Η Υγεία του Φθινοπώρου | Θωράκισε τον Οργανισμό σου

//Η Υγεία του Φθινοπώρου | Θωράκισε τον Οργανισμό σου

Η Υγεία του Φθινοπώρου | Θωράκισε τον Οργανισμό σου

Το φθινόπωρο έφτασε και είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας ώστε να υποδεχτεί “έτοιμος” και “μάχημος” το χειμώνα. Η υγεία του φθινοπώρου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλεργίες αλλά και πολλές ιώσεις, γρίπες και κρυολογήματα εξασθενούν πολύ τον οργανισμό μας.

Ειδικά στην εποχή του COVID-19 είναι ακόμα πιο σημαντικό να επενδύσεις χρόνο ώστε να τονώσεις τον οργανισμό σου και να αποτρέψεις ιούς & μικρόβια να τον “ρίξουν”.

Όσο και αν αγαπάμε αυτή την πανέμορφη εποχή του χρόνου, ο κίνδυνος για αρρώστιες είναι αρκετά μεγάλος … ειδικά εάν δεν προσέξουμε.

Όμως η προετοιμασία μας μπροστά στον ερχομό του φθινοπώρου (και άρα του κρύου χειμώνα που προμηνύεται) δεν ολοκληρώνεται μόνο με μερικά ζεστά ρούχα και ζεστά ροφήματα …

Κυρίως ο οργανισμός σου είναι αυτός που χρειάζεται προετοιμασία για τη μετάβασή του από το ζεστό καλοκαίρι στον κρύο χειμώνα.

Αυτός είναι ο ρόλος του φθινοπώρου …

Μαζί σήμερα θα δούμε σε αυτό το άρθρο πως θα μπορέσεις με επιτυχία να προετοιμάσεις τον οργανισμό σου, να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να αυξήσεις τη διάθεσή σου και να αποφύγεις ιώσεις & κρυολογήματα με απλά βήματα !

Ο Ερχομός του Φθινοπώρου Σημαίνει …

fthinopwro-kryo-iwseis-thwrakisi-organismou

Οι πρώτες δροσερές ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους και άνοιξες την ντουλάπα σου να βγάλεις ένα πουλοβεράκι για την τσουχτερή δροσιά … αρνούμενος όμως ακόμα να αποχαιρετήσεις το καλοκαίρι και να κατεβάσεις τα χειμερινά σου ρούχα.

Τα πρώτα κρυώματα είναι προ των πυλών …

Όμως πλέον – ειδικά μετά την έξαρση του ιού COVID-19 – δεν είναι εποχές να ρισκάρεις την υγεία σου και την υγεία των κοντινών σου αγαπημένων ανθρώπων.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να βοηθήσεις και να τονώσεις την ενίσχυση του οργανισμού σου ώστε να παραμείνει ασφαλής και αυτόν τον χειμώνα …

Η διατροφή είναι ένα βασικό κομμάτι που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο, καθώς είναι ένας πολύ καταλυτικός τρόπος για να προσφέρεις στον οργανισμό σου βιταμίνες & πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που θα αυξήσουν την ανοσία του έναντι των κινδύνων που καραδοκούν.

Ποιο είναι λοιπόν το “διατροφικό φαρμακείο” του φθινοπώρου ;

Ποια διατροφή θα βοηθήσει να αποφύγω ιώσεις & κρυολογήματα ;

Ποιες βιταμίνες θα βοηθήσουν την οικογένειά μου να παραμείνει υγιής αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε ;

Ο ιός SARS-CoV-2 για πρώτη φορά έγινε γνωστός το 2019 όταν διέρρευσε από την περιοχή Γιουχάν της Κίνας προς ολόκληρο τον πλανήτη και προκάλεσε παγκόσμιο πανικό και κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η νέα αυτή εκδοχή του κορωνοϊού προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που οδήγησε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού στο θάνατο.

Εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ή ακόμα και η πνευμονία.

Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω να φροντίσεις για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα πριν ξεκινήσει η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων.

Φθινόπωρο : Συμβουλές | Το Α και το Ω της Καλής Υγείας

frouta-karpoi-fthinopwro-diatrofi-ygeia

Ένα διατροφικό πρόγραμμα με φρούτα & λαχανικά του φθινοπώρου θα μπορέσει να χτίσει άμυνες στον οργανισμό σου παρέχοντάς του πληθώρα θρεπτικών στοιχείων (που τόσο έχει ανάγκη).

Μερικοί πολύ βασικοί κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι οι ακόλουθοι …

  • Αλλαγή Προγράμματος

Το φθινόπωρο – όπως ήδη τονίσαμε – είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος που μας προετοιμάζει για την μετάβαση προς το κρύο του χειμώνα από το ζεστό καλοκαίρι. Όμως το καλοκαίρι ήταν ξέγνοιαστο, με ανάλαφρη διάθεση/ρούχα/διατροφή, ενώ ο χειμώνας έχει εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις & ανάγκες.

Με τον ερχομό λοιπόν του φθινοπώρου θα πρέπει να αρχίσεις να τροποποιείς το πρόγραμμά σου … της διατροφής, του ύπνου αλλά και της σωματικής άσκησης. Τα καλοκαιρινά ωράρια δεν μπορούν να συνεχιστούν γυρνώντας πίσω στις υποχρεώσεις του χειμώνα. Απαιτείται καλύτερη διατροφή, συστηματικότερη σωματική άσκηση (ειδικά τώρα που οι μεγάλες ζέστες πέρασαν πια), αλλά και ύπνος πιο νωρίς (κομμένα τα άσκοπα ξενύχτια δηλαδή) !

  • Συχνά Γέυματα ανά 3 – 4 ώρες

Ενώ το καλοκαίρι μπορεί να σου αρκούσε ένας παγωμένος χυμός για ώρες ολόκληρες, με την επιστροφή σου στη ρουτίνα νιώθεις ξανά ένα έντονο αίσθημα πείνας να σε τριβελίζει.

Δεν είναι μόνο η πτώση της θερμοκρασίας που σου προκαλεί αυτές τις έντονες (και ακατανίκητες) λιγούρες. Είναι και ο εγκλεισμός σου ξανά μέσα στους 4 τοίχους, η επιστροφή σου στις σκοτούρες και το στρες, η ρουτίνα της καθημερινότητας & οι αυξημένες υποχρεώσεις της δουλειάς, η ανοία και η έλλειψη “ελευθερίας” που είχες το καλοκαίρι στις διακοπές σου.

Η εφαρμογή λοιπόν συχνών αλλά μικρών γευμάτων ανά 3 έως 4 ώρες θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και άρα θα καταφέρεις να διατηρήσεις σταθερή την ινσουλίνη σου. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται καταστολή της ανεξέλεγκτης όρεξης και αίσθημα κορεσμού μετά από κάθε μικρό σνακ που καταναλώνεις.

  • Καλά Λιπαρά Οξέα

Θα πρέπει επίσης να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με καλά λιπαρά οξέα. Αυτό θα πει φρούτα (όπως το avocado), λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέρκα, το σκουμπρί, η σαρδέλα), το παρθένο ελαιόλαδο (& οι ελιές), σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, ο ηλιόσπορος), το edamame, αλλά και οι ξηροί καρποί (όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια αλλά και αντίστοιχα τα φυσικά βούτυρά τους χωρίς προσθήκη γλυκαντικών).

Επίσης χρήσιμα λιπαρά προσφέρουν και τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, το κόκκινο κρέας … αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η κατανάλωση καλών λιπαρών στη διατροφή είναι απαραίτητη ! ΟΧΙ λοιπόν … σαφώς και δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά και βλαβερά !

Τα καλά λιπαρά προάγουν την ενίσχυση της ανοσίας του οργανισμού, προωθούν τον έλεγχο του σωματικού βάρους (και τη λιποδιάλυση) και αυξάνουν τη μυϊκή ανάπτυξη.

Είναι πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και παίζουν καίριο ρόλο για την παραγωγή ορισμένων πολύ σημαντικών ορμονών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ : Οι ειδικοι συνιστουν τα καλα λιπαρα να καταλαμβάνουν σχεδον το 20 – 30 % της ημερησιας θερμιδικης μας προσληψης.

  • Βιταμίνη C

portokalia-vitamini-c-antimetwpisi-astheneiwn

Προφανώς και το γνωρίζουν όλοι πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη C με τον ερχομό του χειμώνα. Όλοι θυμόμαστε τη μητέρα μας να μας κυνηγάει να πιούμε την πορτοκαλάδα μας … πριν εξατμιστούν οι βιταμίνες της !

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι μια πολύ σημαντική για τον οργανισμό υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Παίζει ρόλο όχι μόνο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στην φυσιολογική ανάπτυξη & αναδόμηση του συνδετικού ιστού (δέρματος, οστών & αιμοφόρων αγγείων).

Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των ιντερφερονών (που ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού), ενισχύει τη λειτουργία των φαγοκυττάρων (που αναλαμβάνουν τη σύλληψη κάθε επικίνδυνου παθογόνου που θα απειλήσει την υγεία του οργανισμού) και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την κυτταρική ανοσολογική απόκριση σε κάθε παθογόνο.

Ακόμα αυξάνει την παραγωγή των Β-λεμφοκυττάρων, αναστέλλει την παραγωγή του ενζύμου νευραμινιδάση και τονώνει τα επίπεδα της κυκλικής GMP (που βοηθά στη ρύθμιση των ανοσοαποκρίσεων του οργανισμού, καθώς και στη δράση πολλών ορμονών).

Σημαντική διατροφική πηγή βιταμίνης C είναι : τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η ντομάτα, οι κόκκινες πιπεριές, οι κίτρινες πιπεριές, οι πράσινες πιπεριές, ο μαϊντανός, το guava, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα κεράσια Acerola, το μαύρο φραγκοστάφυλο (αλλά και όλα τα μούρα), οι φράουλες και ο ανανάς.

  • Junk Foods

Είναι σημαντικό να περιορίσεις την κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και junk foods. Έχουν την τάση να “φορτώνουν” τον οργανισμό με κενές θερμίδες (θερμίδες δηλαδή χωρίς καμία διατροφική αξία). Αυτό ρίχνει την ανοσία του οργανισμού και σε αφήνει εκτεθειμένο σε ιούς & ιώσεις.

  • Ενυδάτωση

Όσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για την υγεία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η σωστή ενυδάτωση.

Ο οργανισμός για να λειτουργήσει (χωρίς υπερβολή το ΚΑΘΕ του όργανο !) έχει ανάγκη το νερό !

Το νερό, αλλά και τα διάφορα αφεψήματα και οι φυσικοί χυμοί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αναλαμβάνουν να ενυδατώσουν τον οργανισμό σου και να εξασφαλίσουν την καλή & άρτια λειτουργία του.

  • Σωματική Άσκηση

taktiki-askisi-proypothesi-gia-ygeia

Ναι. Η σωματική άσκηση παίζει και αυτή σημαντικότατο ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην επίτευξη της υγείας γενικότερα του οργανισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αλλά και το Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (CDC) – παρά την ακραία κατάσταση που βιώνουμε λόγω του νέου κορωνοϊού – συνιστούν την τακτική σωματική άσκηση (φυσικά με κάθε μέτρο πρόληψης) και την ενθαρρύνουν !

Η σωματική άσκηση αυξάνει την ανοσία του οργανισμού, μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει την ψυχική υγεία & τη διάθεση του ατόμου, καταπολεμά το στρες, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση αλλά και τη σωματική κατάσταση, και γενικά ενισχύει την καλή υγεία σε κάθε επίπεδο (σωματικό, ψυχολογικό ή νοητικό).

Η σωματική δραστηριότητα προωθεί τον “καθαρισμό” του οργανισμού από ιούς και βακτήρια και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του ατόμου.

Ωστοσο ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ο υπερβαλλων ζηλος στην προπονηση μπορει να οδηγησει σε αντιθετα απο τα επιθυμητα αποτελεσματα. Ο οργανισμος εξαντλειται και γινεται πιο ευαλωτος σε τραυματισμους … αλλα και σε ιους & μικροβια.

  • Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α ή αλλιώς ρετινόλη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που όλοι γνωρίζουμε πως ενισχύει σημαντικά την όραση. Ωστόσο η βιταμίνη Α παρέχει και άλλα πολύ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Ενισχύει την ανοσία, τονώνει βασικές λειτουργίες του οργανισμού και βοηθά στη συντήρηση των κυττάρων.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά, η βιταμίνη Α, παρέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε), ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία & τη μνημονική ικανότητα του ατόμου, και ενισχύει τα επιθηλιακά κύτταρα που καταπολεμούν όλους τους παθογόνους οργανισμούς που απειλούν την υγεία του ατόμου.

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Α είναι : το κόκκινο κρέας (μοσχάρι), το συκώτι, τα καρότα, η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, η πάπρικα, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, τα αποξηραμένα βερύκοκα και όλα τα βότανα.

  • Βιταμίνη E

Ένα ακόμα σημαντικό διατροφικό στοιχείο για τη φθινοπωρινή ενίσχυση του οργανισμού είναι και η βιταμίνη Ε (που όπως προαναφέραμε προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική δράση).

Συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κυτταρική προστασία από την οξείδωση και προωθεί την αντιγήρανση του οργανισμού.

Είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό στοιχείο με εξαιρετικά ισχυρή δράση και μεγάλη σημασία στη διατροφή.  Εκτός από καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, η βιταμίνη Ε, καταπολεμά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την άνοια, την αρτηριοσκλήρωση και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Μειώνει επίσης το αίσθημα κόπωσης που συχνά νιώθουμε το χειμώνα, επιταχύνει την ίαση του οργανισμού και την επούλωση των πληγών, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (ειδικά σε άτομα της 3ης ηλικίας που είναι και πιο ευάλωτα σε ιούς & ασθένειες).

Σημαντικές διατροφικές πηγές βιταμίνης Ε είναι : οι ελιές & το ελαιόλαδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα διάφορα φυτικά έλαια, τα ακτινίδια, οι ξηροί καρποί (και ειδικά τα αμύγδαλα), το σπανάκι, τα σπαράγγια, αλλά και το μοσχαρίσιο κρέας.

  • Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Τα γλακτοκομικά προϊόντα – και όμως είναι αλήθεια ! – είναι μια τροφή ιδιαίτερα χρήσιμη το φθινόπωρο. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τονώνουν την πεπτική λειτουργία του οργανισμού και προωθούν την αποκατάσταση της μικροχλωρίδας.

By | 2020-11-14T22:41:18+02:00 October 14th, 2020|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment