Μήπως το σπίτι σου … σε αρρωσταίνει ;;;

//Μήπως το σπίτι σου … σε αρρωσταίνει ;;;

Μήπως το σπίτι σου … σε αρρωσταίνει ;;;

Σπίτι – καταφύγιο … ή μήπως όχι ;;;

Το σπίτι μας είναι συνήθως το καταφύγιό μας … καταφύγιο από την κούραση, καταφύγιο από το άγχος και το στρες της δουλειάς, καταφύγιο από τη φασαρία και τη βαβούρα των δρόμων, καταφύγιο από την κουραστική συναναστροφή με αγνώστους και καταφύγιο στην γλυκιά αγκαλιά της οικογένειας.

Το ήξερες όμως πως το καταφύγιό σου … είναι επικίνδυνο ;

Γνώριζες πως υπάρχουν πράγματα τοξικά στο σπίτι σου που μπορούν να βλάψουν εσένα και τους αγαπημένους σου ;

Μήπως τελικά το σπίτι σου μπορεί να σου προκαλέσει ακόμα και … καρκίνο ή Αλτσχάιμερ ;;;

Ελέγξτε σήμερα κιόλας πόσο ασφαλές είναι το σπίτι σας και φροντίστε για τη διατήρηση της δικής σας υγείας αλλά και της οικογένειάς σας !

Ένα σπίτι σκέτος κίνδυνος !!!

Νο 1 : Αρωματικά χώρου που “σκοτώνουν” !

Θέλετε το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα ; Τότε αφήστε στην άκρη τα χημικά αρωματικά χώρου ! Αερίστε πολύ καλά το σπίτι σας (καθημερινά) και βάλτε αρωματικά γλαστράκια στα περβάζια και στα μπαλκόνια σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα αποσμητικά χώρου είναι ιδιαίτερα τοξικά όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή σε χώρους που δεν αερίζονται σωστά ! Εάν έχετε παρατηρήσει σε πολλές ετικέτες αρωματικών γράφουν στα συστατικά την ουδέτερη έννοια “άρωμα” χωρίς να αναγράφουν συγκεκριμένα από τί χημικά προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα χημικά προέρχονται από το πετρέλαιο και είναι ουσίες όπως οι αλδεΰδες και άλλες που είναι αποδεδειγμένα καρνικογόνες  !!

Μπορεί εμείς να τα έχουμε συνδυάσει με τις ομορφότερες στιγμές μας αφού ολοκληρώνουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, όμως είναι άκρως επικίνδυνα και πρέπει να τα καταργήσουμε στο σπίτι μας.

Δυστυχώς οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν δεν είναι μόνο ζάλη ή ναυτία αλλά είναι σοβαρότερες όπως καρκίνος, άσθμα, δερματίτιδα, πρόβλημα στον πνεύμονα, αναπνευστικό πρόβλημα, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), αυτισμός.

Νο 2 : Τοίχοι σε διάφορα χρώματα …

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για τους τοίχους περιέχουν (όπως αποδεικνύεται από την Αμερικανική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος) επικίνδυνες χημικές ουσίες που απελευθερώνουν στον αέρα που αναπνέουμε επιβλαβή για την υγεία τοξικά συστατικά. Και το κακό δε σταματάει εκεί ! Όχι μόνο εκπέμπουν χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία μας αλλά εγκλωβίζουν και όλες τις άλλες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον χώρο (είδη καθαρισμού, μπογιές που χρησιμοποιήθηκαν στα έπιπλα κ.λ.π ) αφού πλέον αποτελούν και ένα είδος μόνωσης οι νέας τεχνολογίας βαφές. Δεν είναι όπως ο ασβέστης και οι πέτρινοι τοίχοι με το λίγο τσιμέντο που επέτρεπαν στο σπίτι να αναπνέει.

Καλή λύση είναι τα οικολογικά χρώματα που κάνουν καλό και στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας.

Νο 3 : Αρωματικά κεριά

Θέλεις να φτιάξεις μια ωραία και ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο σου και χρησιμοποιείς όμορφα στην εμφάνιση αλλά και πολύ ευωδιαστά αρωματικά κεριά … που όμως απελευθερώνουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Δεν το ήξερες ; Προτίμησε να βάλεις ένα μικρό διακριτικό πορτατίφ κάπου στην γωνία αν θέλεις να φτιάξεις ατμόσφαιρα και απόφυγε τα καρκινογόνα αρωματικά κεριά !

Έρευνες έχουν καταλλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αρωματικά κεριά μολύνουν τον αέρα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας εισπέοντάς τα. Καλό είναι να προτιμάμε κεριά χωρίς άρωμα ή κεριά από οργανικά υλικά. Ειδικά οι εγκυμονούσες πρέπει να τα αποφεύγουν αυστηρά γιατί μπορεί να γεννήσουν ένα παιδί με άσθμα!

Νο 4 : Καθαριστικά σπιτιού

Πολλά από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και με τα οποία ερχόμαστε (χωρίς υπερβολή !!!) σε καθημερινή επαφή, είναι άκρως επικίνδυνα και καρκινογόνα ! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι αρχικά να διαβάζετε καλά τις ετικέτες των μπουκαλιών για να τα χρησιμοποιείτε σωστά και επίσης να φοράτε προστατευτικά γάντια και μάσκα για να μην έρχεστε καθόλου σε επαφή. Σημαντικό είναι επίσης να μην αναμειγνύετε απορρυπαντικά μεταξύ τους.

Προτιμήστε ασφαλή οικολογικά καθαριστικά με βάση τη μαγειρική σόδα, το ξύδι ή το χυμό λεμονιού. Είναι πολύ αποτελεσματικά και παράλληλα ασφαλή για εσάς και τα παιδιά σας !

Νο 5 : Σκεύη μαγειρέματος

Πολλά από τα αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα για την παρασκευή του δικού μας φαγητού αλλά και των παιδιών μας, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Τηγάνια, ταψιά και κατσαρόλες με ειδική αντικολλητική επίστρωση είναι τελικά ασφαλή για την υγεία ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί πλήρως αν το βασικό υλικό αυτής της αντικολλητικής επίστρωσης (το υλικό PFOA) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Υπάρχει η υπόνοια πως η εν λόγω ουσία απελευθερώνει τοξικά στοιχεία που εισχωρούν στο φαγητό κατά το μαγείρεμα και εν συνεχεία και στον οργανισμό του ανθρώπου.

Καλό είναι να προτιμάς σκεύη από χυτοσίδηρο που δεν απελευθερώνουν τοξίνες και αντέχουν στο χρόνο, γυάλινα σκεύη (που δυστυχώς δεν είναι αντικολλητικά), από ανοξείδωτο ατσάλι και κεραμικά σκεύη. Αυτές είναι οι ασφαλέστερες επιλογές και αν δεν το γνώριζες είναι ώρα να αντικαταστήσεις όλες τις κατσαρόλες, τα ταψιά και τα μπρίκια σου για το καλό όλης της οικογένειας.

Νο 6 : Ναφθαλίνη

Η ναφθαλίνη υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι για να προστατεύει τα αγαπημένα μας ρούχα από το σκόρο. Μήπως όμως τελικά (εκτός από τον σκόρο) σκοτώνει και εσάς ; Είναι σημαντικό όσοι χρησιμοποιούν τη ναφθαλίνη να μην το παρακάνουν με την ποσότητα γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα !

nafthalini-apothikeysi-royxwn

Είναι πολύ σημαντικό πριν φορέσετε κάποιο ρούχο που είχατε αποθηκευμένο με ναφθαλίνη να το πλύνετε! Είναι απαραίτητο επίσης να αερίζεται το δωμάτιο σε όλη τη διάρκεια που πακετάρετε και ξεπακετάρετε τα ρούχα σας για να μην έρθετε σε επαφή με την έντονη και τοξική μυρωδιά της ναφθαλίνης. (Τα παιδιά σας φυσικά μακριά από αυτή τη διαδικασία). Αν είναι εφικτό αφήστε τα μάλλινα και όσα μπορείτε από τα ρούχα που είχατε αποθηκευμένα, έξω στον ήλιο. Ως γνωστόν ο ήλιος σκοτώνει όλα τα μικρόβια και δεν αφήνει την παραμικρή υγρασία.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι που μπορείς να αντικαταστήσεις τη ναφθαλίνη. Το γαρίφαλο για παράδειγμα είναι μια αποτελεσματική και ακίνδυνη λύση. Γενικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο μπαχαρικό με έντονο άρωμα έχεις χωρίς να φοβάσαι μην το παρακάνεις. Κάποια φύλλα δάφνης, το μοσχοκάρυδο, ή καποια στικς κανέλας είναι επίσης άφοβα και αποτελεσματικά.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φυσικό συστατικό, τη λεβάντα ή λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια.

Νο 7 : Σαμπουάν

Τα σαμπουάν που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες που είναι ακατάλληλες για την υγεία και το δέρμα μας. Αυτές είναι : τα γνωστά σε όλους μας parabens, η προπυλενογλυκόλη, η διαιθανολαμίνη, η μεθυλισοθειαζολινόνη, το θειικό νάτριο Laureth και το διοξάνιο.

Υπάρχουν βιολογικές σειρές με προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών και του δέρματος που καλό είναι να τα ψάξεις και να ενημερωθείς εαν θες να προστατέψεις τη ζωή σου από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Συμπέρασμα

Όπως κατάλαβες όλες οι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Είναι στο χέρι του καθενός όμως να ενημερώνετε και να κάνει τις επιλογές που εκείνος επιθυμεί και θεωρεί καλύτερες για τον εαυτό του, την υγεία του αλλά και την υγεία της οικογένειάς του.

 

By | 2021-01-29T17:18:44+02:00 January 29th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment