Μαύρη σοκολάτα: Ο γλυκός θησαυρός … !!!

//Μαύρη σοκολάτα: Ο γλυκός θησαυρός … !!!

Μαύρη σοκολάτα: Ο γλυκός θησαυρός … !!!

Αποτελεί για τους περισσότερους από μας έναν μεγάλο πειρασμό παρ’ όλα αυτά η μαύρη σοκολάτα δεν είναι τόσο ‘ένοχη’ όπως ίσως να πιστεύουμε! Στην κατάλληλη ποσότητα μάλιστα, εκτός από απολαυστική, μπορεί να αποδεχθεί θρεπτική και ωφέλιμη για τον οργανισμό μας!

Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από κακάο σε συνδυασμό με λίγη ζάχαρη. Το κακάο όπως είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς, πικρίζει αρκετά στη γεύση του με αποτέλεσμα κατά την επεξεργασία της εκάστοτε σοκολάτας να ελαττώνεται- σημαντικά ή όχι, ανάλογα με το είδος της. Γεγονός είναι ότι όσο μεγαλύτερη παραμείνει η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο υγιεινή είναι!

( !!! ) : Η διατροφική ταυτότητα της μαύρης σοκολάτας ανά 100 γρ. μπορεί να αναλυθεί ως εξής: 599 θερμίδες / 24 γρ. κορεσμένο λίπος/ 73 mg. ασβέστιο/ 2 mg. χοληστερίνη/ 3,3 mg. ψευδάργυρος/ 1,9 mg. μαγγάνιο/ 1,8 mg. χαλκός/ 46 γρ. υδατάνθρακες

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί πλουσιότερη πηγή σιδήρου ακόμα και από το μοσχάρι ! Ο συνδυασμός της δε με πορτοκάλι, που περιέχει βιταμίνη C, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.

( !!! ) : Τα άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης καλό θα ήταν να αποφεύγουν το συγκεκριμένο είδος σοκολάτας αφού είναι πιθανό να επηρεάσει τον σχηματισμό νέων λίθων στους νεφρούς !

  • Είναι ωφέλιμη για την υγεία μας ;;;

  1. Κι όμως, ναι! Η αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας είναι ιδιαιτέρως πλούσια αφού οι ουσίες που συμβάλλουν σ’ αυτήν, δηλαδή οι φλαβονόλες, οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα- μεγαλύτερη απ’ όσο στα περισσότερα τρόφιμα! Και ως γνωστόν τα αντιοξειδωτικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, γεγονός πολύτιμο για τον οργανισμό.
  2. Επιπλέον, η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη (ουσίες που βρίσκονται στο κακάο) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα του γνωστού νευροδιαβιβαστή ονόματι ‘’σεροτονίνη’’ επιφέροντας μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας στον άνθρωπο! Αποτελεί μία από τις 15 καλύτερες τροφές για τη μνήμη και την συγκέντρωση και η συστηματική κατανάλωση κακάο μπορεί να αποτρέψει από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια.
  3. Οι ευεργετικές της ιδιότητες αφορούν και την καρδιά! Συμβάλλει στην σημαντική ελάττωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακής νόσου αφού τα συστατικά της βοηθούν στην μειωμένη ‘’αποθήκευση’’ χοληστερίνης στις αρτηρίες!
  4. Η μαύρη σοκολάτα αποδεικνύεται πολύτιμη και για το δέρμα. Οι ‘’φλαβονόλες’’, που αναφέραμε και παραπάνω, βελτιώνουν την ροή του αίματος στο δέρμα, αυξάνουν την ενυδάτωση και συνολικά θα λέγαμε ότι λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου στην επιδερμίδα.
  5. Η δράση της είναι ιδιαιτέρως θετική και στο συκώτι! Η κατανάλωσή της μετά το γεύμα επηρεάζει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης στο συκώτι διατηρώντας την έτσι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά στους πάσχοντες από κύρωση του ύπατος, αποτρέποντας το ενδεχόμενο ρήξης αιμοφόρων αγγείων!
  6.  Η δυνατότητα της μαύρης σοκολάτας να σταματά τη γένεση αλλά και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων είναι από τις πιο σημαντικές ιδιότητές της.
  7. Η μαύρη σοκολάτα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να οφελήσει πολύ το έμβρυο και την ανάπτυξή του αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 30 gr.
  8. Σύμφωνα με έρευνες, η μικρή αλλά καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αθλητική σου απόδοση. Πριν από την προπόνηση μπορεί να σε τονώσει, να σε ενεργοποιήσει και να σου ανεβάσει τη διάθεση ώστε να ανταπεξέλθεις στην κούραση της άσκησης. Επίσης, μετά την προπόνηση είναι εξίσου σημαντική η συνεισφορά της στον οργανισμό αφού τα αμινοξέα που περιέχει συμβάλλουν στην αποκατάσταση των μυών.
  9. Η μαύρη σοκολάτα μειώνει το άγχος κάνει την άσκηση ή την εργασία πιο δημιουργική.

( !!! ) : Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα μαύρης σοκολάτας που επιλέγουμε να καταναλώσουμε καθώς αν υπερβάλλουμε, είναι πιθανό να προκαλέσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας όπως ανησυχητική αύξηση καρδιακού ρυθμού, νευρικότητα και ημικρανία.

Μπορεί η σοκολάτα να έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, με τον διαβήτη, την ακμή και άλλες παθήσεις, αλλά αυτό ισχύει για τις σοκολάτες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λίπους και άλλων συστατικών. Όταν μιλάμε για οφέλη της σοκολάτας εννοούμε τα οφέλη από τη μάυρη σοκολάτα, που είναι πραγματικά σημαντικά για την υγεία μας. Όσο πιο bitter είναι η σοκολάτα τόσο πιο καλό κάνει στην υγεία μας.

  • Πώς να επιλέξεις τη σωστή σοκολάτα;

Αυτό που πρέπει να ελέγξεις αγοράζοντας μια σοκολάτα είναι η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη και σε κακάο. Η σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο έχει τη λιγότερη ζάχαρη, τις λιγότερες αρωματικές ουσίες , το λιγότερο βούτυρο. Οπότε είναι η ιδανική επιλογή για σένα και την υγεία σου !

  • Μαύρη σοκολάτα και αδυνάτισμα

Κι όμως, όσο και αν σας φαίνετε απίθανο, ισχύει ! Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στο αδυνάτισμα ! Πώς ;; Πολύ απλά, τρώγοντας ένα κομματάκι πριν το γεύμα στέλνει το σώμα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχει χορτάσει. Έτσι οι ποσότητες που θα καταναλωθούν μετά θα είναι μικρότερες. Επίσης έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις λιγούρες, γεγονός πολύ θετικό για την απώλεια βάρους.

  • Σοκολατοθεραπεία και τα οφέλη της

Η ευεργετική δράση της σοκολάτας στο σώμα δε περιορίζεται μόνο στην απαλότητα που προσφέρει στην επιδερμίδα. Τα οφέλη της είναι πολλά και αξίζει να τα αναφέρουμε :

  • Η αίσθηση της χλιαρής σοκολάτας να απλώνεται πάνω στο σώμα μας φαντάζει αρχικά κάτι πολύ απολαυστικό, όπως και είναι ! Η χαλάρωση και η ευεξία που προσφέρει είναι κάτι αποδεδειγμένα σίγουρο.
  • Προσφέρει στο δέρμα σύσφιξη, ενυδάτωση και απίστευτη απαλότητα.
  • Το άρωμα της ζεστής σοκολάτας αυξάνει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.
  • Ένα απαλό μασάζ με σοκολάτα θα διώξει το στρες και θα τονώσει σώμα και πνεύμα
  • Η επιδερμίδα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και την πολύωρη παραμονή στον ήλιο χρειάζεται αναδόμηση και την καλύτερη αναζωογόνηση την προσφέρει η σοκολατοθεραπεία που ενισχύει το δέρμα με βιταμίνες και αμινοξέα
  • Καταπολεμά την κυτταρίτιδα

masaz-sokolatas-xalarwsi

Μπορείς να ετοιμάσεις τη δική σου μάσκα σοκολατοθεραπείας και να την απολαύσεις με την ησυχία σου, πολύ εύκολα με τον εξής τρόπο :

Βάλε την κουβερτούρα (7 πλάκες), βουτυρόγαλα (7 κ.σ) και το ελαιόλαδο (3 κ.σ) σε μπεν μαρί, άστα να λιώσουν και ανακάτεψε καλά. Σε χλιαρή θερμοκρασία απλώσέ το στο σώμα σου και άστο 20 λεπτά. Πλύσου με ζεστό νερό και είσαι έτοιμη…. χαλαρωμένη, ενυδατωμένη, ευδιάθετη ! Μήπως να το δοκιμάσεις σήμερα κιόλας;;

 

By | 2021-12-22T20:19:39+02:00 November 28th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment