Διακύμανση του Σωματικού Βάρους κατά τη Διάρκεια της Ημέρας | Γιατί συμβαίνει ;

/, Υγεία/Διακύμανση του Σωματικού Βάρους κατά τη Διάρκεια της Ημέρας | Γιατί συμβαίνει ;

Διακύμανση του Σωματικού Βάρους κατά τη Διάρκεια της Ημέρας | Γιατί συμβαίνει ;

Έχεις παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας να μεταβάλλεται το σωματικό σου βάρος ;

Μην αγχώνεσαι ! Δεν είσαι η μόνη ! Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Η διακύμανση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι της τάξης των 300 έως 500 γραμμαρίων ή ακόμα και των 2.5 έως 3.5 κιλών και σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες της καθημερινότητας και της ημερήσιας ρουτίνας σου.

Μαζί θα δούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το βάρος μας και συμβάλλουν στα μικρά αυτά καθημερινά “σκαμπανεβάσματά” του και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε.

Χρειάζεται όντως να τα αποφύγουμε ;

Ας ξεκινήσουμε τονίζοντας πως μια μικρή διακύμανση του σωματικού βάρους είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και σχετίζεται με παράγοντες όπως το τι έχεις φάει, εάν έχεις πάει τουαλέτα, πόσο νερό έχεις πιει, εάν έχεις γυμναστεί, ή ακόμα και πόσο καλά έχεις κοιμηθεί !

Πότε όμως αυτή η ημερήσια διακύμανση του σωματικού βάρους παύει να είναι φυσιολογική ;

Σίγουρα σου έχει τύχει να ανέβεις πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα στη ζυγαριά για να ελέγξεις το βάρος σου … απόλυτα σίγουρη ότι θα μείνεις ικανοποιημένη από αυτό που θα αντικρύσεις. Έφαγες το γιαουρτάκι με τα φρούτα σου και νιώθεις απόλυτα σίγουρη πως το βάρος σου θα έχει μειωθεί κι άλλο. Έστω ελάχιστα … αλλά σίγουρα θα έχει μειωθεί ! Και όμως η ζυγαριά για ακόμα μια φορά σε απογοητεύει. Δεν είναι ότι δεν έχασες ούτε γραμμάριο … αντιθέτως πήρες κιόλας ! Νιώθεις οργή και απογοήτευση και είσαι έτοιμη να εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια που έκανες ως τώρα.

Πριν προβείς σε ενέργειες που τελικά θα μετανιώσεις πικρά διάβασε αυτό το άρθρο !!!

Ημερήσιο ημερολόγιο βάρους

zygisma-se-takta-diastimata-eleghos-varous

10:00 : Ξυπνάς το πρωί λίγο αργά. Σάββατο πρωί και νιώθεις ακόμα φουσκωμένη και πρησμένη από τις χθεσινοβραδινές κραιπάλες. Μετά τη δουλειά βγήκες με κάτι συναδέλφους σου για “χαλαρό ποτάκι” που τελικά κατέληξε σε ολονυκτία στα club και πρωινό οργασμό σε κάποιο fast food. Και κατά βάθος το ήξερες πως αυτά τα τελαυταία σφηνάκια θα σου στοιχίσουν πολύ … με απόλυτο και εκνευριστικό πονοκέφαλο !

Ανεβαίνεις στη ζυγαριά … Με τρόμο κοιτάς το καντράν που γράφει 64 κιλά !!!

12:00 : Έχεις πιει ένα ποτήρι με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (για να ξεγελάσεις τον εαυτό σου ότι η χθεσινή καταστροφή δεν έγινες ποτέ) και ετοιμάζεις τον σαββατιάτικο καφέ σου που θα απολαύσεις καθισμένη στο μπαλκόνι σου χωρίς κανένα άγχος. Αφού ήπιες και τον καφέ σου, πήγες στην τουαλέτα και αποφάσισες ξανά να ζυγιστείς. Ανακούφιση !!! Το βάρος σου μειώθηκε λίγο. Σκέφτεσαι θα είναι που πήγες τουαλέτα. Λίγο παραπάνω από 63 κιλά είπε η ζυγαριά. Είναι πολύ αλλά και πάλι … δεν είναι τουλάχιστον 64 !

13:00 : Η ώρα έχει πάει ήδη 1 το μεσημέρι και δεν έχεις φάει ούτε πρωινό. Τι πρωινό βέβαια ; Η τελευταία κοιλιοδουλία σου στο fast food στις 5.30 τα ξημερώματα είναι ακόμα βαριά στο στομάχι σου μαζί με τα χθεσινοβραδινά ποτά. Το θυμάσαι και αισθάνεσαι να ανακατεύεσαι. Αποφασίζεις ότι δε μπορείς ακόμα να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου και συνεχίζεις να κάθεσαι και να διαβάζεις την εφημερίδα σου στο μπαλκόνι. Φυσικά, το πρωινό σου μάθημα yoga το ακύρωσες. Και μόνο στην ιδέα να σκύβεις και να τεντώνεσαι σε αυτά τα χάλια ένιωσες ναυτία. Ανεβαίνεις στη ζυγαριά – και ενώ στην πραγματικότητα δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα άλλο από το να κάθεσαι – βλέπεις πως έχεις πέσει ακόμα 200 γραμμάρια. Εκπλήσσεσαι !

14:00 : Αισθάνεσαι πολύ καλύτερα ! Ο καφές, ο χυμός και – φυσικά – το πολύ νερό που ήπιες (ένιωθες το στόμα σου πιο ξερό και από την έρημο από το τόσο αλκοόλ) έκαναν τη δουλειά τους και νιώθεις αρκετά ανανεωμένη. Ακόμα και το στομάχι σου είναι πολύ καλύτερα. Ανεβαίνεις στη ζυγαριά και το αποτέλεσμα λίγο σε δυσαρεστεί. 65 κιλά. Δεν πτοείσαι όμως … Είναι σίγουρο ότι φταίει το ατελείωτο νερό που έχεις πιει από το πρωι. Αποφασίζεις να πας για jogging στο πάρκο της γειτονιάς σου. Ευκαιρία να αποβάλλεις και πολλές τοξίνες από αυτές που σε τσάκισαν χθες βράδυ !

15:30 : Πραγματικά η ημέρα ήταν απίστευτα όμορφη και ο καιρός πολύ γλυκός … ιδανικός για jogging μέσα στην ήρεμη σαββατιάτικη πόλη. Γυρνάς και νιώθεις κουρασμένη αλλά παράλληλα και πολύ ζωντανή και γεμάτη ενέργεια. Ανεβαίνεις στη ζυγαριά και πάλι έχεις χάσει αρκετά γραμμάρια. Η ζυγαριά λέει 63.8 κιλά.

16:00 : Μετά από ένα απολαυστικό ζεστό ντουζάκι νιώθεις ανανεωμένη … αλλά και πολύ πεινασμένη. Αυτή η βόλτα σου άνοιξε την όρεξη ! Ένα χορταστικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά και σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρα είναι τώρα αυτό που χρειάζεσαι !

Μετά το γεύμα φυσικά και η ζυγαριά ανβαίνει . 65.4 κιλά λέει τώρα το καντράν της ζυγαριάς.

17:00 : Ένα φλυτζάνι τσάι (χωρίς ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά) και ένα κομματάκι τυρί ήταν όλο και όλο το απογευματινό σου. Είναι δυνατόν να ανέβηκε κι άλλο το βάρος σου ;;; 65.5 λέει η ζυγαριά και κοντεύεις να τρελαθείς !

tsai-eleghos-varous

19:30 : Ετοιμάζεσαι να βγεις για δείπνο με μια φίλη σου. Πριν όμως ανοίξεις την πόρτα να φύγεις ανεβαίνεις για ακόμα μια φορά στη ζυγαριά να δεις πού βρίσκεσαι. 65.6 … Αναρωτιέσαι αν θα σταματήσει ποτέ να ανεβαίνει το νούμερο. Απογοήτευση ξανά ! Σίγουρα αυτό που είδες θα επηρεάσει το πώς θα παραγγείλεις στο εστιατόριο !

21:30 : Γύρισες και νιώθεις ένα πτώμα. Η σκέψη της ζυγαριάς δε σε άφησε να κάνεις τις “ατασθαλίες” που σε άλλη περίπτωση θα έκανες. Παρήγγειλες συγκρατημένα και με μέτρο. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί συνόδευσε το σχετικά ελαφρύ δείπνο σου. Ανεβαίνεις στη ζυγαριά … 66.1 κιλά. 2.1 κιλά περισσότερα από την πρωινή σου μέτρηση όταν ξύπνησες. Δεν είναι καθόλου λίγα !!!

23:00 : Είσαι πολύ κουρασμένη. Ώρα για ύπνο. Αποφασίζεις να ανέβεις για τελευταία φορά σήμερα στη ζυγαριά. 66 κιλά λέει τώρα στρογγυλά. Δε θα το ξανακάνεις ποτέ αυτό με τη ζυγαριά !!!! Νιώθεις λες και έχει κάνει κατάληψη μέσα στο μυαλό σου και σε κάνει να νιώθεις ενοχές ακόμα και για το νερό που πίνεις !

Γιατί λοιπόν μεταβάλλεται τόσο πολύ το βάρος σου μέσα στην ημέρα ;

Το φαγητό που τρως (τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα) επιδρούν στο τελικό αποτέλεσμα που θα πει η ζυγαριά. Επίσης το πόσα υγρά καταναλώνεις (νερό αλλά και άλλα ροφήματα), καθώς και το τι είναι αυτά τα υγρά, θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα, το αν γυμνάστηκες (και πόσο σκληρά), αν κοιμήθηκες (και για πόση διάρκεια) είναι επίσης παράγοντες που επιδρούν στο ημερήσιο σωματικό βάρος και προκαλούν αυτές τις διακυμάνσεις του.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζω

  • αλμυρά τρόφιμα

Η μεγάλη πρόσληψη νατρίου (αλατιού) από τη διατροφή οδηγεί σε κατακράτηση υγρών το σώμα. Αυτό έχει το αποτέλεσμα να νιώθεις και να φαίνεσαι πρησμένη και φουσκωμένη. Τα αλμυράσνακ και τρόφιμα ακόμα αυξάνουν το αίσθημα της δίψας, αλλά – αν και πολύ δεν το γνωρίζουν – αυξάνουν και το αίσθημα της πείνας οδηγώντας σε υπερκατανάλωση θερμίδων (που είναι μάλιστα αχρείαστες).

  • ύπνος

Ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την διατήρηση της υγείας του. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο ανεπαρκής ή κακός ποιοτικά ύπνος, επιδρά στον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού επιβραδύνοντάς τον. Αυτό έχει μακροπρόθεσμα ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους, την εναπόθεση σωματικού λίπους, αλλά και την αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας στον οργανισμό. Τα επίπεδα του άγχους ανεβαίνουν και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ψυχολογικών διαταραχών.

  • άγχος

Φυσικά και το άγχος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλοί άνθρωποι (και ειδικά γυναίκες) σε κατάσταση έντονου άγχους έχουν δηλώσει την τάση υπερφαγίας και κατανάλωσης παχυντικών και ανθυγιεινών σνακ. Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό, πράγμα που οδηγεί σε βουλιμικά επεισόδια και αύξηση του σωματικού βάρους.

  • έμμηνος κύκλος

Όλες οι γυναίκες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό ! Λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση της περιόδου η ζυγαριά αρχίζει την ανοδική της πορεία . Αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συνήθως αυτή η αύξηση βάρους οφείλεται σε αυξημένη κατακράτηση υγρών από το σώμα. Ο περιορισμός κατανάλωσης αλμυρών φαγητών, καθώς και η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό αυτού του φαινομένου.

periodos-ayksisi-varous-katakratisi

  • αφόδευση

Η μη τακτική αφόδευση και η δυσκοιλιότητα είναι παράγοντες που σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ημερήσιο σωματικό σου βάρος. Ωστόσο αυτό δεν είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας. Με κατάλληλη διατροφή, με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα και – φυσικά !!! – με σωματική άσκηση μπορείς να καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα και μαζί να διώξεις και αυτό το περιττό βάρος.

  • φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που επιβαρύνουν τον οργανισμό είτε δημιουργώντας κατακράτηση υγρών, είτε αυξάνοντας την όρεξη, είτε επηρεάζοντας τον μεταβολισμό. Μερικά από αυτά είναι τα αντισυλληπτικά, η κορτιζόνη, οι ορμόνες, τα αντικαταθλιπτικά και πολλά πολλά ακόμα για τα οποία μπορείς να ενημερωθείς από τον γιατρό σου !

  • θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο του σώματός μας που ελέγχει μεγάλο μέρος των λειτουργιών του. Σύμφωνα με ειδικούς, ο υποθυρεοειδισμός (η μη επαρκής παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης δηλαδή) οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό σε προδιάθεση και ίσως και ανάπτυξη παχυσαρκίας. Παράλληλα – επειδή επιβραδύνεται ο μεταβολικός ρυθμός – όσο εύκολα παίρνεις βάρος, άλλο τόσο δύσκολα το χάνεις.

  • σωματική άσκηση

Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη του μυικού όγκου που όμως επηρεάζει και το σωματικό βάρος. Μην εκπλαγείς λοιπόν αν ξεκινώντας να γυμνάζεσαι αρχίσεις να παίρνεις κιλά αντί να χάνεις. Είναι λογικό ! Το σωματικό λίπος μειώνεται, το σώμα σου γραμμώνεται και το βάρος που παίρνεις είναι καθαροί μύες !

  • προβλήματα στην πέψη

Η δυσπεψία είναι μια ακόμα πολύ ενοχλητική κατάσταση από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι … άνδρες και γυναίκες. Η ολοκλήρωση της πεπτικής διαδικασίας παίρνει αρκετό χρόνο. Μάλιστα, όσο πιο βαριά είναι η τροφή τόσο πιο δύσκολη και πολύωρη είναι η διαδικασία της πέψης. Δυσπεψία δεν προκαλείται μόνο από την ποσότητα του φαγητού, αλλά και από την ποιότητά του. Ο τρόπος με τον οποίο έχει μαγειρευτεί, οι πρώτες ύλες που έχουν χρησιμοποιηθεί, ο συνδυασμός του γεύματος με υγρά (νερό, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα) επιδρούν στην πεπτική διαδικασία.

  • υδατάνθρακες

Τα γεύματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (δημητριακά, αρτοσκευάσματα, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια) οδηγούν το σώμα σε μια πρόσκαιρη κατακράτηση υγρών. Ένας τρόπος να μετριάσουμε αυτό το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουμε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το άγριο ρύζι είναι καλύτερες διατροφικές επιλογές και περιορίζουν κάπως την κατακράτηση υγρών.

imerisia-diakymansi-varous-ydatanthrakes-pswmi

Πόσο συχνά και Πώς θα πρέπει να ζυγίζομαι ;

Το να ζυγίζεσαι 10 φορές την ημέρα σίγουρα δεν είναι υγιές και δηλώνει μια μορφή εμμονής και διαταραχής. Ιδανικά μπορείς να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα και να ελέγχεις το βάρος σου πάντοτε κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Δηλαδή το πρωί όταν ξυπνήσεις, αφού πας τουαλέτα και πριν φας το πρωινό σου γεύμα.

Και πάλι όμως να ξέρεις (πως ειδικά για τις γυναίκες) υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα και σε ποια φάση του έμμηνου κύκλου τους βρίσκονται.

By | 2020-11-22T15:15:46+02:00 April 3rd, 2020|Ομορφιά, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment