Acerola Cherry : Ένα φυσικό συμπλήρωμα βιταμίνης C

/, Υγεία/Acerola Cherry : Ένα φυσικό συμπλήρωμα βιταμίνης C

Acerola Cherry : Ένα φυσικό συμπλήρωμα βιταμίνης C

Τι είναι το Acerola Cherry (Ασέρολα) ;

Το Acerola Cherry ή αλλιώς (όπως είναι η επιστημονική ονομασία του) Malpighia Glabra / Emarginata, είναι ένα μούρο με πολύ χαρακτηριστικό λαμπερό κόκκινο χρώμα. Το μούρο αυτό περιέχει πολλά σπόρια, έχει μια ξεχωριστή γλυκιά και ελαφρώς όξινη γεύση και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν σιγά-σιγά αυτό το τόσο υγιεινό αλλά και τόσο “άγνωστο” στους περισσότερους από εμάς φρούτο !

Το  Acerola Cherry είναι ένα τροπικό φρούτο που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Malpighiaceae. Είναι ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε ύψος μικρού δέντρου. Το Acerola Cherry το συναντάμε ακόμα και με ονομασίες όπως Barbados Cherry ή ακόμα και West Indian Cherry και συναντάται στην Νότια και Κεντρική Αμερική αλλά και στο Νότιο Μεξικό, ενώ καλλιεργείται πια και στη Βόρεια Αμερική και σε διάφορες περιοχές της Ασίας (όπως για παράδειγμα στην Ινδία από όπου και η ονομασία West Indian Cherry).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αν κάτι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό το σχετικά άγνωστο φρούτο, είναι η διατροφική του αξία, αφού περιέχει βιταμίνη C έως και 65 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι !!!

Το φρούτο αυτό το βρίσκουμε σε πολλά διαφορετικά είδη, μερικά από τα οποία είναι τα ακόλουθα :

  • malpighia glabra L.
  • malpighia punicifolia L
  • malpighia emarginata DC

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Από τα προαναφερθέντα είδη του Acerola Cherry, το malpighia glabra L. είναι το είδος με την χαρακτηριστικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη  C / γραμμάριο φρούτου !!!

Ανθοφορία & Καρποφορία

acerola-anthos

Το φυτό ξεκινάει καρποφορία άμεσα μετά την περίοδο της ανθοφορίας του, ενώ οι καρποί του ωριμάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, δηλαδή σε διάστημα μόλις 3 έως 4 εβδομάδων ! Μετά τη συγκομιδή των καρπών το φρούτο Acerola Cherry θα πρέπει να καταναλώνεται σχεδόν αμέσως !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο καρπός Acerola Cherry έχει την ιδιότητα να χάνει πολύ γρήγορα μετά τη συγκομιδή του – όχι μόνο τη γεύση του – αλλά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του και φυσικά και τη βιταμίνη C που περιέχει σε τόση αφθονία !

Ο λόγος αυτός είναι και η αιτία που το φρούτο Acerola Cherry δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό, παρά μόνο στις περιοχές που ευδοκιμεί το φυτό. Λόγω δηλαδή της ανάγκης για άμεση κατανάλωση του καρπού μετά την συγκομιδή του, το φυτό δεν καλλιεργείται για εμπορική παραγωγή φρούτων στην νωπή – φρέσκια μορφή τους. Έτσι, το Acerola Cherry, το συναντάμε στην Ευρώπη μόνο σε συμπληρώματα διατροφής συνήθως … όπου μας εξασφαλίζουν όλα τα πολύτιμα συστατικά του !

Διατροφική αξία του Acerola Cherry

Όπως ήδη αναφέραμε, το Acerola Cherry, είναι ένα φρούτο που περιέχει απίστευτα μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Αν για το πορτοκάλι λέμε ότι είναι ένας “θησαυρός” για την υγεία μας, τότε το Acerola Cherry με 65 φορές περισσότερη βιταμίνη C  είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης και σύμμαχος της υγείας μας !

Ωστόσο, το Acerola Cherry, δεν περιέχει μόνο πολύτιμη βιταμίνη C, αλλά και πολλές ακόμα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, καθώς και πληθώρα καροτενοειδών, βιοφλαβονοειδών και άλλων σουπερ-αντιοξειδωτικών στοιχείων που προφυλάσσουν τον οργανισμό από σοβαρές καταστάσεις και ασθένειες (όπως ο καρκίνος) !

Μια γρήγορη ματιά στα ωφέλιμα στοιχεία του Acerola Cherry μας φανερώνει πολλούς λόγους ώστε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας …

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : 2.1 – 8 γραμμάρια

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : 35.7 – 78 γραμμάρια

ΛΙΠΙΔΙΑ : 2.3 – 8 γραμμάρια

ΦΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ : 30 γραμμάρια

ΝΕΡΟ : 906 – 920 γραμμάρια

ΘΕΙΑΜΙΝΗ : 0.2 μιλιγραμμάρια

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ : 0.7 μιλιγραμμάρια

ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ : 87 μιλιγραμμάρια

ΣΙΔΗΡΟΣ : 2.4 μιλιγραμμάρια

ΑΣΒΕΣΤΙΟ : 117 μιλιγραμμάρια

ΦΩΣΦΟΡΟΣ : 171 μιλιγραμμάρια

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το φρούτο – φυσικό συμπλήρωμα βιταμίνης C Acerola Cherry περιέχει περίπου 1677 μιλιγραμμάρια βιταμίνης C σε κάθε 100 γραμμάρια φρούτου !

Οι ντόπιοι τρώνε φρέσκα τα τόσο εύγευστα φρούτα με τη γλυκιά γεύση και την ελαφρώς όξινη επίγευση, αλλά τα παρασκευάζουν και ως μαρμελάδα ώστε να μπορούν να τα συντηρήσουν … αφού όπως ήδη αναφέραμε διατηρούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή τους !

acerola-marmelada

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Στην Αμερική, το Acerola Cherry, χρησιμοποιείται ευρέως και για να αρωματίζει παγωτά, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, φυσικούς χυμούς αλλά ακόμα και κοκτέιλ ! Επίσης μεγάλη είναι η ζήτηση του φρούτου Acerola Cherry και από μεγάλες βιομηχανίες παρασκευής συμπληρωμάτων διατροφής (όπως η συμπυκνωμένης μορφής βιταμίνη C)  !

Acerola Cherry … για αμέτρητα οφέλη

Το  Acerola Cherry προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον οργανισμό, μερικά εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα :

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μόλις 180 μιλιλίτρα (ml) χυμού Acerola Cherry προσφέρουν όση βιταμίνη C προσφέρουν 14 λίτρα (l) χυμού πορτοκαλιού !!!

acerola-hymos

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ένα μόνο μικρό μούρο Acerola Cherry μπορεί να μας προσφέρει βιταμίνη Α όσο ένα μεγάλο καρότο !!!

  • αποτρέπει την εμφάνιση εκφυλιστικών νόσων
  • καταπολεμά τις φλεγμονές
  • είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων
  • προσφέρει στον οργανισμό πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
  • αποτρέπει την εμφάνιση καταρράκτη
  • ενισχύει την υγεία των ματιών
  • αποτρέπει αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς
  • τονώνει την καλή λειτουργία της καρδιάς
  • αποτρέπει καρδιαγγειακά νοσήματα
  • αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η κατανάλωση του  Acerola Cherry συνίσταται ειδικά σε καπνιστές ! Η άφθονη βιταμίνη C που προσφέρει στον οργανισμό αποτελεί τη φυσική μορφή ασκορβικού οξέος που απορροφάται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό (σε σύγκριση με τη βιταμίνη C των συμπληρωμάτων που παίρνουμε από τα φαρμακεία) ! Όπως συνιστούν οι ειδικοί, η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και κατ’επέκταση την εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση  Acerola Cherry μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα !

  • είναι πλούσια πηγή φυτικών διαιτητικών ινών
  • ευνοεί την υγεία και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος
  • διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα
  • καταπολεμά τη διάρροια
  • καταπολεμά τη δυσεντερία
  • τονώνει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού
  • ευνοεί το αδυνάτισμα
  • ενισχύει την πέψη των υδατανθράκων, των λιπαρών και των πρωτεϊνών
  • προσφέρει ικανή ποσότητα βιταμίνης Β στον οργανισμό
  • ευνοεί την καλή και ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό
  • καταπολεμά τη γήρανση και τα σημάδια της
  • ενισχύει την αντοχή
By | 2020-12-05T14:31:10+02:00 October 1st, 2019|Αδυνάτισμα, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment