Πρωινό σαν … βασιλιάς !

Όσες φορές και αν το πούμε δε θα είναι ποτέ αρκετές ! Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας (και ας του δίνουμε πολύ μικρότερη σημασία από αυτή που του αναλογεί). Δεν είναι λίγα τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα ... είτε λόγω συνήθειας είτε για να χάσουν βάρος ! Μέγα λάθος ! Το πρωινό γεύμα είναι αυτό που μας εφοδιάζει με ενέργεια για ολόκληρη την ημέρα και που επανενεργοποιεί τον “κοιμισμένο” μεταβολισμό μας από τις πολλές ώρες αφαγίας κατά τον νυχτερινό ύπνο. Το πρωινό γεύμα πρέπει να είναι βασιλικό !!! Πλούσιο σε ενέργεια αλλά και σε βιταμίνες, γεμάτο από θρεπτικά συστατικά και φυτικές διαιτητικές ίνες, με υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνες, με καλά λιπαρά αλλά και πολύτιμα μέταλλα. Για να επιτυχουμε ένα άρτιο και σούπερ – υγιεινό πρωινό γεύμα, αρκεί να συνδυάσουμε έξυπνα διάφορα θρεπτικά τρόφιμα (από κάθε κατηγορία) και να βάλουμε αρκετή φαντασία για να επιτύχουμε διαφορετικές υφές, πλούσια γεύση, μεθυστικό άρωμα και τέλειο οπτικό αποτέλεσμα ! ... Άλλωστε το φαγητό μας δεν το γευόμαστε μόνο με το στόμα, αλλά με όλες μας τις αισθήσεις !

Πρωινό γεύμα γευστικό αλλά και ιδανικό για αδυνάτισμα !

Ένα καλό και χορταστικό πρωινό γεύμα (με τα κατάλληλα υλικά) μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους, τονίζουν όλοι οι διαιτολόγοι ... και μάλιστα δικαίως ! Έρευνες αποδεικνύουν πως τα άτομα που παίρνουν καλό πρωινό, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας (και ειδικά από το απόγευμα και μετά που οι καύσεις του οργανισμού μειώνονται δραματικά) !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ένας ιανικός λοιπόν τρόπος να περιορίσεις το ακατάσχετο τσιμπολόγημα ανθυγιεινών σνακ και κενών θερμίδων μέσα στη διάρκεια της ημέρας, είναι το πλούσιο (το βασιλικό θα λέγαμε) πρωινό γεύμα ! Ξέχνα λοιπόν τον ένα σκέτο καφέ που έπινες στο πόδι πριν το γραφείο και αφιέρωσε χρόνο σε μια διαδικασία που θα αγαπήσεις .. τη διαδικασία του πρωινού γεύματος !

ΣΥΝΤΑΓΗ για 2 μερίδες : Βάφλες γλυκοπατάτας με αυγό και ντιπ avocado

(χωρίς γλουτένη & χωρίς λακτόζη)

Υλικά :

  • 1 1/2 φλυτζάνι πουρές γλυκοπατάτας
  • 4 αυγά
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. αλεύρι καρύδας
  • μαϊντανός
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 avocado

Διαδικασία :

  • Βάζετε τη βαφλιέρα στην πρίζα να ζεσταθεί και αλείφετε καλά με αγνό ελαιόλαδο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το αλεύρι καρύδας, τα 2 αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο σε σκόνη (και όποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μου) και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Στη συνέχεια με ένα κουτάλι βάζουμε το μίγμα στη βαφλιέρα και ψήνουμε για όσο χρειαστεί (περίπου 5 λεπτά δηλαδή).
  • Συνεχίζω την ίδια διαδικασία για όλες τις βάφλες και τις τοποθετώ σε πιάτα.
  • Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέτω τον πουρέ του avocado, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά για να φτιάξω το ντιπ του avocado
  • Τέλος, φτιάχνω τα άλλα 2 αυγά τηγανιτά ή ποσέ.
  • Σερβίρω σε πιάτα. Στη βάση βάζω τη βάφλα, επάνω της ακουμπάω το αυγό και στο πλάι βάαζω το νόστιμο ντιπ avocado. Ντεκοράρω με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
  • ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ !

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Τα avocado μπορείτε να τα διατηρήσετε στην ψύξη ΜΟΝΟ για 2 – 3 ημέρες, ενώ στην κατάψυξη για περίπου 2 μήνες ! Χρησιμοποιήστε τα avocado σε διάφορεςσυνταγές αντί για τυρί ! Τα καλά λιπαρά οξέα του avocado είναι πολύτιμα για τον οργανισμό και την υγεία !

Leave a Reply