Παχυσαρκία, εμμηνόπαυση & ροχαλητό : Πώς συνδέονται ;

//Παχυσαρκία, εμμηνόπαυση & ροχαλητό : Πώς συνδέονται ;

Παχυσαρκία, εμμηνόπαυση & ροχαλητό : Πώς συνδέονται ;

Ροχαλητό : Φαινόμενο μόνο ανδρικό ;;;

Όλοι συνδέουν στο μυαλό τους το ροχαλητό με τους άνδρες. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μια γυναίκα, μια αέρινη και γεμάτη θηλυκότητα παρουσία, να ροχαλίζει. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις χολυγουντιανές ταινίες και από τις αψεγάδιαστες γυναίκες που παρουσιάζουν.

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ανδρικό φαινόμενο, και μάλιστα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Το 50 % των ενήλικων ανθρώπων, ανδρών αλλά και γυναικών, τείνει να παρουσιάζει αυξημένο το πρόβλημα του ροχαλητού σε κάποια φάση της ζωής του. Συγκεκριμένα, η άπνοια αυτή εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες μέσης ηλικίας, ενώ στις γυναίκες η εμφάνιση της άπνοιας και του ροχαλητού τείνει να εμφανίζεται κυρίως μετά τα 40, κατά την εμμηνόπαυση.

Αυτό δεν σημαίνει πως άτομα νεότερης ηλικίας δεν είναι πιθανό να εμφανίσουν το πρόβλημα του ροχαλητού, αφού υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή του. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε ειδικές συνθήκες.

Η παχυσαρκία και το ροχαλητό …

Το ροχαλητό προκαλείται από τη δυσκολία που παρουσιάζει για διάφορους λόγους ο αέρας να κυκλοφορήσει στο πίσω μέρος του λαιμού. Έτσι, δημιουργεί μια σειρά δονήσεων στην σταφύλη και στην μαλθακή υπερώα, καθώς επίσης και στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα, που ουσιαστικά δημιουργούν αυτή την αναπνευστική δυσκολία και τον ενοχλητικό αυτό ήχο.

Είναι γεγονός πως τα άτομα που είναι υπέρβαρα και φυσικά τα παχύσαρκα άτομα, τείνουν να παρουσιάζουν πολύ πιο έντονο το πρόβλημα του ροχαλητού, και αυτό δεν είναι απλά μια σύμπτωση. Το λίπος, που εκτός από όλα τα υπόλοιπα σημεία του σώματος, αποθηκεύεται και στην περιοχή του λαιμού φράζει την αναπνευστική οδό προκαλώντας τα προβλήματα που προαναφέραμε, καθώς και σημαντική δυσκολία στην αναπνοή.

Η εμμηνόπαυση όμως πώς συνδέεται με όλα αυτά ;

Το ροχαλητό, όπως ήδη είπαμε, τείνει να εμφανίζεται στις γυναίκες κυρίως κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, δηλαδή περίπου από την ηλικία των 40 ετών.

Η εμμηνόπαυση ορίζοντας το τέλος της γονιμότητας μιας γυναίκας, χαρακτηρίζεται από τις ορμονικές αλλαγές που φέρνει στη γυναίκα, και φυσικά από τις πολλές επιπτώσεις αυτών. Έτσι, η σημαντική και απότομη μείωση των επιπέδων των ορμονών, προκαλεί μια σειρά αλλαγών και στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία της γυναίκας.

Το ροχαλητό είναι ένα μόνο από τα πάρα πολλά και επώδυνα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που οφείλεται στην μείωση των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες αυτές είναι που φροντίζουν για την καλή λειτουργία της αναπνευστικής οδού και αποτρέπουν την εμπλοκή της κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

By | 2014-01-20T13:19:11+02:00 January 20th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment