Αντισύλληψη – Αναγκαίο καλό ή κακό;

//Αντισύλληψη – Αναγκαίο καλό ή κακό;

Αντισύλληψη – Αναγκαίο καλό ή κακό;

Γενικά

Η αντισύλληψη, ή ο έλεγχος γεννήσεων, μία διαδικασία αρκετά επώδυνη, τόσο παλαιότερα, όσο και σήμερα, όχι πλέον σωματικά, αλλά ψυχολογικά κυρίως, αποτελεί την διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να ρυθμίσει τον χρόνο ερχομού των απογόνων του.

Αν θελήσουμε να της δώσουμε έναν ορισμό θα πούμε ότι μπορεί να είναι οποιαδήποτε ενέργεια ή μέτρο μπορεί να ασκηθεί από τον έναν ή και τους δύο συντρόφους ώστε να αποτραπεί η εγκυμοσύνη.

Δημιούργησε τεράστια προβλήματα κυρίως στις γυναίκες οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδικασία κάθε φορά για να αποφύγουν την γονιμοποίηση του σπέρματος.

Η συνεχής αναζήτηση από πλευράς των εταιριών να αναδείξουν την ασφαλέστερη μέθοδο αντισύλληψης που θα ικανοποιούσε τον οικογενειακό προγραμματισμό και θα αποτελούσε ένα ακόμη μέρος του σχεδιασμού μοντέλων ανθρώπινης διαιώνισης του είδους αποτέλεσε στο παρελθόν έως και σήμερα ένα τεράστιο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα.

Κράτος και Εκκλησία συγκρούστηκαν επανειλημμένα σχετικά με την έγκριση ή όχι της αρχής της αντισύλληψης και του ελέγχου γεννήσεων γενικότερα, καθώς μεγάλα εκκλησιαστικά σχήματα όπως η Καθολική Εκκλησία, αντιμάχονται ακόμη και σήμερα οποιονδήποτε έλεγχο των γεννήσεων.

Αντισύλληψη – Ιστορικό

antisyllipsi-ancient

Ένας μεγάλος αριθμός μεθόδων και τύπων αντισύλληψης έχει δοκιμαστεί, ή αν θέλετε, εφαρμοστεί για χιλιάδες χρόνια.

Αρχαία κείμενα καταγράφουν φυτικές συνταγές οι οποίες είχαν σκοπό την αποφυγή της σύλληψης. Φυτά όπως ο κραίταγος (λευκάγκαθα), η ιτιά και ο κισσός φέρεται να παρουσίαζαν ιδιότητες στείρωσης όταν χρησιμοποιούνταν ως αφεψήματα. Φυσικές ουσίες ήταν δυνατόν να εφαρμόζονται στα γεννητικά όργανα πριν ή μετά την σεξουαλική πράξη, δημιουργώντας ένα χημικό φράγμα το οποίο θα μπορούσε να εξουδετερώσει αποτελεσματικά το σπέρμα.

Ουσίες θα μπορούσαν επίσης να σχηματίσουν στερεά βύσματα, κολπικά υπόθετα ή απλά υπόθετα, τα οποία θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από την γυναίκα και με την εισαγωγή τους να δημιουργήσουν ένα φυσικό και χημικό φράγμα.

Καθαρισμός της κολπικής περιοχής, σε παλαιότερες χρονικές περιόδους με διάφορα διαλύματα,  εντάσσεται στους τρόπους αποτροπής της γονιμοποίησης του σπέρματος.

Μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα μη καλοδεχούμενο παιδί οδήγησε σε πολύ πιο δραστικά μέτρα όπως η άμβλωση, η παιδοκτονία ή η εγκατάλειψη.

Σε πολιτισμούς όπως αυτοί της Αρχαίας Ελλάδος ή της Ρώμης υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ανεπιθύμητα τέκνα ή αυτά που υπέφεραν από κάποιες αναπηρίες, δολοφονούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μία πλέον συνήθης πρακτική ήταν αυτή της εγκατάλειψης του συγκεκριμένου νεογέννητου σε προκαθορισμένα σημεία όπου αυτό γινόταν βορά άγριων πτηνών ή θηρίων ή απλά υπέκυπτε στην πείνα, αν προηγουμένως δεν είχε αρπαχθεί από κάποια πρόσωπα με σκοπό την εμπορία του.

Σήμερα μία πλέον διευρυμένη έρευνα απαιτείται σε μεθόδους αντισύλληψης που ελέγχονται από την γυναίκα και οι οποίες θα την προστατεύουν από μολύνσεις μεταφερόμενες μέσω της σεξουαλικής πράξης και στον έλεγχο γεννήσεων από τους άνδρες.

Ωστόσο παραμένουν εμπόδια σε προσπέλαση αξιόπιστης αντισύλληψης από τις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης (ελέγχου γεννήσεων), αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις.

Η πλέον κατάλληλη μέθοδος ελέγχου γεννήσεων εξαρτάται από την γενική εικόνα υγείας του ατόμου, την ηλικία, την συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, την επιθυμία να αποκτήσετε παιδί στο μέλλον, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό σχετικά με ορισμένες ασθένειες.

Οι γνωστές μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων χωρίζονται ανά κατηγορία ως ακολούθως:

3.1      Αναστρέψιμη αντισύλληψη μακράς διαρκείας

3.2      Ορμονικές μέθοδοι

3.3      Μέθοδοι φραγμού

3.4      Επείγουσα αντισύλληψη

3.5      Στείρωση

Εξετάζουμε παρακάτω κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες και βλέπουμε τι ακριβώς περιλαμβάνουν και πώς ενεργούν στον έλεγχο γεννήσεων

Αναστρέψιμη αντισύλληψη μακράς διαρκείας

antisyllipsi-speirama

Ενδομήτριες Μέθοδοι

Ένα ενδομήτρια σπείραμα (IUD), ή ένα ενδομήτριο σύστημα (IUS) είναι ένα μικρό σπείραμα σχήματος Ταυ (Τ), το οποίο εισάγεται στην μήτρα για την αποτροπή της εγκυμοσύνης. Η εισαγωγή γίνεται από κάποιο άτομο που έχει σχέση με την υγεία και την ανάλογη ιατρική εφαρμογή. Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, ή όταν πλέον η γυναίκα δεν χρειάζεται αντισύλληψη, ένα παρόμοιο άτομο αφαιρεί ή αντικαθιστά το σπείραμα.

  • Ένα ορμονικό σπείραμα (IUD), ή (IUS), απελευθερώνει την ορμόνη προγεστίνης (λεβονοργεστρέλη) στην μήτρα. Η απελευθερωθείσα ορμόνη προκαλεί την πάχυνση της τραχηλικής βλέννας, παρεμποδίζει το σπέρμα να προσεγγίσει ή να γονιμοποιήσει το ωάριο, λεπταίνει την επένδυση της μήτρας και δύναται να παρεμποδίσει τις ωοθήκες από το να απελευθερώνουν ωάρια. Το ποσοστό αποτυχίας του ορμονικού (IUD), ή (IUS), είναι μικρότερο του 0.5%. Παρόλα αυτά ένα ποσοστό 4% των γυναικών που το χρησιμοποιούν είναι δυνατόν να έχουν την εμπειρία αποβολής του και επανεισαγωγής του. Η μέθοδος αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία βαριάς αιμορραγίας της περιόδου, καθόσον η ορμόνη συχνά μειώνει ή εξαφανίζει την αιμορραγία της μήτρας.
  • Ένα σπείραμα (IUD) από χαλκό, παρεμποδίζει την προσέγγιση και γονιμοποίηση του ωαρίου και δύναται επίσης να παρεμποδίσει το ωάριο από την προσκόλληση του στην μήτρα. Εάν, παρόλα αυτά, επιτευχθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου, η φυσική παρουσία του σπειράματος παρεμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί στην επένδυση της μήτρας. Το ποσοστό αποτυχίας του συστήματος αυτού είναι μικρότερο από 1 στα 100. Παρόλα αυτά ένα ποσοστό 4% των γυναικών που το χρησιμοποιούν είναι δυνατόν να έχουν την εμπειρία αποβολής του και επανεισαγωγής του.

Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα είναι εμφυτεύσιμοι ράβδοι. Κάθε ράβδος έχει μέγεθος σπίρτου, είναι ευλύγιστη και πλαστική. Η μέθοδος παρουσιάζει ποσοστό αποτυχίας μικρότερο του 0.5% Ειδικευμένος γιατρός εισάγει με χειρουργική επέμβαση την ράβδο κάτω από την επιδερμίδα του βραχίονα της γυναίκας.

Η ράβδος απελευθερώνει προγεστίνη και μπορεί να μείνει εμφυτευμένη για διάστημα περίπου 5 ετών.

Ορμονικές μέθοδοι

Βραχυπρόθεσμες ορμονικές μέθοδοι

Οι ορμονικές μέθοδοι ελέγχου γεννήσεων δεν είναι τίποτε άλλο από την χρήση ορμονών που ρυθμίζουν ή σταματούν την ωορρηξία με σκοπό την αποτροπή της εγκυμοσύνης. Η ωορρηξία είναι η βιολογική διαδικασία κατά την οποία η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο και καθιστά διαθέσιμο για γονιμοποίηση.

Οι ορμόνες είναι δυνατόν εισαχθούν στο σώμα μέσω διαφορετικών μεθόδων συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, ενέσεων διαδερμικών επιθεμάτων, διαδερμικών ζελέ, κολπικών δακτυλίων, ενδομητρίων συστημάτων και εμφυτεύσιμων ράβδων.

Ανάλογα με τον τύπο των ορμονών οι οποίες χρησιμοποιούνται, αυτές οι μέθοδοι είναι δυνατόν να παρεμποδίσουν την ωορρηξία, να παχύνουν την τραχηλική βλέννα, διαδικασία η οποία υποβοηθά στον φραγμό του σπέρματος από την προσέγγιση του προς το αυγό. Ή ακόμη να λεπτύνουν την επένδυση της μήτρας. Ειδικοί επιβλέπουν και παρακολουθούν την ορμονική αντισύλληψη.

Οι βραχυπρόθεσμες ορμονικές μέθοδοι είναι αποτελεσματικές εάν χρησιμοποιηθούν κατά τέλειο τρόπο, αλλά τυπικά το ποσοστό αποτυχίας τους κυμαίνεται μεταξύ 7% και 9%.

antisyllipsi-enesi

  • Ενέσιμος έλεγχος γεννήσεων. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την έγχυση της προγεστίνης η οποία πραγματοποιείται με ένεση στον βραχίονα ή στα οπίσθια μία φορά κάθε 3 μήνες. Η μέθοδος δύναται να προκαλέσει παροδική απώλεια οστικής πυκνότητας, ιδιαίτερα στους εφήβους. Παρόλα αυτά, η οστική πυκνότητα ανακτάται μετά την διακοπή της μεθόδου.

Οι περισσότεροι ασθενείς που κάνουν χρήση αυτής της μεθόδου θα πρέπει να καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ή να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης κατά την διάρκεια εφαρμογής της.

  • Χάπια μόνον προγεστίνης. Η γυναίκα λαμβάνει ένα χάπι την ημέρα, κατά προτίμηση την ίδια ώρα της ημέρας πάντοτε. Τα χάπια δύνανται να παρέμβουν στην ωορρηξία ή στην λειτουργικότητα του σπέρματος. Παχύνουν την τραχηλική βλέννα, καθιστώντας δύσκολο για το σπέρμα να εισχωρήσει κολυμπώντας στην μήτρα, ή να εισέλθει στην σάλπιγγα.

Συνδυασμένες Ορμονικές Μέθοδοι

Οι συνδυασμένες ορμονικές μέθοδοι περιέχουν ένα συνθετικό οιστρογόνο και μία από τις πολλές εγκεκριμένες προγεστίνες. Όλα τα προιόντα της κατηγορίας λειτουργούν με την παρεμπόδιση της ωορρηξίας και την πάχυνση της τραχηλικής βλέννας.

Τα συνδυασμένα με οιστρογόνο/προγεστίνη χάπια είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ως χάπια, ως επιθέματα, ή ως κολπικός δακτύλιος. Εν τούτοις οι συνδυασμένες ορμονικές μέθοδοι περιλαμβάνουν κάποιους κινδύνους όπως, θρόμβους αίματος, οι οποίοι συνδέονται με το συνθετικό οιστρογόνο του προιόντος.

  • Συνδυασμένα στοματικά αντισυλληπτικά. Περιέχουν συνθετικό οιστρογόνο και μία προγεστίνη, η οποία λειτουργεί με σκοπό την παρεμπόδιση της ωορρηξίας. Η γυναίκα λαμβάνει ένα χάπι την ημέρα, κατά προτίμηση την ίδια ώρα της ημέρας πάντοτε. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοματικά αντισυλληπτικά και ένας ειδικός μπορεί να συμβουλεύσει την ενδιαφερόμενη ποιος τύπος είναι ο πλέον κατάλληλος για τις ανάγκες της.
  • Αντισυλληπτικό επίθεμα. Αυτό είναι ένα λεπτό, πλαστικό επίθεμα το οποίο προσκολλάται στην επιδερμίδα και απελευθερώνει ορμόνες στην ροή του αίματος μέσω του δέρματος. Το επίθεμα τοποθετείται στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, στους γλουτούς, στον εξωτερικό βραχίονα ή στο άνω μέρος του σώματος. Ένα νέο επίθεμα εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες και δεν χρησιμοποιείται την τέταρτη εβδομάδα για να καταστήσει δυνατή την εμφάνιση του κύκλου περιόδου.
  • Κολπικός δακτύλιος. Ο δακτύλιος είναι λεπτός, ευλύγιστος και περίπου 5 εκατοστά σε διάμετρο. Παραδίδει έναν συνδυασμό συνθετικού οιστρογόνου και μίας προγεστίνης. Ο δακτύλιος εισάγεται στον κόλπο, όπου και απελευθερώνει ορμόνες συνεχώς για περίοδο 3 εβδομάδων. Η γυναίκα τον αφαιρεί την τέταρτη εβδομάδα και επανεισάγει έναν νέο δακτύλιο 7 ημέρες αργότερα. Η μέθοδος είναι δυνατόν να μην συνιστάται για γυναίκες με ορισμένες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πίεσης, καρδιοπάθειας, ή ορισμένους τύπους καρκίνου.

    Μέθοδοι φραγμού

    antisyllipsi-andrika-profylaktika

  • Ανδρικά προφυλακτικά. Πρόκειται για ένα λεπτό περίβλημα το οποίο καλύπτει το πέος έτσι ώστε να συγκεντρώσει το σπέρμα και να το παρεμποδίσει να εισέλθει στο γυναικείο σώμα. Τα ανδρικά προφυλακτικά κατασκευάζονται συνήθως από καουτσούκ ή πολυουρεθάνη, με μία φυσική εναλλακτική λύση να είναι το αρνίσιο δέρμα (κατασκευάζεται από την μεμβράνη του εντέρου του αρνιού). Τα προφυλακτικά μειώνουν τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα ανδρικά προφυλακτικά είναι άχρηστα μετά από μία χρήση.
  • Γυναικεία προφυλακτικά. Είναι λεπτές, ευλύγιστες πλαστικές σακούλες. Ένα τμήμα του προφυλακτικού εισέρχεται στον γυναικείο κόλπο πριν την σεξουαλική συνεύρεση για να παρεμποδίσει το σπέρμα από την είσοδο του στην μήτρα. Το γυναικείο προφυλακτικό μειώνει και αυτό τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Και αυτά τα προφυλακτικά είναι άχρηστα μετά από μία χρήση.
  • Αντισυλληπτικοί σπόγγοι. Πρόκειται για μαλακά σφουγγάρια αφρού μία χρήσης, που περιέχουν σπερματοκτόνο. Ένα τέτοιο σφουγγάρι εισέρχεται στον κόλπο πριν την σεξουαλική πράξη. Το σφουγγάρι βοηθά στην παρεμπόδιση εισόδου του σπέρματος στην μήτρα και το σπερματοκτόνο σκοτώνει τα κύτταρα του σπέρματος. Το σφουγγάρι μπορεί να παραμείνει στην θέση όπου τοποθετήθηκε για περίπου 6 ώρες τουλάχιστον μετά το τέλος της σεξουαλικής πράξης και να αφαιρεθεί εντός 30 ωρών από την σεξουαλική συνεύρεση.
  • Σπερματοκτόνα. Ένα σπερματοκτόνο δύναται να σκοτώσει τα κύτταρα του σπέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με ένα διάφραγμα ή με ένα κάλυμμα του τραχήλου της μήτρας. Το σπερματοκτόνο είναι δυνατόν να εισαχθεί στον κόλπο, κοντά στην μήτρα όχι ενωρίτερα από 30 λεπτά πριν την σεξουαλική πράξη και δύναται να παραμείνει εκεί 6 με 8 ώρες μετά την συνεύρεση, για να παρεμποδίσει την εγκυμοσύνη.

Οι μέθοδοι που απαιτούν επίσκεψη σε ειδικό περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Διαφράγματα. Κάθε διάφραγμα είναι ένα ρηχό, εύκαμπτο κύπελλο κατασκευασμένο από καουτσούκ ή μαλακό ελαστικό και το οποίο εισάγεται στον κόλπο πριν την σεξουαλική πράξη, μπλοκάροντας την είσοδο του σπέρματος στην μήτρα. Μία σπερματοκτόνος κρέμα ή ένα ζελέ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με το διάφραγμα. Μπορεί να παραμείνει σε αυτή την θέση 6 με 8 ώρες μετά την πράξη για να παρεμποδίσει την εγκυμοσύνη, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθεί εντός 24 ωρών. Τα συμβατικά διαφράγματα θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για να λειτουργήσουν κατάλληλα και ένα ειδικός μπορεί να προσδιορίσει το κατάλληλο μέγεθος.

antisyllipsi-diafragma

Ένα διάφραγμα θα πρέπει να αντικαθίσταται μετά από 1 ή 2 χρόνια. Θα πρέπει επίσης να γίνονται μετρήσεις στις γυναίκες μετά την γέννηση, ώστε να χρησιμοποιείται ο ακριβής τύπος διαφράγματος.

  • Καλύμματα αυχένα. Είναι όμοια με τα διαφράγματα, μόνο που είναι μικρότερα και πιο άκαμπτα. Πρόκειται για ένα λεπτό κύπελλο από σιλικόνη το οποίο εισάγεται στον κόλπο πριν την σεξουαλική πράξη για να παρεμποδίσει το σπέρμα να εισέλθει στην μήτρα. Όπως και στα διαφράγματα χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο κρέμα ή ζελέ. Διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και ένας ειδικός προσδιορίζει το κατάλληλο μέγεθος εφαρμογής. Μπορεί να παραμείνει 6 με 8 ώρες μετά την πράξη, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθεί εντός 48 ωρών.

    Επείγουσα αντισύλληψη

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να εφαρμοστεί μετά από σεξουαλική πράξη όπου δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, ή εάν ένα προφυλακτικό σπάσει.

Χάλκινο Σπείρωμα (IUD). Το χάλκινο σπείρωμα είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης. Η συσκευή αυτή μπορεί να εισαχθεί εντός 120 ωρών από την στιγμή της μη προστατευμένης σεξουαλικής πράξης.

Τα επείγοντα αντισυλληπτικά χάπια είναι ορμονικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται είτε σε μία δόση, ή σε δύο δόσεις με διαφορά 12 ωρών. Εάν ληφθούν πριν την ωορρηξία, είναι δυνατόν να καθυστερήσουν ή να παρεμποδίσουν την ωορρηξία για τουλάχιστον 5 ημέρες για να καταστήσουν το σπέρμα αδρανές.

Στείρωση

Η στείρωση αποτελεί μία μόνιμη μορφή ελέγχου γεννήσεων, η οποία είτε παρεμποδίζει μία γυναίκα να καταστεί έγκυος, ή παρεμποδίζει έναν άνδρα να απελευθερώσει το σπέρμα.

Ένας ειδικός εκτελεί την στείρωση η οποία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση. Οι διαδικασίες αυτές συνήθως δεν είναι αναστρέψιμες.

Ένα στειρωτικό εμφύτευμα αποτελεί μία μη-χειρουργική μέθοδο για μόνιμη φραγή των σαλπίγγων. Ένας λεπτός σωλήνας εισάγεται δια μέσου του κόλπου και εντός της μήτρας για να τοποθετήσει ένα ευλύγιστο εμφύτευμα σε κάθε σάλπιγγα.

Σύνδεση σαλπίγγων. Χειρουργική μέθοδος κατά την οποία ένας ιατρός κόβει, δένει ή σφραγίζει τις σάλπιγγες. Η διαδικασία αυτή μπλοκάρει τον διάδρομο μεταξύ των ωοθηκών και της μήτρας.

Βαζεκτομή (αγγειεκτομή). Χειρουργική μέθοδος όπου κόβονται ή μπλοκάρονται οι σπερματικοί πόροι (vas deferens). Η διαδικασία αυτή μπλοκάρει τον διάδρομο μεταξύ των όρχεων και της ουρήθρας. Το σπέρμα δεν μπορεί να εξέλθει από τους όρχεις και κατά αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να προσεγγίσει το ωάριο.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη μέθοδο ελέγχου γεννήσεων για Εσάς

antisyllipsi-egkyos

Ο έλεγχος γεννήσεων δεν είναι όπως λέμε ένα μέγεθος κάνει για όλα τα νούμερα, ούτε καν ότι ένα μέγεθος κάνει για τα περισσότερα από αυτά.

Σκεφτείτε λοιπόν την επιλογή του με τον ίδιο τρόπο που θα σκεφτόσαστε για έναν στηθόδεσμο. Αυτό λοιπόν που λειτουργεί για το δικό σας μοναδικό σώμα και τρόπο ζωής, δεν είναι αναγκαίο να λειτουργεί και για κάποιο άλλο άτομο. Δεν υπάρχει μία επιλογή που να είναι τέλεια, αλλά πιθανόν υπάρχει μία που είναι τέλεια για εσάς. Και αυτή η λύση ή η επιλογή που λειτουργεί για εσάς σε αυτό τον συγκεκριμένο χρόνο, πολύ πιθανόν να μην λειτουργεί για το άτομο σας σε 10 χρόνια.

Έτσι λοιπόν όπως δεν θα μπαίνατε σε ένα κατάστημα και δεν θα αγοράζατε στα τυφλά οποιονδήποτε στηθόδεσμο σας προσφερόταν στην αρχή, δεν θα πρέπει να υποθέτετε ότι ο γιατρός σας θα γνωρίζει ακριβώς ποια λύση είναι η κατάλληλη για εσάς χωρίς κάποιες βασικές πληροφορίες.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν συντάξαμε έναν οδηγό για να βοηθήσουμε μέσα από ένα ερωτηματολόγιο να έχετε ορισμένες απαντήσεις έτοιμες για τον γυναικολόγο σας στην επίσκεψη που θα κάνετε σχετικά με την μέθοδο αντισύλληψης.

Ακολουθείστε λοιπόν το ερωτηματολόγιο και νομίζουμε ότι θα σας βοηθήσει να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη για να μιλήσετε με τον ειδικό και να πάρετε την τελική απόφαση.

  1. Είστε σεξουαλικά ενεργές επί του παρόντος ή σχεδιάζετε να γίνετε ενεργές σε σύντομο χρονικό διάστημα;
  2. Ποιες μεθόδους αντισύλληψης χρησιμοποιήσατε στο παρελθόν;
  3. Ποια μέθοδος αντισύλληψης θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα στην καθημερινή προσωπική σας ζωή;
  4. Έχετε συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους ή καταστάσεις που υποφέρετε;
  5. Καπνίζετε;
  6. Υποφέρετε από ημικρανίες;
  7. Πώς είναι ο κύκλος της περιόδου σας;
  8. Θα προτιμούσατε να υπάρχει παράλειψη περιόδων, ή αυτό σας τρομάζει πραγματικά;
  9. Μήπως έχετε ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων αίματος;
  10. υποφέρατε στο παρελθόν, ή μήπως υποφέρετε την παρούσα χρονική στιγμή από καρκίνο του μαστού;
  11. Έχετε ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών;
  12. Μήπως υποφέρετε από σοβαρές μορφές κατάθλιψης ή άγχους;
  13. Είχατε ποτέ ακμή σοβαρής μορφής;
  14. Μήπως έχτε οποιαδήποτε πνευματικά προβλήματα ή ανησυχίες;
  15. Ποια άλλα φάρμακα λαμβάνετε επί του παρόντος;
  16. Θα προτιμούσατε μία πλήρη μη ορμονική μέθοδο;
  17. Πώς θα ενεργούσατε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ή HIV;
  18. Θα θέλατε να μείνετε έγκυος κάποια στιγμή στην διάρκεια του επόμενου έτους;

antisyllipsi-gynaikologos

Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο και προετοιμαστείτε για να μπορείτε να δώσετε στον γυναικολόγο σας τις πληροφορίες που χρειάζεται για την επιλογή που θεωρεί ως την πλέον κατάλληλη για εσάς.

Αξίζει τον κόπο. Πιστέψτε με. Και δεν είναι μία διαδικασία που αφορά κάτι απλό. Αφορά εσάς και τους μέλλοντες απογόνους σας. Φροντίστε λοιπόν να συμπεριφερθείτε με όσο το δυνατόν πιο επιστημονικό τρόπο.

Και αφού επιλέξετε την μέθοδο που σας ταιριάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα την εφαρμόσετε σκεφτείτε για λίγο.

Είναι η αντισύλληψη κάτι καλό ή κάτι κακό που συμβαίνει στην ζωή μας; Και κατά πόσο είναι αναγκαίο;

By | 2021-12-22T20:04:08+02:00 December 5th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment