Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών, το συνέδριο.. με μια ματιά – Κατέρριψαν τους μύθους οι επιστήμονες!

«Οι θερμίδες μετράνε»! Πόσες φορές το έχετε ακούσει; Και πράγματι μετράνε, αφού ο μόνος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να βρεθεί σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή να δαπανά περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνει μέσω της διατροφής του. Ναι εντάξει, θέλουμε να χάσουμε βάρος από τη μία, από την άλλη όμως είμαστε και άνθρωποι! Μπορεί να κάνουμε πολλές θυσίες στο βωμό ενός υγιούς και ωραίου σώματος, αλλά μπορούμε τελικά να στερηθούμε όλες αυτές τις γλυκιές απολαύσεις; Στην πραγματικότητα δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση. Η εξέλιξη της επιστήμης είναι ραγδαία και οι ειδικοί του χώρου έχουν βρει λύσεις για να κάνουν την απώλεια βάρους πιο γλυκιά και απολαυστική. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γλυκαντικές ύλες αποτελούν συμμάχους στη μάχη ενάντια στη ζυγαριά, αφού εξασφαλίζουν τη γλυκιά γεύση χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Παρά τα χιλιάδες επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν πως οι γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς, ένα κλικ στον υπολογιστή σας είναι αρκετό για ξετυλιχτούν στην οθόνη άλλες τόσες, αβάσιμες πολλές φορές, πληροφορίες που σοκάρουν και μας αποτρέπουν από την κατανάλωσή τους. Απάντηση στα ερωτηματικά όλων μας έρχονται να δώσουν κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου της υγείας και της διατροφής, στα πλαίσια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών που πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/5/2011) στις Βρυξέλλες: "Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση δεν έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι το ότι τρώμε περισσότερο και ασκούμαστε λιγότερο, συμβάλλοντας έτσι στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, αφού μας επιτρέπουν να απολαύσουμε το γλυκό που επιθυμούμε, χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη", σημειώνει ο Hans Heezen, Επικεφαλής της Ένωσης. Ο καθηγητής Andrew Renwick (Πανεπιστήμιο Southampton, HB), ειδικός στην ασφάλεια των γλυκαντικών υλών διαβεβαιώνει πως οι γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς και εξηγεί πως οι πρόσφατες αναφορές που  συσχετίζουν την ασπαρτάμη με τον πρόωρο τοκετό είναι αβάσιμες. Επιπλέον μετά από εκτενή έρευνα των διαφόρων μελετών, ο καθηγητής Adam Drewnowski, (Πανεπιστήμιο Michigan) προσθέτει "Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που μαρτυρούν πως οι γλυκαντικές ύλες με λίγες θερμίδες μπορούν να αυξήσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση θερμίδων". Έτσι λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα διαψεύδει εποχιακούς μύθους και απορρίπτει τα αποτελέσματα μη αξιόπιστων ερευνών που κατά καιρούς έχουν συνδέσει τις γλυκαντικές ύλες με την εμφάνιση καρκίνου, την αύξηση της όρεξης και τον πρόωρο τοκετό. "Οι γλυκαντικές ύλες με λίγες θερμίδες παρέχουν μία αποτελεσματική και ασφαλή λύση για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, εφόσον χρησιμοποιούνται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Η βαρύτητα των επιστημονικών στοιχείων, καθώς  και η εκτενής  εξέταση και επανεξέτασή τους από ειδικούς καταδεικνύει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούν κίνδυνο στην υγεία ", προσθέτουν οι επιστήμονες. Ας καθησυχαστούμε λοιπόν, δίνοντας λίγη παραπάνω γεύση στη δίαιτά μας, και ας ξεχάσουμε αβάσιμα δημοσιεύματα που μας τρομοκρατούν. Όπως φαίνεται τελικά, οι γλυκαντικές ύλες έχουν υπάρξει θύμα «κακής» επιστήμης! Συγγραφέας: Τζόβα Ελίζα Πηγή: nutrimed.gr  

Leave a Reply