Μπορεί ο Πονοκέφαλος να σημαίνει Ασθενές Ανοσοποιητικό Σύστημα ;

//Μπορεί ο Πονοκέφαλος να σημαίνει Ασθενές Ανοσοποιητικό Σύστημα ;

Μπορεί ο Πονοκέφαλος να σημαίνει Ασθενές Ανοσοποιητικό Σύστημα ;

Ένας πονοκέφαλος δεν σημαίνει συνήθως κάτι το ανησυχητικό. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να μας προκαλούν πονοκεφάλους.

Συνήθεις λόγοι εμφάνισης πονοκεφάλων είναι οι διατροφικές ελλείψεις, η ορμονική ανισορροπία του οργανισμού και φυσικά το έντονο στρες.

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τους πονοκεφάλους.

Τί συμβαίνει όμως όταν οι πονοκέφαλοι είναι εξαιρετικά συχνοί (περισσότερες από τις μισές μέρες του μήνα) και πολύ έντονοι ;

Ο περιστασιακός πονοκέφαλος είναι μικρής χρονικής διάρκειας συνήθως και καταπολεμάται εύκολα. Αντιθέτως υπάρχουν και πονοκέφαλοι επίμονοι και πολύ επώδυνοι για τον ασθενή, που εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά δυσκολεύοντας τη ζωή του.

Δεν είναι όλα τα είδη πονοκεφάλων ίδια. Ούτε όλοι οι πονοκέφαλοι έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία.

Σε γενικές γραμμές χωρίζουμε τους πονοκεφάλους σε 2 βασικές κατηγορίες, στους :

  • πρωτοπαθείς πονοκεφάλους (οι πιο συνηθισμένοι και ακίνδυνοι)
  • δευτεροπαθείς πονοκεφάλους (πιο σπάνιοι και συνήθως συνδέονται με σοβαρότερες παθήσεις)

Ο πονοκεφαλος ειναι ενα αρκετα συνηθες προβλημα που απασχολει πολυ μεγαλο μερος του πληθυσμου.

Τί φταίει όμως και τόσο πολύς κόσμος υποφέρει από πονοκεφάλους ;

Πότε ένας πονοκέφαλος είναι πιο σοβαρός & τί θα πρέπει να γνωρίζουμε ;

sovaros-syhnos-ponokefalos-ygeia

Από το σύνολο του πληθυσμού περίπου το 15 – 20 % αντιμετωπίζει πρόβλημα συχνών πονοκεφάλων. Δε μιλάμε για έναν περιστασιακό πονοκέφαλο, αλλά για αρκετά συχνά (που μπορεί να γίνουν έως και σχεδόν καθημερινά) κρούσματα πονοκεφάλων που εμποδίζουν την φυσιολογική λειτουργία του ατόμου στην καθημερινότητά του και δυσχεραίνουν τις λειτουργίες του οργανισμού του.

Ωστόσο από αυτό το 20 % μόλις το 1 % αντιμετωπίζει πονοκεφάλους που βασίζονται σε πραγματικά και χειροπιαστά, παθολογικά αίτια. Με άλλα λόγια μόλις 5 στις 100 περιπτώσεις έχουν πονοκεφάλους λόγω άλλων ασθενειών που τους ταλαιπωρούν.

Τί φταίει λοιπόν για τους υπόλοιπους 95 που υποφέρουν από πονοκεφάλους και δεν μπορούν να βρουν τα άιτια ;

Είναι ανησυχητικοί οι πονοκέφαλοι ;

Πώς σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου ;

Ένας τόσο συχνός και ισχυρός πονοκέφαλος σίγουρα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το άτομο. Η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία είναι όντως πάθηση και καλό είναι να εκτιμηθεί από κάποιον ειδικό, αφού όπως είπαμε σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να “κρύβει” σοβαρότερα αίτια.

Ανάλογα με την εκτίμηση του γιατρού για τα αίτια της κεφαλαλγίας του κάθε ατόμου προτείνεται συνήθως και ειδικός τρόπος αντιμετώπισης.

Στην περίπτωση που οι νευρολογικές εξετάσεις υποδείξουν κάποιο πρόβλημα, ακολουθείται περαιτέρω διερεύνηση και ανάλυση. Εάν όμως οι νευρολογικές εξετάσεις δεν υποδείξουν την οποιαδήποτε δυσλειτουργία, τότε μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις πονοκεφάλων :

paysipona-kefalalgia-ponos-ygeia

1η περίπτωση | Κεφαλαλγία λόγω Υπερβολικής Κατανάλωσης Παυσίπονων Φαρμάκων

Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν συχνούς πονοκεφάλους λόγω υπερβολικής λήψης παυσίπονων φαρμάκων. Η συστηματική λήψη παυσίπονων κάνει τον πονοκέφαλο ανθεκτικό στις μεθόδους αντιμετώπισής του, με αποτέλεσμα να καταπολεμάται πιο δύσκολα και να εμφανίζεται συχνότερα.

Για το λόγο αυτό συνίσταται η μετριοπαθής χρήση των παυσίπονων φαρμάκων και μόνο όταν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο.

2η περίπτωση | Συνεχής Μονόπλευρη Κεφαλαλγία

Η μορφή αυτή πονοκεφάλου δεν είναι αρκετά συχνή. Εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού και συνήθως είναι μέτριας έντασης με σποραδικές κρίσεις έντονου πόνου.

3η περίπτωση | Αθροιστική Κεφαλαλγία

Η περίπτωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας έχει βάθος χρόνου (συνήθως μερικών εβδομάδων) και εμφανίζεται καθημερινά μέσα σε αυτό !

Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στην ίδια μία πλευρά του κεφαλιού και αντανακλά πίσω από το μάτι μέχρι και τον κρόταφο και μέσα στο αυτί.

Πολλές φορές μάλιστα ένα επεισόδιο έντονης αθροιστικής κεφαλαλγίας μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στο μάτι (από την πλευρά που έχει πληγεί από τον πονοκέφαλο), κοκκίνισμα, πτώση του βλεφάρου και δυσκολία στην όραση. Ενίοτε παρατηρείται και τρέξιμο της μύτης (από το ρουθούνι της πληγείσας μεριάς του κεφαλιού).

Περίπου 1 στα 10.000 άτομα υποφέρει από αθροιστικές κεφαλαλγίες, ενώ πολύ συχνές είναι και οι ημικρανίες και οι κεφαλαλγίες τάσεως (πονοκέφαλος που πιέζει το κεφάλι και από τις 2 πλευρές στους κροτάφους, σαν μια τανάλια που σφίγγει το κεφάλι μέσα της).

Όσο επίπονοι και αν είναι αυτοί οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν συνδέονται με σοβαρότερες παθήσεις ή προβλήματα που να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου.

Αντιθετα, με τις δευτεροπαθεις κεφαλαλγιες, τα πραγματα ειναι πιο σοβαρα και σιγουρα πολυ πιο ανησυχητικα.

Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες έχουν συνήθως ως βαθύτερο αίτιο κάποια διαταραχή του οργανισμού, η οποία θα πρέπει και να εντοπιστεί για να αντιμετωπιστεί.

  • διάφορες λοιμώξεις (όπως η μηνιγγίτιδα)
  • όγκος στον εγκέφαλο
  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • ρήξη ανευρύσματος
  • αιμορραγικό επεισόδιο
  • αγγειοδυσπλασία

Όπως παρατηρούμε τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν έναν δευτεροπαθή πονοκέφαλο είναι αρκετά σοβαρά και δε χωράνε “δικαιολογίες” και “υπεκφυγές” !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οταν λοιπον ενας πονοκεφαλος επιμενει – ακομα και αν οι πιθανοτητες να ειναι κατι το σοβαρο ειναι λιγες – καλο ειναι να διερευναται με τις απαραιτητες ιατρικες εξετασεις !

Ένας απεικονιστικός έλεγχος με μια μαγνητική εγκεφάλου μπορεί να υποδείξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και να στοιχειθετήσει την θεραπευτική του μέθοδο.

Σε ποιες Περιπτώσεις θα πρέπει να Ανησυχήσω περισσότερο ;

Σε γενικές γραμμές – όπως ήδη τονίσαμε και προηγουμένως – όταν ένας πονοκέφαλος επιμένει πολλές μέρες του μήνα τότε είναι επιβεβλημένη η ιατρική εξέταση.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα σημάδια που θα πρέπει σίγουρα να σε ανησυχήσουν και να σε αφυπνίσουν ώστε να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

Αυτά είναι τα εξής :

  • πυρετός
  • ξαφνικός & υψηλής έντασης πονοκέφαλος
  • νευρολογικά συμπτώματα
  • ανθεκτικός πονοκέφαλος που δεν περνά με παυσίπονα
  • προοδευτική αύξηση της συχνότητας & της έντασης των πονοκεφάλων
  • συχνοί πονοκέφαλοι σε άτομα άνω των 50 ετών
  • πονοκέφαλοι σε άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό

Τί είναι η ημικρανία ;

imikrania-ponos-anosopoiitiko

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι μια πιο σοβαρή διαταραχή που προκαλεί πόνο και απόγνωση στα άτομα στην καθημερινότητά τους. Η χρόνια ημικρανία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, άνοια, ψυχολογικές παθήσεις, επιληπτικά επεισόδια ή ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η βασική θεραπευτική μέθοδος των ημικρανιών είναι η φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που προτείνονται συνήθως είναι φάρμακα που είχαν κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων. Ωστόσο τα φάρμακα αυτά καταφέρνουν απλά να μειώσουν την ένταση του προβλήματος βραχυπρόθεσμα αλλά όχι να καταπολεμήσουν τη βασική αιτία εμφάνισης της ημικρανίας.

Σύμφωνα με επίσημες επιστημονικές μελέτες η ημικρανία εμφανίζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες σοβαρές εγκεφαλικές διαταραχές. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά ανησυχητικό.

Οι διαταραχές που ενδέχεται να προκαλέσει στην νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου μια ημικρανία περιλαμβάνουν μειωμένη ροή του αίματος, αγγειακή άνοια ή ακόμα και απώλεια μνήμης.

Και ομως, δυστυχως, ειναι αληθεια! Η ημικρανια βρισκεται μεταξυ των 20 “κορυφαιων” ασθενειων που μπορουν -πραγματικα- να προκαλεσουν καποιας μορφης αναπηρια…

Άλλοτε μια ημικρανία είναι απλή και άλλοτε συνοδεύεται και από αύρα. Ο πιο συνηθισμένος τύπος ημικρανίας είναι ο τύπος χωρίς αύρα, ο οποίος έχει και πιο υψηλή επιθετικότητα.

Ποια η Σχέση μεταξύ Πονοκεφάλου & Ανοσοποιητικού Συστήματος ;

eksetasi-se-giatro-eyalwtos-organismos

Μπορεί ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να είναι η αιτία των συχνών πονοκεφάλων; ή μήπως οι συχνοί πονοκέφαλοι εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα ;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η αμυντική (μέθ)οδος του οργανισμού απέναντι σε ιούς, λοιμώξεις, βακτήρια και πληθώρα ασθενειών.

Η κακή φροντίδα του εαυτού μας (κακή & ελλιπής διατροφή, ανεπαρκής ύπνος, έντονο στρες στην καθημερινότητα, προβλήματα υγείας, ψυχολογικά αίτια) μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας μας ποικίλα προβλήματα υγείας.

Οταν το ανοσοποιητικο συστημα “ασθενει” ο οργανισμος ειναι πιο “ευαλωτος” σε “χτυπηματα” !

Πολλοί εξωτερικοί απειλητικοί παράγοντες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό πολύ πιο εύκολα και να δημιουργήσουν προβλήματα στην φυσιολογική λειτουργία του.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από ιστούς, κύτταρα, αλλά και ολόκληρα όργανα που συνεργάζονται ώστε να αυξήσουν την προστασία του οργανισμού.

Τα λευκά αιμοσφαίρια (ή λευκοκύτταρα) είναι αυτά που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Oταν τα λευκα αιμοσφαιρια μειωθουν στον οργανισμο μας, η ανοσοποιητικη του αμυνα κατακρημνιζεται!

Υπάρχουν συμπτώματα που σηματοδοτούν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταξύ αυτών είναι και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

Οι πονοκέφαλοι, όταν εμφανίζονται συχνά και είναι υψηλής έντασης, μπορεί να συνδέονται είτε με κρυολόγημα (που όταν είναι συχνό είναι σημάδι ενός ανοσοποιητικού ασθενούς) είτε με εξασθένηση/κόπωση (το οποίο καταδεικνύει έναν καταπονημένο οργανισμό).

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι πονοκέφαλοι μπορεί να συνδέονται και με αλλεργίες – που κατά μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας – επίσης συνδέονται με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένας συχνός πονοκέφαλος μεγάλης έντασης δε μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα !

Η καταπόνηση του οργανισμού από έναν χρόνιο πόνο μπορεί να μειώσει την δεινότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει τις άμυνες του οργανισμού.

Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να αμελούμε τον έλεγχο πονοκεφάλων που χρονίζουν.

Συνισταται η αμεση ιατρικη εξεταση και οχι η ασκοπη & επιπολαιη χρηση παυσιπονων που μπορει τελικα να επιδεινωσει την κατασταση αντι να τη βοηθησει !

Επίσης συνίσταται η παρακολούθηση ενός σωστού & ολοκληρωμένου διατροφικού προγράμματος (πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά), ένα καλό & ισορροπημένο πρόγραμμα ξεκούρασης & ύπνου, και φυσικά η αποφυγή καταχρήσεων και η αποβολή του άγχους (όσο είναι εφικτό) από την καθημερινότητα του ατόμου.

Τέλος, ένα καλό φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μπορεί να σου εξασφαλίσει πιο δυνατό οργανισμό καθώς και πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Η Δική μας Πρόταση για Γερό Ανοσοποιητικό κάθε Μέρα

Εμείς, από την πλευρά μας, σου προτείνουμε ένα απόλυτα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα ενίσχυσης της υγείας και την ανοσιολογικής άμυνας του οργανισμού, το Immune Defence.

Ειδικά σήμερα, ο άνθρωπος – με τους τρελούς ρυθμούς που ακολουθεί στην καθημερινότητά του & το αυξημένο στρες – χρειάζεται ακόμα περισσότερο μια έξτρα ενίσχυση υγείας και το εν λόγω σκεύασμα φαίνεται να του την παρέχει απλόχερα (δείτε το σχετικό άρθρο παρουσίασής του).

Φυσικα η ληψη ενος διατροφικου συμπληρωματος δεν υποκαθιστα την υγιεινη διατροφη σε καμια περιπτωση, αλλα απλα τη συμπληρωνει για ακομα καλυτερα αποτελεσματα !

Το Immune Defence είναι ένα νόμιμο & ασφαλές διατροφικό συμπλήρωμα που απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες & παιδιά (άνω των 12 ετών).

Υπόσχεται ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού έναντι οποιονδήποτε απειλών από το εξωτερικό του περιβάλλον.

Ένα διατροφικό συμπλήρωμα για ολόκληρη την οικογένεια … σε αρκετά καλές οικονομικές προσφορές.

immune-defence-enishysi-anosopoiitikou-systimatos

By | 2021-12-22T20:17:37+02:00 November 28th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment