Όλα όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με … το ασβέστιο !

//Όλα όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με … το ασβέστιο !

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις σχετικά με … το ασβέστιο !

Απαραίτητο για τις γυναίκες … και όχι μόνο !

Το ασβέστιο είναι βασικό δομικό στοιχείο των οστών, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ! Όλοι έχουμε μνήμες από την μητέρα μας να φωνάζει να πιούμε όλο μας το γάλα για να μεγαλώσουμε, να γίνουμε γεροί και δυνατοί, και για να έχουμε γερά και δυνατά οστά !

Τα παιδιά, οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού, οι έφηβοι, αλλά και οι γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετων (κατά την περίοδο της εμμηνόπασυσης), χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου !

Αυτό που αγνοούμε οι περισσότεροι, είναι πως, το γάλα, είναι απαραίτητο και για:

  • την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος
  • την καλή λειτουργία της καρδιάς
  • την αποφυγή ορισμένων μορφών καρκίνου
  • την αποφυγή της δυσκοιλιότητας
  • την καλή ορμονική λειτουργία του οργανισμού
  • την πήξη του αίματος
  • την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Πόσο ασβέστιο χρειάζεσαι κάθε ημέρα ;

Το ασβέστιο είναι ένα εκ των βασικότερων μετάλλων, και φυσικά, απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Το λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας (τρώγοντας την κατάλληλη ποσότητα των κατάλληλων τροφών), και φροντίζουμε να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα για να λειτουργούν όλα σωστά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στην περίπτωση δυσανεξίας του ατόμου στη λακτόζη (μιας ουσίας των γαλακτοκομικών προϊόντων), θα πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου από άλλες τροφές.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα ασβεστίου ;

Πόσα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο καθημερινά ;

Τι εναλλακτικές έχει ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη ;

Ένας άνθρωπος (ηλικίας από 19 χρονών έως και 50 χρονών) χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1000 mg ασβεστίου !

Για πολλούς είναι αδύνατο να κατανοήσουν την ποσότητα που χρειάζονται καθημερινά με τέτοιου είδους μετρήσεις … οπότε ας γίνουμε πιο παραστατικοί και πιο σαφείς. Ένας μέσος οργανισμός χρειάζεται περίπου 4 ποτήρια γάλα την κάθε ημέρα !

Οι βασικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας για ασβέστιο.

Εναλλακτικές του γάλακτος … υπάρχουν ;

Φυσικά ! Ακόμα και για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν αξιόλογες και πολύ ωφέλιμες διατροφικές προτάσεις για να καλύψουν την ανάγκη τους σε ασβέστιο. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες :

  • τα σύκα
  • το ταχίνι
  • το σπανάκι
  • τα αμύγδαλα
  • τα καρύδια
  • το σουσάμι
  • οι σαρδέλες
  • ο σολομός
  • τα φασόλια
  • τα ρεβύθια
  • οι φακές
  • τα δημητριακά
  • το ψωμί
  • το kale
  • το μπρόκολο
  • το tofu
  • ο αρακάς
  • το γάλα σόγιας (ενισχυμένο)
  • οι μπάμιες
  • η σταφίδα (αποξηραμένη)
  • τα κουκιά
  • το λάχανο
  • το κακάο (σκόνη)
  • η σοκολάτα

calcium-asvestio

Σε τι μορφή το βρίσκουμε;

Το ασβέστιο είναι πολύτιμο μεταλλικό στοιχείο για τον οργανισμό γι’ αυτό εαν κάποιος έχει έλλειψη πρέπει να την αναπληρώνει. Για το λόγο αυτό υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, σε μορφή χαπιού, αλλά και πολυβιταμίνες στις οποίες εμπεριέχεται. Η μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται στα οστά και στα δόντια.

Χαμηλό ασβέστιο- Συμπτώματα

Οι κυριότερες ενδείξεις έλλειψης ασβεστίου είναι:

στα παιδιά :

Το αργό βάδισμα, αργό κάθισμα, γόνατα με βαθούλωμα, στραβά πόδια, θώρακας τεντωμένος, εφίδρωση του κεφαλιού

στους ενήλικες :

Οστεοπόρωση, που συνεπάγεται με πόνους στα κόκκαλα, αδυναμία των μυών, σπονδυλική παραμόρφωση κ.α

Σε αντίθετη περίπτωση, η περίσσεια ασβεστίου προκαλεί :

  • πεπτικές διαταραχές, όπως εμετό, ναυτία, στομαχόπονο
  • συχνουρία, γιατί τα νεφρά δουλεύουν παραπάνω απο το κανονικό και προκαλούν αφυδάτωση
  • αδυναμία και πόνο στους μύες και τα οστά
  • κόπωση και σύγχυση πνευματική λόγω της κακής λειτουργίας του εγκεφάλου
  • αύξηση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα την υπέρταση ή άλλες διαταραχές της καρδιάς
  • κατάθλιψη
  • άγχος

Όταν η πρόσληψη ασβεστίου είνα παραπάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε ιατρικά μιλάμε για υπερασβεστιαιμία που είναι μια σοβαρή πάθηση και η οποία έχει προκληθεί από τις παρακάτω περιπτώσεις :

Καρκίνος : Εαν κάποιος πάσχει από καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων ή του αίματος και γίνει μετάσταση στα οστά, είναι πιθανή η εμφάνιση υπερασβεστιαιμίας.

Υπερβολική λήψη βιταμίνης D : Η βιταμίνη D βοηθάει να απορροφηθεί το ασβέστιο στο έντερο και να μεταφερθεί στο αίμα. Η πρόσληψη παραπάνω βιταμίνης D όμως από το κανονικό μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία.

Η αφυδάτωση : Σε αυτή τη περίπτωση η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία όμως μπορεί να συμβεί και το ανάποδο.

Διατάραξη των παραθυροειδών αδένων : Αυτοί οι αδένες ρυθμίζουν τα επίπεδα του ασβεστίου. Εαν διαταραχθεί η ισορροπία του ασβεστίου μπορεί οι μικροί αυτοί αδένες να διογκωθούν ή να αναπτυχθεί κάποιος μικρός όγκος σε κάποιον από αυτούς. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υπερπαραθυρεοειδισμός. Η διαταραχή των επιπέδων του  ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία.

Τι είναι το ανθρακικό ασβέστιο;

Το ανθρακικό ασβέστιο υπάρχει στο περιβάλλον. Πρόκειται για χημική ένωση που έχει πολλές χρήσεις στην καθημερινότητά μας. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως οι χυμοί και το γάλα (και όχι μόνο), λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο.

Χρησιμοποιείται στα φάρμακα, γιατί βοηθάει να διαλύεται το χάπι, αλλά και στις οδοντόκρεμες για να λευκαίνει τα δόντια και να εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.

Η χρήση του όμως δεν περιορίζεται εκεί. Το συναντάμε σε χαρτικά είδη, οικοδομικά υλικά, πλαστικά, στεγανωτικά, κόλλες και χρώματα.

Χλωριούχο ασβέστιο- Πού χρησιμοποιείται;

Το χλωριούχο ασβέστιο το συναντάμε σε υγρή αλλά και στερεή μορφή στο εμπόριο. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πήξη του τυριού κατά την τυροκόμηση αλλά επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία και σε άλλα τρόφιμα.

 

By | 2021-01-17T17:12:30+02:00 January 17th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment