Αδυνάτισμα σε 3 Βήματα με 1 Γεύμα ανά Ημέρα Μέθοδος Στηριγμένη σε Επιστημονικά Στοιχεία

/, Υγεία/Αδυνάτισμα σε 3 Βήματα με 1 Γεύμα ανά Ημέρα Μέθοδος Στηριγμένη σε Επιστημονικά Στοιχεία

Αδυνάτισμα σε 3 Βήματα με 1 Γεύμα ανά Ημέρα Μέθοδος Στηριγμένη σε Επιστημονικά Στοιχεία

Όταν μιλάμε για αδυνάτισμα ένα είναι το σίγουρο  … Σε πιάνει απελπισία !

Όταν μάλιστα μιλάμε για “μόνιμο αδυνάτισμα”, τότε σχεδόν φαίνεται σαν κάτι εντελώς απίθανο να συμβεί !!!

Γιατί όμως το αδυνάτισμα & η μείωση των λιποαποθηκών του σώματος είναι τόσο δύσκολη (και θα έλεγα ψυχοφθόρα) υπόθεση ;

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς … αν υπάρχει κάποιο “μυστικό” για να χάσεις κιλά αποτελεσματικά & γρήγορα …

Τόσα μοντέλα, celebrities & ηθοποιοί άλλωστε πώς τα καταφέρνουν ;;;

Εσένα γιατί σε πιάνει αυτό το αίσθημα πείνας, ανικανοποίητου & απόγνωσης κάθε φορά που ακολουθείς μια δίαιτα ;

Τι κάνεις λάθος … και ποιός είναι ο σωστός τρόπος να χάσεις κιλά ;

Ας ξεκινήσουμε όμως με μερικές σημαντικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να “χτίσεις” μια καλύτερη εικόνα του ΠΩΣ λειτουργεί το σώμα σου & ΤΙ ανάγκες έχει !

Μπορώ να Επιβιώσω … Χωρίς Φαγητό ;;;

Το φαγητό αποτελεί βασική βιολογική ανάγκη για την επιβίωση & την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο έχουν κυκλοφορήσει δίαιτες & διατροφικά προγράμματα ταχείας απώλειας κιλών, που προωθούν την εξαιρετικά ολιγοθερμιδική διατροφή.

Πόσο υγιές όμως μπορεί να είναι αυτό ;

Πόσο Μπορεί να Αντέξει ο Οργανισμός Χωρίς Φαγητό ;

Εάν έχεις ακούσει για τη “Διαλειμματική Νηστεία” (Intermittent Fasting) – μια πολύ σύγχρονη & δημοφιλής μέθοδος δίαιτας – θα γνωρίζεις πως το σκεπτικό είναι αυτό : Αποχή από το φαγητό για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (ανάλογα με τον τύπο διαλειμματικής νηστείας που θα επιλέξεις).

Πρόκειται για μια σειρά συγκεκριμένων προτύπων διατροφής που ακολουθούν τη λογική της μειωμένης (ή και μηδενικής) θερμιδικής πρόσληψης για μεγάλα χρονικά διαστήματα (από 12 ώρες έως και αρκετές ημέρες).

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, οι κυριότεροι τύποι διαλειμματικής νηστείας που θα συναντήσεις, είναι οι εξής :

  • 16 : 8 (16 ώρες ελεύθερες για κατανάλωση φαγητού & 8 ώρες νηστείας)
  • 20 : 4 (4 ώρες ελεύθερες για κατανάλωση φαγητού & 20 ώρες νηστείας)
  • 5 : 2 (5 διαδοχικές ημέρες ελεύθερες για κατανάλωση φαγητού & 2 ημέρες νηστείας)
  • 1 : 1 (1 ημέρα ελεύθερη για κατανάλωση φαγητού που ακολουθείται από 1 ημέρα νηστείας κοκ)

Το να μη φας για 8, για 10 ή ακόμα και για 16 ώρες (όπως ο τύπος Δ.Ν. 16 : 8) ενδεχομένως να μην έχει καμία αρνητική επίπτωση στον οργανισμό σου.

Τι συμβαίνει όμως όταν η νηστεία κρατά για περισσότερες από 1 ημέρες (24 ώρες και πάνω) ;

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου νηστείας στην Δ.Ν. (Διαλειμματική Νηστεία) επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο νερού & αφεψημάτων (καφέ, τσάι, χαμομήλι κλπ) χωρίς προσθήκη άλλων στοιχείων (ζάχαρης, γλυκαντικών ουσιών, γάλακτος, αφρόγαλου, χυμού φρούτων κλπ).

Αυτή η τακτική ολικής αποχής από οτιδήποτε φαγώσιμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα  (16 ωρών και άνω) ωθεί τον οργανισμό σε εσπευσμένη λιποδιάλυση για την εξασφάλιση της αναγκαίας ενέργειας για τη λειτουργικότητα όλων των οργάνων του.

Μιλάμε δηλαδή για ένα ισχυρό boost του μεταβολισμού & μια κατακόρυφη ενίσχυση της απώλειας σωματικού βάρους.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου μέσα σε ένα 24ωρο νηστείας …

  • 8 πρώτες ώρες : Κατά το 1ο οκτάωρο (8ωρο) νηστείας το σώμα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα έλλειψης τροφής, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και αφομοίωσης του τελευταίου γεύματος πριν την εισαγωγή στη φάση νηστείας. Έτσι, χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που έχει “κερδίσει” μέσω του γεύματος που προηγήθηκε για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.
  • 9η έως και 24η ώρα : Αφού ο οργανισμός σου εξαντλήσει όλα τα αποθέματα γλυκογόνου, τότε αναγκάζεται να βγει σε αναζήτηση νέας “καύσιμης ύλης” που θα του εξασφαλίσει λειτουργικότητα & υγεία. Έτσι, αναγκάζεται να στραφεί προς το αποθηκευμένο λίπος που βρίσκεται στις διάφορες λιποαποθήκες του σώματος. Η καύση του λίπους οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου στοιχείου με την ονομασία “σώμα κετόνης”. Η όλη αυτή διαδικασία έχει την ονομασία κέτωση.
  • 24η ώρα και μετά : Μετά από το 1ο 24ωρο αφαγίας, ο οργανισμός, ενδέχεται να πυροδοτήσει και άλλες διαδικασίες με στόχο την επιβίωση. Παράλληλα με την καύση σωματικού λίπους (που συνεχίζει για όσο το σώμα του θα του παρέχει αποθέματα), είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί και μια διαδικασία μετατροπής των αποθηκευμένων πρωτεϊνών επίσης σε διαθέσιμη ενέργεια.
  • 3 ημέρες και άνω : Ανάλογα το αρχικό σωματικό σου βάρος, ενδέχεται τα αποθέματα γλυκόζης του σώματός σου να διαρκέσουν έως και 2 ή 3 ημέρες. Μετά όμως από 3 ημέρες αφαγίας ο οργανισμός σου είναι σίγουρα σε “τρόμο” & συνεχή αναζήτηση ενέργειας. Η διάσπαση λοιπόν των πρωτεϊνών και η μετατροπή τους σε γλυκόζη (δηλαδή σε ενέργεια) είναι βέβαιη. Η διάσπαση των πρωτεϊνών πραγματοποιείται στο συκώτι, και η γλυκόζη τελικά οδηγείται στον εγκέφαλο για να του εξασφαλίσει μια ομαλή λειτουργία. Όμως δε συμβαίνει το ίδιο και με τους μύες του σώματός σου που σταδιακά αρχίζουν να “ατροφούν”.

Θα λέγαμε λοιπόν πως – αν και η Δ.Ν. αποτελεί μια “έξυπνη” και σίγουρα αποτελεσματική μέθοδο “αφύπνισης” του μεταβολισμού & απώλειας βάρους – όταν χρησιμοποιείται με ακραίο τρόπο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες δεν μπορούν να είναι ξεκάθαροι στο ερώτημα “Πόσο ακριβώς μπορεί να αντέξει ένας οργανισμός χωρίς φαγητό ;”.

Πώς να Εφαρμόσεις Σωστά τη Διαλειμματική Νηστεία (Δ.Ν.)

Πριν πούμε οτιδήποτε για τη διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει να τονίσουμε ξανά πόσο σημαντικό είναι να μην προβεί σε διατροφικές ακρότητες.

Η ολική αφαγία για μεγάλα χρονικά διαστήματα – όπως ήδη είδαμε και παραπάνω – μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για τον οργανισμό σου … ακόμα και για την υγεία & τη ζωή σου !

Ξεκινώντας τη Δ.Ν. θα πρέπει πρωτίστως να φροντίζεις – τόσο στα διαστήματα που τρως όσο και στα διαστήματα αφαγίας που πραγματοποιείς – να ενυδατωνεσαι σωστά.

Πολλοί, ξεκινώντας μια δίαιτα , τείνουν να παραλείπουν και την πρόσληψη νερού (τουλάχιστον σε επαρκείς ποσότητες).

Το νερό θα βοηθήσει τα όργανά σου – ακόμα και τις πολύ δύσκολες ώρες της αφαγίας – να παραμένουν υγιή και λειτουργικά.

Στη συνέχεια, ένας ακόμα πολύ σημαντικός κανόνας για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος διαλειμματικής νηστείας (Δ.Ν.), είναι και η σωστή σίτιση τις επιτρεπόμενες ώρες φαγητού.

Με άλλα λόγια – και στην περίπτωση που ακολουθείς ένα πρόγραμμα Δ.Ν. 1 : 1 (1 ημέρα με κανονική σίτιση που ακολουθείται από 1 ημέρα αφαγίας κοκ) – δεν μπορείς αυτή τη 1 ημέρα φαγητού να διατρέφεσαι με “κενές θερμίδες”. Γλυκά, junk foods, επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλες ανθυγιεινές τροφές που δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν, απλά θα “εξαντλήσουν” τον οργανισμό σου πολύ γρηγορότερα και θα του δημιουργήσουν σοβαρές δυσλειτουργίες & προβλήματα.

Βασικά διατροφικά στοιχεία που θα πρέπει οπωσδήποτε να εντάξεις στα επιτρεπτά γεύματά σου είναι τα εξής :

  • τα φρούτα & τα λαχανικά
  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
  • τα δημητριακά ολικής άλεσης (και τα παράγωγά τους)

 

  • οι πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, αλλά και τροφές πλούσιες σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες όπως τα όσπρια, η σόγια, η βρώμη, το ενταμάμε, το tempeh, το tofu, το άγριο ρύζι, τα φυστίκια, οι σπόροι Chia, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, ο πασατέμπος, οι πατάτες, το avocado, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς και τα λαχανάκια Βρυξελλών)

Εν ολίγοις, το σώμα σου – για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πολλές ώρες νηστείας που θα ακολουθήσουν – θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες θερμίδες αλλά και τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και όλα τα ιχνοστοιχεία που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού σου … ακόμα και εκείνες τις ώρες αφαγίας.

Το να φας λοιπόν την χρονική περίοδο που σου επιτρέπεται το φαγητό μια σοκολάτα ή ένα burger … σίγουρα δεν είναι η ιδανική επιλογή !

Είναι Ασφαλές να Τρώω μόνο 1 Γεύμα της Ημέρα ;

Πολλοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο του Ενός Γεύματος Ανά Ημέρα (One Meal A Day) για να περιορίσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη και να χάσουν κιλά & σωματικό λίπος.

Το σύστημα αυτό διατροφής – το οποίο μοιάζει αρκετά με τη Διαλειμματική Νηστεία σαν λογική – περιορίζει τον επιτρεπτό χρόνο φαγητού στο 1 γεύμα την ημέρα, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων με στόχο το αδυνάτισμα.

Αντίστοιχης λογικής διατροφικό πρόγραμμα – δηλαδή πρόγραμμα που επιτρέπει μόνο 1 γεύμα για ολόκληρο το 24ωρο – είναι και η Δίαιτα του Πολεμιστή (Warrior Diet).

Στη δίαιτα του πολεμιστή, ο dieter, καταναλώνει 1 γεύμα την ημέρα εναλλάσσοντας πολύ περιορισμένα χρονικά διατροφικά “παράθυρα” με μεγάλες περιόδους νηστείας/αφαγίας.

Για πολλούς, το 1 γεύμα την ημέρα, είναι απαγορευτικό … καθώς δυσκολεύονται στον έλεγχο της όρεξής τους ώστε να παραμείνουν πιστοί στις πολλές ώρες αφαγίας που προστάζει το συγκεκριμένο διατροφικό/διαιτητικό πρόγραμμα.

Σε 1 πρόγραμμα του 1 γεύματος ανά ημέρα, το άτομο (dieter), έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη χρονική στιγμή της ημέρας στην οποία θα εντάξει αυτό το ένα γεύμα.

Με άλλα λόγια – και ανάλογα με το ημερήσιο πρόγραμμά του & τις υποχρεώσεις του – μπορεί να επιλέξει μεταξύ :

  • πρωινού
  • μεσημεριανού γεύματος
  • και δείπνου

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάρκεια του γεύματος δεν ξεπερνά τη 1 ώρα.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα του 1 Γεύματος Ανά Ημέρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα καθορισμένο πρόγραμμα Διαλειμματικής Νηστείας 1 : 23 (δηλαδή 1 ώρας φαγητού που ακολουθείται από 23 ώρες αφαγίας).

Σαφώς, ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την ώρα αυτού του 1 γεύματος, είναι και η ώρα της προπόνησης.

Σε αντίθεση με κάθε άλλη “παραδοσιακή” δίαιτα, το πρόγραμμα του 1 γεύματος/ημέρα δεν περιορίζει ποσοτικά ή ποιοτικά (μέχρι ενός λογικού ορίου φυσικά που δεν έχει επίπτωση στην υγεία) του φαγητού, παρά μόνο χρονικά !

Ο θερμιδικός περιορισμός που επιτυγχάνει ο dieter με το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, δε γίνεται με περιορισμό διατροφικών ομάδων (όπως για παράδειγμα τα λιπαρά ή οι υδατάνθρακες), αλλά με τον αυστηρό περιορισμό της ώρας κατά την οποία η κατανάλωση φαγητού είναι επιτρεπτή.

με μόλις 1 ώρα στις 24 ώρες της ημέρας να επιτρέπεται το φαγητό, το άτομο, διατηρεί την ελευθερία του να φάει ΟΤΙ θέλει και ΟΣΟ θέλει προκειμένου να εξοικονομήσει την ενέργεια που θα του χρειαστεί στις επόμενες 23 ώρες σκληρής αφαγίας.

Το ερώτημα είναι : Πόσο υγιές είναι να καταναλώνεις 1 μόνο γεύμα (χωρίς θερμιδικό περιορισμό) ανά ημέρα ;;;

Φυσικά αυτός ο ακραίος περιορισμός γευμάτων (και άρα ενέργειας) επισπεύδει τη διαδικασία απώλειας βάρους και σαφώς τη λιποδιάλυση που πραγματοποιείται στο σώμα.

Ο οργανισμός – στην αναζήτησή του για επιπλέον ενέργεια – ξεκινά την καύση του σωματικού λίπους από τις διάφορες λιποαποθήκες του σώματος.

Μπορεί όμως ένας άνθρωπος να παραμένει υγιής με 1 μόνο  γεύμα την ημέρα ;

Σαν διατροφικό πρόγραμμα, το One Meal A Day, απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να χάσουν πολλά κιλά (και μάλιστα γρήγορα) … και όχι ως μόνιμη διατροφή.

Ακόμα όμως και ως διαιτητικό πρόγραμμα αυξημένης λιποδιάλυσης & μεταβολικής ενίσχυσης, το One Meal A Day (δηλαδή το 1 Γεύμα Ανά Ημέρα),δεν εξασφαλίζει πάντα υγεία για τον χρήστη.

Ανάλογα με το τι τρόφιμα καταναλώνει αυτή τη 1 ώρα την ημέρα, ο dieter, μπορεί να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες (και όχι μόνο τις ενεργειακές) του οργανισμού του … ή και όχι !

Μερικά μυστικά για να εξασφαλίσεις αδυνάτισμα αλλά και υγεία με το σύστημα αυτό είναι τα εξής :

  • Τροφιμα Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης

Επιλέγοντας τρόφιμα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορείς να εξασφαλίσεις βιωσιμότητα για τον οργανισμό σου τις επόμενες 23 ώρες αδιάκοπης αφαγίας.

  • Τρόφιμα Υψηλής Διατροφικής Αξίας

Εξίσου σημαντικό είναι – σε αυτό το παράθυρο της 1 ώρας που επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού και παρά το γεγονός ότι παρέχεται “ελευθερία” στην επιλογή του φαγητού & δεν υπάρχουν περιορισμοί – να επιλέγεις τρόφιμα που αποδίδουν πολλά ωφέλιμα για τον οργανισμό διατροφικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία, ωφέλιμες φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, καλούς υδατάνθρακες και βεβαίως πρωτεΐνες.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεις την υγεία του οργανισμού σου … παρά την ακραία νηστεία που εφαρμόζεις.

  • Τρόφιμα Υψηλής Πρωτεϊνικής Απόδοσης

Άτομα που γυμνάζονται ή που εφαρμόζουν αυστηρά διαιτητικά προγράμματα (και ακόμα περισσότερο άτομα που συνδυάζουν και τα δύο), θα πρέπει να φροντίζουν την πρωτεϊνική πρόσληψη μέσω της διατροφής τους.

Ο αυστηρός περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης αλλά και η αυξημένη ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού σε επίπονες προπονήσεις, ελλοχεύουν τον κίνδυνο μυϊκών απωλειών στο σώμα.

Για να αποφευχθεί αυτό απαιτείται η κατανάλωση άφθονης πρωτεΐνης που θα περιορίσει τις απώλειες μυϊκής μάζας και θα “θρέψει” τους κουρασμένους από την προπόνηση μύες.

Μια καλή συμβουλή για να ακολουθήσεις είναι να καταναλώνεις περίπου διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης (σε γραμμάρια) από το σωματικό σου βάρος (σε κιλά).

Δηλαδή ένα άτομο 90 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 180 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα.

  • “Καλά” Λιπαρά 

Το σώμα έχει ανάγκη και τα λιπαρά … όσο “κακή” και αν ακούγεται η λέξη “λίπος” στα αυτιά σου.

Τα λιπαρά αποτελούν βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, ενώ αναλαμβάνουν την προστασία βασικών οργάνων του σώματος & μετέχουν στην μεταφορά και αφομοίωση των βιταμινών.

Δεν είναι όμως όλα τα λιπαρά που καταναλώνουμε καλά.

Ο οργανισμός χρειάζεται τα μονοακόρεστα & τα πολυακόρεστα λιπαρά, που προωθούν τον έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Αντιθέτως τα κορεσμένα & trans λιπαρά είναι αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε, καθώς – σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες – σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • “Καλοί” Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητη διατροφική ομάδα (ειδικά για όσους ασκούνται ή η εργασία τους είναι απαιτητική … σωματικά αλλά και νοητικά).

Με πολλούς να έχουν “δαιμονοποιήσει” τους υδατάνθρακες ως “πηγή του κακού”, έχει δημιουργηθεί πληθώρα διαιτητικών προγραμμάτων διατροφής που αποκλείει τελείως αυτή την διατροφική ομάδα.

Αυτό όμως είναι μια εντελώς λανθασμένη διατροφική αντιμετώπιση !!!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο σωστή διατροφή, είναι αυτή που δεν αποκλείει τους υδατάνθρακες, αλλά επιλέγει τους “καλούς” !

Ποιοι είναι όμως οι “καλοί υδατάνθρακες” & πόσους χρειάζεται ένα άτομο ανά ημέρα ;

Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι.

Οι λεγόμενοι “καλοί” υδατάνθρακες είναι βασικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής και είναι απαραίτητοι για τον καθένα (είτε γυμνάζεται είτε όχι).

Ως “καλούς” λοιπόν υδατάνθρακες χαρακτηρίζουμε τους “σύνθετους υδατάνθρακες” και όχι τους απλούς (που είναι αυτό που ονομάζουμε ως “κακούς υδατάνθρακες”) στην καθημερινότητά μας.

Οι σύνθετοι (καλοί) υδατάνθρακες – σε αντίθεση με τους απλούς (κακούς) – απορροφώνται πολύ πιο αργά από τον οργανισμό.

Έτσι αποτρέπουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και εξασφαλίζουν αίσθημα πληρότητας στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια, είναι “καλοί” υδατάνθρακες που θα πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πιο ωφέλιμοι ενεργειακά από τους απλούς … και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που προτιμώνται από όσους γυμνάζονται.

Πόσους όμως υδατάνθρακες χρειάζεται κάποιος ανά ημέρα ;

Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά με ένα νούμερο.

Η ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το σωματικό βάρος του ατόμου αλλά και ο βαθμός σωματικής δραστηριότητας.

Ενδεικτικά να πούμε ότι η ημερήσια κατανάλωση υδατανθράκων δε θα πρέπει να ξεπερνά το 45 έως 65 %, των πρωτεϊνών το 10 έως 35 % και των λιπαρών το 20 με 35 %.

Επιπλέον το 1 γεύμα που σου αναλογεί ανά ημέρα δε θα πρέπει να στερείται βιταμινών, μετάλλων και πολύτιμων φυτικών ινών.

Τέλος, σημαντική είναι βεβαίως και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Ποιά 3 Βήματα Συνιστούν οι Ειδικοί για Αποτελεσματικό & Ασφαλές Αδυνάτισμα ;

Έχοντας κατανοήσει πλέον τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σου, μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου τα εξής 3 πολύ σημαντικά βήματα :

  • Σωστή Διατροφή (πλούσια σε ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία)
  • Τακτική Σωματική Άσκηση (τουλάχιστον 3 φορές από 30 λεπτα την εβδομάδα)
  • Σωστή Ενυδάτωση (τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα)

Η διατροφή – ακόμα και χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης – που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός, είναι σαφώς πιο βιώσιμη, πιο υγιεινή & πιο αποτελεσματική στο να αποδώσει μόνιμα σωματικά οφέλη.

Δεν πρέπει ωστόσο ποτέ να ξεχνάς, πως η απότομη & “βίαιη” μείωση του σωματικού βάρους – κατά συντριπτικά ποσοστά – δε θα έχει μόνιμα αποτελέσματα … παρά μόνο παροδικά.

Επιπλέον, μια απότομη μείωση του σωματικού βάρους, ενδέχεται να οδηγήσει σε παρενέργειες (λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές), καθώς και σε παθολογικές καταστάσεις.

Η ομαλή & υγιής απώλεια βάρους μπορεί αντιθέτως να βελτιώσει την υγεία & την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου & της κακής χοληστερόλης, και προάγει την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού.



By | 2024-01-17T09:30:40+02:00 January 17th, 2024|Δίαιτες, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment