FODMAP Diet : Μια δίαιτα που νικά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

/, Υγεία/FODMAP Diet : Μια δίαιτα που νικά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

FODMAP Diet : Μια δίαιτα που νικά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου : Αίτια & Συμπτώματα

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ευρέως γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα) είναι μια διαταραχή εξαιρετικά διαδεδομένη στις μέρες μας. Πολλοί συνδέουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου με τη γενικότερη ψυχολογία του ατόμου και συνιστούν ηρεμία και αποφυγή του στρες και των εντάσεων … αλλά ποια είναι τα πραγματικά αίτιά του ;

Αν και θεωρούμε όλοι αλληλένδετο το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου με τα αυξημένα επίπεδα άγχους και την κακή ψυχολογία, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαταραχή με σαφή και συγκεκριμένη αιτιοπαθολογία !

→ TIP : Αν ψάχνετε μία Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων πατήστε εδώ

fodmap-diaita-stress

Με λίγα λόγια, οι πραγματικοί λόγοι της ιδιόμορφης αυτής πάθησης βρίσκονται στη φυσιολογία και τη δομή του εντέρου και σχετίζονται με τους ακόλουθους παράγοντες :

1ος παράγοντας : Η ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές (διάφορες μορφές δυσανεξίας)

2ος παράγοντας : Η κατανάλωση τυποποιημένων και βιομηχανικών τροφών (γεμάτων σε χημικές ουσίες, συντηρητικά, χρωστικές ουσίες και ενισχυτικές ουσίες γεύσης και αρώματος)

3ος παράγοντας : Η λοίμωξη από παράσιτα (εμφανίζεται με συμπτώματα έντονου κοιλιακού πόνου και χρόνια κόπωση)

4ος παράγοντας : Η ανάπτυξη πλεονάζοντος αριθμού μυκήτων

5ος παράγοντας : Η μακροχρόνια λήψη αντιβιωτικών

6ος παράγοντας : Η γέννηση με καισαρική τομή

7ος παράγοντας : Ο δυτικός τρόπος διατροφής

8ος παράγοντας : Η έκθεση σε έντονους και συνεχείς στρεσογόνους παράγοντες

9ος παράγοντας : Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

10ος παράγοντας : Η εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια

11ος παράγοντας : Η κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων τροφών

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια πολύ κοινή διαταραχή λοιπόν του γαστρεντερικού συστήματος που εκδηλώνεται συνήθως με οξύ πόνο και με επίπονα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά καθώς και η έντασή τους δεν είναι πάντοτε ίδια σε όλους τους πάσχοντες, αλλά διαφοροποιούνται ανάλογα με τα αίτια πρόκλησης της νόσου και την κατάσταση του ατόμου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου (που τα παρατηρούμε σχεδόν σε όλους τους πάσχοντες) είναι :

  • κοιλιακός πόνος
  • δυσκολία στην αφόδευση
  • δυσκοιλιότητα ή διάρροια (ή και εναλλαγή και των δύο)
  • φούσκωμα
  • αίσθημα πληρότητας
  • διαταραχές του εντέρου
  • αλλαγές στη συχνότητα ή την ποιότητα των κενώσεων
  • κενώσεις λιγότερες από 3 / εβδομάδα

fodmap-diaita-dytikos-kosmos

Πρόκειται για μια πάθηση που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις προηγμένες χώρες και για τον λόγο αυτό καλείται και ως “ασθένεια του δυτικού κόσμου”, ενώ υπολογίζεται από στατιστικές μελέτες πως περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που κατά καιρούς επισκέπτονται κάποιο γαστρεντερολογικό εργαστήριο για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού συστήματος …τελικά πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το συνδρομο του ευερεθιστου εντερου μπορει να εκδηλωθει ανα πασα στιγμη τοσο σε ανδρες οσο και σε γυναικες … και μαλιστα ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ !

Τι είναι η FODMAP Diet & ποια η σχέση της με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ;

Η FODMAP Diet είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής που ανακουφίζει από τα δυσάρεστα και πολύ επίπονα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Οι βασικές κατευθύνσεις αυτού του διατροφικού πλάνου, που σχεδιάστηκε ΕΙΔΙΚΑ για τα άτομα που υποφέρουν από τη λεγόμενη σπαστική κολίτιδα, είναι :

  • αποκλεισμός των μονοσακχαριτών
  • αποκλεισμός των ζυμώσιμων ολιγοσακχαριτών
  • αποκλεισμός των δισακχαριτών
  • αποκλεισμός των αλκοολών

Με άλλα λόγια, η βασική κατεύθυνση του διατροφικού προγράμματος FODMAP Diet, είναι ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΑΛΥΣΟΥ !!!

Η δίαιτα αυτή δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μονάς της Μελβούρνης μετά από μελέτες και διαπίστωση πως το ΣΕΕ (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) εμφανίζει συμπτώματα μετά από κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές διαιτητικές ίνες και σε υδατάνθρακες !

Τα FODMAPs είναι ένα είδος υδατανθράκων που περιέχονται σε διάφορες τροφές και δεν απορροφώνται πλήρως (ή έστω επαρκώς) από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα τα άτομα με ευαισθησία να εμφανίζουν κρίση σπαστικής κολίτιδας … το λεγόμενο δηλαδή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).

Ποιες τροφές περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων FODMAPs και απαγορεύονται ;

fodmap-diaita-apagoreymena-trofima

  • το ψωμί
  • ορισμένα φρούτα
  • ορισμένα λαχανικά
  • ορισμένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
  • τα γαλακτοκομικά (όχι όλα)
  • το κρεμμύδι
  • το σκόρδο
  • τα ζυμαρικά
  • τα αλλαντικά
  • τα αλκοολούχα ποτά
  • οι χυμοί φρούτων (όχι όλοι)
  • το νερό καρύδας
  • το τσάι kombucha
  • τα ενεργειακά ποτά (energy drinks)
  • τα dips, τα αλλείματα και οι σάλτσες (τζατζίκι, πέστο, χούμους, χαβιάρι, ταχίνι, μαρμελάδα)
  • οι γλυκαντικές ουσίες (μέλι, αγαύη, φρουκτόζη)
  • το δημητριακά (κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη και κεχρί) και τα παράγωγά τους

ΛΑΧΑΝΙΚΑ : Μερικά από τα λαχανικά που περιέχουν τους υδατάνθρακες FODMAPs είναι τα φασόλια, οι φακές, ο αρακάς, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, τα παντζάρια, τα πράσα, οι αγκινάρες, οι λιαστές ντομάτες, τα σπαράγγια και η σόγια.

ΦΡΟΥΤΑ : Μερικά από τα φρούτα που περιέχουν τους υδατάνθρακες FODMAPs είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια, το καρπούζι, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, το mango, τα goji berries, το avocado, τα μούρα, τα φραγκοστάφυλα, τα μούσμουλα, οι σταφίδες, το ρόδι και όλα τα αποξηραμένα φρούτα.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡOΪΟΝΤΑ : Μερικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν τους υδατάνθρακες FODMAPs είναι το γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο, συμπυκνωμένο), το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα (buttermilk), η κρέμα γάλακτος, το χαλούμι, η ρικότα, το τυρί κρέμα, το κεφίρ και τα παγωτά.

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ : Μερικά από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν τους υδατάνθρακες FODMAPs είναι η ξυλιτόλη, η μαννιτόλη, η ινουλίνη και η σορβιτόλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Με την επιμελη παρακολουθηση της  FODMAP Diet παρατηρηθηκε μειωση των συμπτωματων του ΣΕΕ σε ποσοστο 74 % των ασθενων !

Κάθε ασθενής με ΣΕΕ είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ! Απαιτείται λοιπόν η συμβουλή του προσωπικού ιατρού (γαστρεντερολόγου) που κουράρει το κάθε άτομο, σε συνδυασμό με τη γνώμη ενός ειδικού διατροφολόγου, ώστε να προσαρμοστεί το πρόγραμμα της  FODMAP Diet στην περίπτωση και στις ανάγκες του ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗ ξεχωριστά !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Να σημειωθει οτι η  FODMAP Diet δεν επιτρεπεται να διαρκεσει για διαστημα μεγαλυτερο των 8 εβδομαδων γιατι μπορει να οδηγησει σε ελλιπη ληψη βιταμινων και πολυτιμων ιχνοστοιχειων που μπορει να οδηγησει εν συνεχεια δε διαταραξη της ισορροπιας των βακτηριων του γαστρεντερικου συστηματος !

Ποιες τροφές επιτρέπονται στην FODMAP Diet ;

Μερικές τροφές που επιτρέπονται ανά κατηγορία είναι οι ακόλουθες :

Μερικά ΦΡΟΥΤΑ που επιτρέπονται είναι το ακτινίδιο, το μανταρίνι, οι φράουλες, ο ανανάς, τα πορτοκάλια, οι κλεμεντίνες, το passionfruit, η papaya, το guava, το πεπόνι, η μπανάνα, το dragonfruit, το σταφύλι και το λεμόνι.

Μερικά ΛΑΧΑΝΙΚΑ που επιτρέπονται είναι το αγγούρι, η μελιτζάνα, το chilli, το ginger, τα φύκια Nori, η κόκκινη πιπερι’α, το λάχανο, ο μάραθος, τα φασολάκια, το κολοκυθάκι, το καλαμπόκι (σε μικρές μόνο ποσότητες), όλοι οι βρώσιμοι βολβοί, η γλυκοπατάτα, το νεροκάστανο, το γογγύλι, τα σέσκουλα, το baby σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος τους), το ραπανάκι, οι πατάτες, η αλφάλφα, οι βλαστοί μπαμπού.

By | 2021-12-22T20:01:44+02:00 December 6th, 2021|Δίαιτες, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment