Μια βιταμίνη κατά των … αλλεργιών ;;;

Ας προϋπαντήσουμε ΚΑΙ φέτος την άνοιξη ... με τις αλλεργίες μας !

Η άνοιξη μπορεί να είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, αλλά είναι και η πιο δύσκολη εποχή αφού για εκατομμύρια ανθρώπους συνεπάγεται πολλές αλλεργίες με δυσάρεστα συμπτώματα ! Η αλλεργία στη γύρη είναι μια από τις πιο κοινές μορφές αλλεργίας και φυσικά έχει εποχικό χαρακτήρα με μεγάλη έξαρση την άνοιξη που ανθίζουν όλα τα λουλούδια. Η μορφή αυτή της αλλεργίας ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα και κάνει πολύ πιο έντονη την παρουσία της ειδικά μετά από έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς πολλά κρύα και χιόνια, που σηματοδοτεί μια πολύ ανθισμένη άνοιξη ... με μεγάλα ποσοστά γύρης διάχυτα στην ατμόσφαιρα (ακόμα και στα τσιμεντένια αστικά τοπία) !

Τα αντιισταμινικά φάρμακα & όσα πρέπει να γνωρίζω !

Τα αντιισταμινικά χάπια γνωρίζουν πολύ υψηλές πωλήσεις ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης. Πολύς κόσμος αποζητά άμεση καταστολή των συμπτωμάτων της αλλεργίας, ώστε να μπορέσει να είναι λειτουργικός, χρήσιμος και αποδοτικός στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μέσα σε μια σεζόν, οι πωλήσεις των αντιισταμινικών φαρμάκων ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ, ξεπερνούν τα 14.7 δισεκατομμύρια δολλάρια !

Η χρήση των χαπιών αυτών :

 • αναστέλλει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
 • μειώνει το αίσθημα φαγούρας
 • μειώνει το φτέρνισμα
 • βοηθάει στην αντιμετώπιση του κνησμού τσιμπημάτων από έντομα
 • μειώνει το αίσθημα αδιαθεσίας
 • καταπολεμά την ναυτία
 • καταπολεμά την δακρύρροια
 • καταπολεμά τον βήχα
 • μειώνει την τάση προς εμετό
 • ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ

Έχει παρενέργειες η χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων ;

Οι παρενέργειες που προκαλεί συνήθως ένα αντιισταμινικό φάρμακο είναι οι ακόλουθες :
 • υπνηλία
 • μείωση αντανακλαστικών
 • μειωμένη αντιληπτική ικανότητα
 • ζάλη
 • μειωμένη προσοχή
 • μείωση της πίεσης του αίματος

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αντενδείκνυται αυστηρά η λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων μαζί με αλκοόλ ! Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες που να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο !

Πώς δημιουργούνται οι αλλεργίες ; Μπορώ να τις αποφύγω ;

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι αλλεργίες, μπορούν να αποφευχθούν με την λήψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η επαρκής λήψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη αλλεργιών στο παιδί !

Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, για ακόμα έναν λόγο, η έγγυος να ακολουθεί μια προσεγμένη διατροφή και να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μέσω των τροφών της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Περίπου 235 ml βιταμίνης D ημερησίως, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αλλεργιών κατά ένα ποσοστό της τάξης του 20 %, όπως μας μαρτυρούν τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής !

Οι αλλεργίες είναι μια φυσική διαδικασία, μια αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα αλλεργιογόνα, δηλαδή σε σωματίδια που θεωρεί ο οργανισμός ξένα και νιώθει να απειλείται από αυτά. Ουσιαστικά, τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες, έχουν ένα πολύ σκληρά “εργαζόμενο” ανοσοποιητικό σύστημα που μάχεται συνεχώς τους εχθρούς !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο Aspergillus fumigatus είναι ένας πολύ κοινός μύκητας. Εισπνεόμενος από άτομα που πάσχουν από άσθμα, από πνευμονοπάθεια ή από κυστική ίνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα αλλεργικά επεισόδια με πολλά και σοβαρά συμπτώματα.

Η αλλεργική αυτή αντίδραση στον συγκεκριμένο μύκητα ονομάζεται ασπεργίλλωση και εμφανίζεται συγκεκριμένα σε άτομα με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Είναι σημαντικό, ειδικά τα άτομα με χαμηλό το ανοσοποιητικό τους σύστημα, να διατηρούν το σπίτι τους και καθαρό και κυρίως χωρίς υγρασία ! Το μπάνιο και το υπόγειο είναι οι δύο πιο επίφοβοι χώροι για ανάπτυξη του εν λόγω μύκητα (μούχλα).

Η σημασία της βιταμίνης D κατά των αλλεργιών !

Όπως ήδη αναφέραμε, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ικανότητα της βιταμίνης D να περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη αλλεργιών. Με ποιον τρόπο δρα η βιταμίνη D και αποτρέπει την εμφάνιση των αλλεργιών ; Έχει μόνο προληπτικό χαρακτήρα ή και κατασταλτικό χαρακτήρα ; Μπορεί η λήψη βιταμίνης D να καταπολεμήσει τις ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική, αφού παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος !

Ακόμα δεν είναι οι επιστήμονες σε θέση να απαντήσουν εάν η λήψη της βιταμίνης D μπορεί και σε μεγαλύτερη ηλικία να έχει αποτελέσματα κατά των αλλεργιών. Ωστόσο, είναι σίγουρη πως η λήψη της από μια έγγυο έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην μετέπειτα πορεία της υγείας του παιδιού, αλλά και η λήψη βιταμίνης D από το παιδί κατά την βρεφική και σχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική.

Leave a Reply