Ανδρική Γονιμότητα | Σχετίζεται με την Εποχή & τη Θερμοκρασία Περιβάλλοντος;

//Ανδρική Γονιμότητα | Σχετίζεται με την Εποχή & τη Θερμοκρασία Περιβάλλοντος;

Ανδρική Γονιμότητα | Σχετίζεται με την Εποχή & τη Θερμοκρασία Περιβάλλοντος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος που παράγεται από τους όρχεις και κατ’επέκταση επηρεάζεται και η αναπαραγωγική ικανότητα ενός άνδρα.

Είναι λοιπόν η τεκνοποίηση πιο εύκολη ή δύσκολη ανάλογα με την εποχή ;

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να βάλεις μπροστά για ένα παιδί ;

Ποιοι εποχικοί παράγοντες επηρεάζουν το σπέρμα & τί θα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τις προσπάθειες ;

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η καλύτερη αναπαραγωγική περίοδος για έναν άνδρα είναι το καλοκαίρι … ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η ζέστη επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του σπέρματος.

Μαζί θα δούμε τί ισχύει πραγματικά σχετικά με το σπέρμα και τί πρέπει να γνωρίζουν ειδικά τα ζευγάρια που παρουσιάζουν πρόβλημα στη σύλληψη.

Η Ζέστη Βοηθά τους “Κολυμβητές”

ypsiles-thermokrasies-sperma-gonimotita

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η κινητικότητα του σπέρματος, επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες του χρόνου, φαίνεται πως τα σπερματοζωάρια αυξάνουν την κινητικότητά τους ώστε να “κολυμπήσουν” διαμέσου του τραχήλου της μήτρας ώσπου να συναντήσουν το ωάριο και επιτυχώς να διεισδύσουν σε αυτό.

Η έρευνα αυτή – που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα στην Ιταλία – και φανερώνει αυξημένη κινητικότητα του σπέρματος τους καλοκαιρινούς μήνες ωθεί τα ζευγάρια να εντείνουν τις προσπάθειές τους για σύλληψη κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

“Οι μήνες Ιούλιος & Αύγουστος φαίνεται να είναι πιο κατάλληλοι για αναπαραγωγή λόγω της υψηλής περιβαλλοντικής θερμοκρασίας” διαπιστώνουν οι ερευνητές “αν και τα αίτια δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως ακόμα !”

Μπορεί λοιπόν να μην έχει ακόμα βρεθεί ακριβώς τι συμβαίνει με την ανδρική γονιμότητα και την πλήρη λίστα παραγόντων που την επηρεάζουν, ωστόσο φαίνεται πλέον σαφώς πως η θερμοκρασία είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες.

Θα λέγαμε λοιπόν πως ξεκάθαρα – υπό αυτή την έννοια – πως το καλοκαίρι ευνοεί όντως την τεκνοποίηση.

Το Άγχος Λειτουργεί Αρνητικά στην Αναπαραγωγική Διαδικασία

Το άγχος του χειμώνα και της έντονης καθημερινότητας φαίνεται να υποχωρούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοώντας την σύλληψη.

Λόγος η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, οι καλοκαιρινές διακοπές, η καλύτερη θερμοκρασία περιβάλλοντος, και σίγουρα η πιο ανεβασμένη ψυχολογία/διάθεση του κόσμου.

Το άγχος λειτουργεί αρνητικά όχι μόνο ως προς την επιθυμία για ερωτική επαφή … αλλά και ως προς την ποιοτική παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η αποβολή του άγχους & η διαχείριση των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του άνδρα μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα του παραγόμενου σπέρματος.

Αυτός είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που πολλοί συνιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες για τεκνοποίηση. Η “χαλαρή” διάθεση και η αλλαγή του περβαλλοντικού σκηνικού (από το κρύο του χειμώνα σε ένα πιο ζεστό & χαρούμενο τοπίο) συμβάλλουν στην αυξημένη αναπαραγωγική ικανότητα του κάθε άνδρα.

Οι Αλλεργίες Μειώνουν την Αναπαραγωγική Ικανότητα

allergies-epireazoun-to-sperma

Μια άλλη έρευνα καθιστά την Άνοιξη μια από τις πιο “προβληματικές” εποχές για αναπαραγωγή.

Λόγος … ;

Οι αλλεργίες που – όπως  δείχνουν σχετικές έρευνες – εξασθενούν το σπέρμα σε ποιότητα, σε κινητική ικανότητα αλλά και σε ποσότητα.

Μπορεί να κάνεις κάθε μέρα σεξ, αλλά το σπέρμα που  ¨παράγεται¨… δεν παράγεται εκείνη την ημέρα. Συγκεκριμένα, χρειάζονται περίπου 3 μήνες για την παραγωγή του σπέρματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σπέρμα που σήμερα χρησιμοποίησες κατά την ερωτική σου επαφή δημιουργήθηκε πριν 2 – 3 μήνες.

Σε μια σχετική έρευνα που έγινε στη Βρετανία σε άνδρες μεγάλου ηλικιακού εύρους, φάνηκε πως οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν λιγότερο “παραγωγικοί” για τους άνδρες και άρα λιγότερο γόνιμοι.

Αυτό που επηρεάζει την ποιότητα & μορφολογία όμως του σπέρματος δεν είναι η ζέστη των καλοκαιρινών μηνών (που όπως προαναφέραμε λειτουργεί θετικά στην αναπαραγωγική ικανότητα του ατόμου). Ο πραγματικός λόγος είναι οι ανοιξιάτικες αλλεργίες και εντοπίζεται 3 μήνες πιο νωρίς (την περίοδο δηλαδή που ο ανδρικός οργανισμός παρήγαγε αυτή τη “φουρνιά” σπέρματος που χρησιμοποιεί τους καλοκαιρινούς μήνες) !

Βιταμίνη D & Πώς Επιδρά στη Σύλληψη

Η βιταμίνη D3 (ή αλλιώς χοληκαλσιφερόλη) είναι η μορφή βιταμίνης D που συναντάμε κυρίως στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή τη μορφή βρίσκουμε κυρίως και στα περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα του εμπορίου.

Η βιταμίνη D σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον ήλιο και άρα με την εποχή. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή καθώς η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερη είναι και η ηλιοφάνεια.

Αντιθέτως τους χειμερινούς μήνες πολλοί είναι οι άνθρωποι που εμφανίζουν ελλιπή συγκέντρωση βιταμίνης D, ενώ και η άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο θεωρούνται επίσης σχετικά “προβληματικές” εποχές.

Πώς όμως επηρεάζει η βιταμίνη D την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα και την παραγωγή σπέρματος ;

Οι επιστήμονες απαντούν σε αυτό : “Η συγκέντρωση της βιταμίνης D σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διαδικασία της παραγωγής του σπέρματος, αλλά και με την ποιότητα αυτού. Επίσης συνδέεται με τον υπογοναδισμό, τα επίπεδα της παραγόμενης ορμόνης τεστοστερόνης αλλά και τα επίπεδα των ανδρογόνων”.

Αυτό κάνει το καλοκαίρι ακόμα μια φορά ιδανική εποχή για σύλληψη. Η μεγάλη ηλιοφάνεια ευνοεί την πρόσληψη βιταμίνης D και άρα και την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.

Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου μπορεί ο κάθε άνδρας να ενισχύσει τον οργανισμό του με τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα. Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D θα ενισχύσει την παραγωγή τεστοστερόνης, θα αυξήσει τον αριθμό των παραγόμενων σπερματοζωαρίων και θα βελτιώσει την ποιότητα & την κινητικότητα του παραγόμενου σπέρματος.

Ωστόσο υπάρχουν και ειδικά διατροφικά συμπληρώματα για τον άνδρα που ενισχύουν την παραγωγή σπέρματος με έναν συνδυασμό φυσικών συστατικών (επιστημονικά ελεγμένων & αποδεδειγμένης δράσης).

Για να Δεις μερικά Συμπληρώματα Ενίσχυσης Τεστοστερόνης Πάτησε εδώ.

Φυτοφάρμακα & Γονιμότητα

fytofarmaka-andriki-ypogonimotita

Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα είναι και τα διάφορα χημικά προϊόντα & φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες καλλιέργειες.

Εάν λοιπόν μένεις σε περιοχή με καλλιέργειες, τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται, μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος που δυσκολεύεσαι να τεκνοποιήσεις.

Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζημιά που μπορεί να γίνει μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως “εποχική” στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις του άνδρα (ανάλογα με τις καλλιέργειες της εκάστοτε περιοχής και την περίοδο που απαιτείται ψεκασμός για την προστασία της από τα παράσιτα).

Πότε Κορυφώνεται η Συγκέντρωση του Παραγόμενου Σπέρματος ;

Σύμφωνα με έρευνες η εποχή με την μεγαλύτερη (αριθμητικά) παραγωγή σπέρματος είναι η άνοιξη, γεγονός που σημαίνει πως τους χειμερινούς μήνες έγινε η παραγωγή του (καθώς όπως είπαμε απαιτούνται περίπου 3 μήνες για την σπερματογένεση).

Το καλοκαίρι – αν και το παραγόμενο σπέρμα είναι επίσης αρκετά υψηλό – οι αλλεργίες της άνοιξης φαίνεται να επηρεάζουν την ποιότητά του.

Ένας ακόμα λόγος που τους καλοκαιρινούς μήνες (και ίσως και τους φθινοπωρινούς) το σπέρμα είναι λιγότερο αποτελεσματικό (αν και ίδιο σε αριθμό με το παραγόμενο την άνοιξη σπέρμα) είναι και η παραγωγή σπέρματος βραδείας κινητικής ικανότητας.

Ενώ λοιπόν το σπέρμα που κινείται γρήγορα παραμένει σταθερό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου (και όλες τις εποχές), το αργό σπέρμα φαίνεται να κορυφώνεται σε παραγωγή κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Η αύξησή του ξεκινά τους καλοκαιρινούς μήνες και λαμβάνει τις μέγιστες τιμές κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του χρόνου.

Η άνοιξη από την άλλη μεριά φαίνεται να είναι η ιδανική εποχή σχετικά με τη μορφολογία του παραγόμενου σπέρματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες η μορφολογική ποιότητα του σπέρματος φαίνεται να εμφανίζει σημαντική μείωση που ανακτάται εκ νέου κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Συμπέρασμα

Οι εποχές φαίνεται λοιπόν να έχουν επίδραση στη γονιμότητα. Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει κάποιο σχετικό μοτίβο στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.

Θα λέγαμε πως η γονιμότητα φαίνεται να εμφανίζει “κυκλική διακύμανση” με αυξομειώσεις που σχετίζονται με την εποχή & με τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω επιστημονικά συμπεράσματα ακούγονται αρκετά πολύπλοκα … και όντως είναι !

Ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως – σύμφωνα πάντα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής – οι άνδρες με φυσιολογική συγκέντρωση παραγόμενων σπερματοζωαρίων εμφάνισαν μεγαλύτερη γονιμότητα κατά τους φθινοπωρινούς και (κυρίως !) κατά τους χειμερινούς μήνες … και όχι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (όπως πολλοί πιστεύουν).

Αυτό οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο περιβάλλον και την θερμοκρασία του. Η έρευνα αυτή έγινε στο Ισραήλ και αφορά σε περιβαλλοντικές συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της δικής μας περιοχής.

Μια έρευνα που θα γινόταν για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Σκανδιναβία θα παρείχε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Ένας λοιπόν λόγος που οι έρευνες που διαβάζουμε στο ίντερνετ μας “μπερδεύουν” περισσότερο σχετικά με την καταλληλότητα της κάθε εποχής για γονιμοποίηση είναι και ο παράγοντας της γεωγραφικής τοποθεσίας που έλαβε χώρα η έρευνα.

Ο πιο σωστός τρόπος για να βοηθηθείς είναι να απευθυνθείς σε ένας ειδικό γιατρό και να κάνεις τις απαιτούμενες εξετάσεις που θα αναλύσουν την ποιότητα/κινητικότητα/αριθμητική ποσότητα των σπερματοζωαρίων που παράγεις.

Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να σε καθοδηγήσει σωστά ώστε να μπορέσεις να τεκνοποιήσεις (και σε συνάρτηση με την εποχή του χρόνου που επέλεξες να ξεκινήσεις τις προσπάθειες).

Μην ξεχνάς ότι το άγχος και το στρες δεν έχουν θέση σε αυτή τη διαδικασία, καθώς αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες που σαμποτάρουν την όλη αναπαραγωγική προσπάθεια.

Κάθε εποχή όμως και σε όλες τις συνθήκες μπορείς να ενισχύσεις την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός σου με την κατάλληλη διατροφή, με σωστό πρόγραμμα ύπνου, με σωματική άσκηση αλλά και με τα κατάλληλα (το τονίζω αυτό !) διατροφικά συμπληρώματα.

By | 2021-12-22T20:06:32+02:00 December 4th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment