Ιανουάριος : Τι ζημιά μας έκανε & πώς θα τη διορθώσουμε ;

//Ιανουάριος : Τι ζημιά μας έκανε & πώς θα τη διορθώσουμε ;

Ιανουάριος : Τι ζημιά μας έκανε & πώς θα τη διορθώσουμε ;

Φταίνε οι γιορτές … ή μήπως όχι ;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι αναμφισβήτητα μια περίοδος “ελαστική” όσον αφορά στη διατροφή μας. Οι γαστριμαργικές δημιουργίες που “σπάνε μύτη”, αλλά και το όλο εορταστικό κλίμα, σε συνδυασμό πάντα με την ευχάριστη παρέα συγγενικών προσώπων και φίλων, δεν είναι δυνατόν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους … με αποτέλεσμα να κάμπτεται τελικά η σιδηρά πειθαρχία μας και να σπάμε τη δίαιτα που με τόσο κόπο ακολουθούσαμε πιστά τόσο καιρό.

Πόση ζημιά όμως κάνουν τελικά οι γιορτές στο διατροφικό μας πρόγραμμα και στη γραμμή μας ;

Είναι οι γιορτές υπεύθυνες για την αύξηση στο βάρος μας … ξανά ;

Μήπως τελικά ο Ιανουάριος είναι πιο “λιπαρός” μήνας από τον Δεκέμβριο ;

Ο Δεκέμβριος ως μήνας είναι συνδεδεμένος με αρώματα και γεύσεις (όπως για παράδειγμα η γαλοπούλα ή οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα) που είναι αναπόφευκτο να αντισταθείς. Ο περισσότερος κόσμος, μετά την περίοδο των γιορτών, διακατέχεται από ένα αίσθημα τύψεων και ενοχών για το διατροφικό του “παραστράτημα” και για τα κιλά που μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κρεπάλης κατάφερε να πάρει πίσω ! Μήπως όμως άδικα κατηγορούμε τον Δεκέμβριο ;;;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στατιστική έρευνα σε σουπερμάρκετ και μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας 207 νοικοκυριών, κατέδειξε τον μήνα Ιανουάριο ως πιο “λιπαρό” μήνα από τον μήνα Δεκέμβριο !

Ο Ιανουάριος μπαίνει στο “στόχαστρο” των διαιτολόγων …

Και όμως είναι αλήθεια ! Αν και όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στον μήνα Δεκέμβριο, ωστόσο, ο μήνας Ιανουάριος (σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες), φαίνεται να είναι πιο “επικίνδυνος” για τη διατροφή μας. Πολύς κόσμος γεμίζει το καλάθι του στο σουπερμάρκετ με πιο λιπαρά και πιο “ανθυγιεινά” τρόφιμα από ότι τον μήνα των γιορτών !

Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Τι κάνει τον κόσμο να αποζητά το φαγητό τον μήνα Ιανουάριο ;

Γιατί ο Ιανουάριος μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες … περισσότερες ακόμα και από τις γιορτές ;

Οι ειδικοί παρατήρησαν πως η πλειοψηφία του κόσμου, είχε μια τάση να καταναλώνει σημαντικά μεγαλύτερα ποσά θερμίδων τον μήνα Ιανουάριο τόσο από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όσο και από τις καλοκαιρινές διακοπές ή ολόκληρο το φθινόπωρο ! Τι επηρεάζει όμως τόσο πολύ την όρεξή μας τον Ιανουάριο ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Από τον μήνα Ιανουάριο έως τον ερχομό της άνοιξης τον μήνα Μάρτιο, ένα άτομο τείνει να αγοράζει τρόφιμα 890 θερμίδων / εβδομάδα παραπάνω από ότι τους άλλους μήνες πριν τον μήνα Νοέμβριο, και 450 θερμίδων / εβδομάδα παραπάνω από ότι τον μήνα των γιορτών (δηλαδή τον Δεκέμβριο) !

Οι μελέτες μάλιστα δείχνουν, πως οι θερμίδες αυτές (890 ανά άτομο την κάθε εβδομάδα), δεν προέρχονται καν από τρόφιμα υψηλά θερμιδικά αλλά έστω υγιεινά (όπως οι ξηροί καρποί ή το avocado), αλλά από τρόφιμα πολύ υψηλά σε θερμιδική αξία και πολύ χαμηλά σε διατροφική αξία, γεμάτα κακά λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη !

Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά τον Ιανουάριο ;

Τελικά ο Ιανουάριος δεν είναι τόσο “αθώος” όσο θα νομίζαμε. Μετά τον Δεκέμβριο, οι περισσότεροι από εμάς, διακατεχόμαστε από ενοχές για τα κιλάκια που πήραμε μέσα στις γιορτές. Ενώ λοιπόν θα περιμέναμε να μας οδηγήσει αυτό σε μια πιο υγιεινή προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή, εντέλει φαίνεται πως έχει αντίστροφα αποτελέσματα στην ψυχολογία μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμεστε σε μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών και ανθυγιεινών τροφών (γεγονός στο οποίο συμβάλλει και το τσουχτερό κρύο που αυξάνει τον πόθο μας για κατανάλωση λιπαρών τροφών).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ : Μην επικεντρώνεστε στην προσθήκη υγιεινών τροφών στην διατροφή σας ! Εντάξτε όλα αυτά τα υγιεινά τρόφιμα της αρεσκείας σας στο εβδομαδιαίο σας πλάνο διατροφής … αλλά κάντε και μικρά ευχάριστα διαλείμματα ενδιάμεσα. Για παράδειγμα, αν δώστε μια μέρα την εβδομάδα στον εαυτό σας την ελευθερία να φάει το “λιπαρό” φαγητό της αρεσκείας του, το junk food ή το γλυκό που επιθυμεί (αυστηρά όμως 1 μερίδα !) !

By | 2017-02-13T11:26:49+00:00 February 13th, 2017|Αδυνάτισμα|0 Comments

Leave A Comment