Μελομακάρονα διαίτης

Σε λίγες ημέρες έχουμε Χριστούγεννα και όσες δεν έχετε ήδη αρχίσει να τρώτε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, σύντομα δεν θα καταφέρετε να αντισταθείτε στον πειρασμό. Και μπορεί να θέλουμε να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας, όμως Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Για να γευτείτε, λοιπόν, και εσείς την αγαπημένη σας λιχουδιά, αλλά να μην έχετε και πρόβλημα βάρους, δείτε τη συνταγή που ακολουθεί, η οποία υπόσχεται ότι παρέχει τη γεύση και την απόλαυση που όλες επιθυμούμε, αλλά με τις μισές θερμίδες. Θα χρειαστείτε: 2 κούπες ελαιόλαδο 2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως (ίσως και λίγο περισσότερο) 1 κούπα μαύρη ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 1 κούπα χυμό πορτοκάλι 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι Για το σιρόπι 1 κούπα μέλι 1 κούπα μαύρη ζάχαρη 1 πορτοκάλι 3 ξυλαράκια κανέλας Και καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα Σε μια λεκάνη ρίξτε το λάδι τη ζάχαρη τη κανέλα το γαρίφαλο το ξύσμα. Ανακατέψτε τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι και ρίξτε το και αυτό στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.  Ανακατέψτε τα υλικά με το μίξερ για 2 λεπτά. Αφήστε το μίξερ στην άκρη και ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι που έχετε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Πλάστε τα μελομακάρονα στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλετε και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα και στο φούρνο τον οποίο έχετε προθερμάνει και ψήστε τα 20 λεπτά περίπου στη μεσαία σκάλα πάνω κάτω μέχρι να πάρουν χρώμα. Μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά. Το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, τα ξυλαράκια κανέλας, πλύνετε ένα πορτοκάλι και βάλτε το και αυτό ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε με μία κουτάλα και, μόλις βράσει καλά το σιρόπι, αφαιρέστε το πορτοκάλι και τα ξυλαράκια και είναι έτοιμο. Βγάλτε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, περιχύστε τα με το σιρόπι, αφήστε τα 10 λεπτά να τραβήξουν, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και ρίξτε τους την καρυδόψιχα, για να κολλήσει επάνω στο σιρόπι. Αν θέλετε ακόμα λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να μη βάλετε σιρόπι στα μελομακάρονα. Καλή επιτυχία. Πηγή: beautysecrets.gr  

Leave a Reply