Διατροφή και άσκηση … 12 μύθοι καταρρίπτονται !!!

//Διατροφή και άσκηση … 12 μύθοι καταρρίπτονται !!!

Διατροφή και άσκηση … 12 μύθοι καταρρίπτονται !!!

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές συμβουλές κατά καιρούς όσον αφορά την υγεία σου και τον τρόπο που ασκείσαι. Μάλλον όμως είναι ώρα να αναθεωρήσεις μερικές απ’ αυτές, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς…

  1. ‘’Πρέπει να πίνεις 1 λίτρο νερό την ημέρα.’’

Η Jari Love, γνωστή και αναγνωρισμένη personal trainer ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα νερού την οποία θα πρέπει να καταναλώνουμε όλοι, αλλά ότι διαφοροποιείται από οργανισμό σε οργανισμό. Επίσης προσθέτει ότι η επαρκής ποσότητα νερού και γενικότερα υγρών που καταναλώνεται, επιτυγχάνεται όταν το άτομο δεν αισθάνεται σχεδόν ποτέ δίψα και τα ούρα του έχουν χρώμα διάφανο ή ελαφρώς κίτρινο.

  1. ‘’Περισσότερος ιδρώτας ισούται με πιο αποδοτική άσκηση.’’

Η ειδικός στην άσκηση και στην υγεία Liz Nepporent απαντά ότι πρόκειται για ψευδαίσθηση. Μετά την έντονη άσκηση είναι αναμενόμενο η ζυγαριά να μας δείχνει πιο ελαφρούς αλλά αυτό οφείλεται στην απώλεια και μόνο υγρών. Συμπερασματικά, μας λέει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να ιδρώνουμε κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά είναι τελείως άσκοπο να αναζητάμε επί τούτου έξτρα ζέστη ώστε να κάψουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες! Επίσης οι οργανισμοί διαφέρουν μεταξύ τους, που σημαίνει ότι άλλοι ιδρώνουν πολύ και άλλοι λίγο με την ίδια σωματική άσκηση. Άρα ο ιδρώτας δεν αποτελεί απόδειξη στο πόσο γυμνάστηκε ο καθένας, είναι απλά ένα δείγμα.

  1. ‘’Για να αποκτήσεις τέλειους κοιλιακούς, πρέπει να κάνεις επαναλήψεις καθημερινά.’’

Ο Tom Holland, αναγνωρισμένος αθλητικός ψυχολόγος υποστηρίζει ότι η συνεχής εκγύμναση ενός μυ μπορεί να τον οδηγήσει στο να σπάσει. Προσθέτει επίσης ότι κρίνεται απαραίτητο να του δίνουμε τον χρόνο να ξεκουραστεί προκειμένου να μπορέσει να ανοικοδομηθεί! Τέλος αναφέρει ότι το βασικότερο μυστικό για τέλειους κοιλιακούς κρύβεται στην σωστή διατροφή και όχι στα αμέτρητα ροκανίσματα. Και να θυμάσαι : Για να χάσεις λίπος στην κοιλιά πρέπει να χάσεις και από ολόκληρο το σώμα!

  1. ‘’Το ποδήλατο ενισχύει την δύναμη των μηρών’’.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ποδηλασία δεν είναι άσκηση αντοχής, αλλά αερόβια. Προκειμένου να μετατραπεί σε αντοχής πρέπει να προστεθεί επιπλέον αντίσταση στο ποδήλατό σου, η οποία μετά τις 7-8 επαναλήψεις θα έχει κουράσει αισθητά τα πόδια σου. Η επιπλέον αντίσταση θα σε βοηθήσει στο κάψιμο περισσότερων θερμίδων αλλά όχι στο χτίσιμο μυών!

  1. ‘’Βγάλε την γλουτένη απ’ την ζωή σου για να χάσεις βάρος.’’

Ιταλοί επιστήμονες κατέληξαν μετά από έρευνες στο ότι μια διατροφή η οποία αποκλείει εντελώς την γλουτένη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιφέρει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Προφανώς και μ’ αυτό τον τρόπο η απώλεια κιλών θα γίνει πιο εφικτός στόχος παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην σπαταλάς χρήματα αγοράζοντας τρόφιμα <<χωρίς γλουτένη>> αλλά να φροντίζεις η διατροφή σου να μην περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα.

  1. ‘’Ο ιδρώτας ελαττώνει τις τοξίνες.’’

Η πραγματικότητα είναι ότι μέσω του ιδρώτα αποβάλλεται μόνο το 1% των συνολικών τοξινών! Τα όργανα τα οποία ειδικεύονται στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό είναι το συκώτι, ο γαστρεντερικός σωλήνας, τα νεφρά και οι πνεύμονες!

7. “Είμαι μεγάλος πια για να ξεκινήσω γυμναστική”

Όχι απλά είναι λάθος αυτή η άποψη αλλά αποτελεί και μια κακή δικαιολογία για να μην αρχίσεις ποτέ να γυμνάζεσαι. Η άσκηση δίνει ζωντάνια, ενέργεια, αντοχή, καλύτερη φυσική κατάσταση, ανεβάζει τη λίμπιντο, κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση, νικά την κατάθλιψη. Τί άλλο χρειάζεται για να πειστείς ότι σε όποια ηλικία και αν ξεκινήσεις, μόνο οφέλη μπορεί να σου προσφέρει ; Φυσικά να έχεις μια ρεαλιστική εικόνα του εαυτού σου και στο που μπορείς να φτάσεις!

8. “Η εξάντληση οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα”

Το αντίθετο θα έλεγα ! Η εξάντληση ευθύνεται για τους περισσότερους τραυματισμούς. Όταν φτάνεις στα όρια τον οργανισμό σου μια μικρή επιπολαιότητα μπορεί να σου στοιχίσει και να σε αναγκάσει να λείψεις κάποιο διάστημα από το γυμναστήριο ! Τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν αν γυμνάζεσαι σωστά και χωρίς υπερβολές. Προσπάθησε να μοιράσεις τις ασκήσεις και τα μέλη του σώματος ωστε να μη γυμνάζεις κάθε μέρα τα ίδια. Έτσι δίνεις χρόνο στους μυς να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

askisi-xwris-traumatismous

9. Μόνο αν είσαι αγύμναστος θα “πιαστείς”

Σίγουρα όταν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ ή απέχεις καιρό από τη γυμναστική θα “πιαστείς” την επόμενη μέρα. Το ίδιο όμως ισχύει και για κάποιον ο οποίος άλλαξε μυϊκή ομάδα ή γυμνάστηκε με περισσότερη ένταση. Μπορεί δηλαδή να γυμνάζεσαι κάνοντας τρέξιμο καθημερινά και ξαφνικά να πιαστείς επειδή έκανες ποδήλατο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού ενεργοποίησες άλλους μυς από αυτούς που γυμνάζεις συνήθως.

10. Οι γυναίκες δε πρέπει να κάνουν βάρη γιατί θα “φουσκώσουν”

Ακόμα ένα λάθος που κάνουν πολλές γυναίκες. Θεωρούν ότι έχουν ανάγκη μόνο το αερόβιο γιατί φοβούνται πως με τα βάρη θα πάρουν όγκο και μυς. Αυτό το αντιαισθητικό αποτέλεσμα με τους φουσκωτούς μυς μπορεί να συμβεί μόνο με τη χρήση αναβολικών και άλλων ουσιών (όπως συνηθίζεται στο bodybuilding) γιατί το γυναικείο σώμα από μόνο του δε παράγει επαρκή τεστοστερόνη που βοηθά σε αυτό. Οι ασκήσεις με βάρη λοιπόν είναι απαραίτητες και χαρίζουν ένα σώμα δυνατό και σφιχτό όπως αυτό που ονειρεύεστε.

11. “Δεν χρειάζομαι personal trainer, μπορώ και μόνος μου”

Το να γνωρίζεις τις ανάγκες του σώματός σου είναι σημαντικό. Σίγουρα όμως ένας προπονητής με περισσότερες γνώσεις και εμπειρία μπορεί να δει καλύτερα τις δυνατότητές σου, να σου προτείνει ασκήσεις κατάλληλες για σένα και το αποτέλεσμα που θες να επιτύχεις, να σου φτιάξει κάποιο πρόγραμμμα ειδικά για τα μέτρα σου και να σε καθοδηγήσει σίγουρα και αποτελεσματικά. Εμπιστεύσου λοιπόν κάποιον που είναι γνώστης πάνω στο κομμάτι αυτό για να αποφύγεις λάθη και τραυματισμούς.

12. “Κάποιες ασκήσεις απαγορεύονται γιατί επιβαρύνουν σημεία του σώματος”

Δεν υπάρχουν ασκήσεις που επιβαρύνουν το σώμα. Υπάρχουν ασκήσεις που δεν εκτελούνται σωστά με αποτέλεσμα να προκαλούν καταπόνηση και τραυματισμό. Όποια άσκηση γίνεται με ηρεμία και με σωστή καθοδήγηση είναι ωφέλιμη. Είναι σημαντικό να εκτελείται σωστά μια άσκηση κυρίως για λόγους ασφάλειας.

( !!! ) : Όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο στην άσκηση όσο και στη διατροφή δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές και ότι το μέτρο θα πρέπει να κυριαρχεί στις επιλογές μας!!!

By | 2021-12-22T20:02:59+02:00 December 5th, 2021|Αδυνάτισμα|0 Comments

Leave A Comment