Διατροφή : Τι Τρώνε οι Βασιλείς ;;;

//Διατροφή : Τι Τρώνε οι Βασιλείς ;;;

Διατροφή : Τι Τρώνε οι Βασιλείς ;;;

Διατροφικοί “Μύθοι” των Βασιλέων …

Ο σεφ της πριγκήπισσας Νταϊάνας γνωρίζει τα “μυστικά” των μελών της βασιλικής οικογένειας και μας τα αποκαλύπτει για να ανακαλύψουμε και εμείς τον τρόπο που κρατιούνται πάντα όμορφοι, σε φόρμα και σε καλή φυσική κατάσταση …

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει να κυκλοφορούν πάρα πολλές φήμες και μύθους σχετικά με τις συνήθειες (διατροφικές και μη) της βασιλικής οικογένειας. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το “παλάτι” και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ένας από αυτούς τους μύθους ήταν και πώς η βασιλική οικογένεια ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να τρώει θαλασσινά και οστρακοειδή. Η απάντηση και διάψευση αυτού του μύθου ήρθε από μια φωτογραφία στο Twitter που μοιράστηκε ο Chef Darren McGrady (σεφ της πριγκήπισσας Νταϊάνα). Η φωτογραφία αυτή απαθανατίζει ένα βασιλικό μενού του 1989 που περιλαμβάνει soufflé de homard (δηλαδή αστακό) ως ορεκτικό πιάτο για τους βασιλείς του κάστρου του Γουίνσδορ.

Την επίμαχη φωτογραφία συνόδευε σχόλιο : “Απόδειξη πως η βασιλική οικογένεια τρώει όντως  οστρακοειδή !!!”

Παλαιότερα είχε αναφερθεί σε κάποια δημοσιεύματα, πως το νεότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας, η Megan Markle, έπρεπε να σταματήσει την όποια κατανάλωση θαλασσινών και φυσικά και οστρακοειδών, που αποτελούσε και ένα από τα πιο αγαπημένα της φαγητά. Η Megan Markle – όπως είχε αναφερθεί – θα έπρεπε να απαρνηθεί ένα πολυαγαπημένο της φαγητό μετά το γάμο της με τον πρίγκηπα Harry.

Ο διάσημος  Chef Darren McGrady – που εργάστηκε επί σειρά ετών (11 χρόνια) στο παλάτι και προσέφερε τις υπηρεσίες του στη βασιλική οικογένεια (αρχικά στο παλάτι του Buckingham και έπειτα στο παλάτι του Kensington) μέχρι και το θάνατο της πριγκήπισσας Diana (το 1997) – μίλησε στο περιοδικό HELLO και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και το “τεράστιο” μενού (όπως δήλωσε χαρακτηριστικά) το οποίο υπήρχε για να επιλέξουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

“Υπήρχε πάντα μεγάλη ποικιλία πιάτων – βρετανικής και γαλλικής κουζίνας ! Μαγειρεύαμε πάρα πολλά φαγητά παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας … όπως για παράδειγμα ιππόγλωσσο με σάλτσα Mornay και σπανάκι. Κάθε μενού ήταν απαραιτήτως γραμμένο και στα γαλλικά. Δεν ξέρω και πόσο καιρό ακόμα πιο πριν γράφονταν και στη γαλλική γλώσσα τα μενού της βασιλικής οικογένειας. Πάντως η βασίλισσα ομιλεί άπταιστα τη γαλλική γλώσσα !”

vasiliki-oikogeneia-thalassina-deipno

Με τη φωτογραφία – ντοκουμέντο , λοιπόν, που ανέβασε στο Twitter ο διάσημος σεφ, καταρρίπτει δια παντός τον μύθο που ήθελε τα θαλασσινά “απαγορευμένη τροφή” για τη βασιλική οικογένεια !

Η “Κινδυνολογία” Σχετικά με … τα Θαλασσινά

Τα θαλασσινά γενικά και συγκεκριμένα τα οστρακοειδή είναι τρόφιμα με πολύ μεγάλη διατροφική σημασία και ακόμα μεγαλύτερη θρεπτική αξία ! Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία και αποτελούν βασικό στοιχείο της πολύ υγιεινής και φημισμένης παγκοσμίως “Μεσογειακής Διατροφής” !

Κατά καιρούς διαβάζουμε πολλά δημοσιεύματα που κινδυνολογούν σχετικά με την κατανάλωση θαλασσινών και αποθαρρύνουν τον κόσμο από την κατανάλωσή τους.

Είναι αλήθεια όλη αυτή η κινδυνολογία σχετικά με την κατανάλωση θαλασσινών ;

Είναι τα θαλασσινά επικίνδυνα για την υγεία μας ;

Υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας από θαλασσινα ;

Είναι γεγονός, πως ορισμένα είδη θαλασσινών, είναι πλούσια σε στοιχεία όπως :

  • υδράργυρο
  • κάδμιο
  • μόλυβδο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία αυτά, είναι επιβλαβή για τον οργανισμό (ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες) και μπορούν να προκαλέσουν :

  • προβλήματα στην νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων και μετέπειτα των παιδιών και των εφήβων
  • βλάβη του εγκεφάλου
  • βλάβη των νεφρών
  • βλάβη των πνευμόνων
  • σύνδρομο Hunter – Russel
  • ασθένεια Minamata
  • προβλήματα όρασης
  • προβλήματα ακοής
  • έλλειψη συντονισμού
  • προβλήματα στην ομιλία
  • διαταραχή των αισθήσεων
  • ανορεξία
  • αϋπνία
  • σιελλόρροια
  • απώλεια μνήμης
  • υπεριδρωσία
  • νεφρωτικό σύνδρομο
  • πρωτεϊνουρία
  • νεκρωτική βρογχίτιδα
  • πνευμονίτιδα
  • ερυθρότητα στις παλάμες και τα πέλματα
  • αίσθημα τρόμου
  • ακροδυνία
  • φωτοφοβία
  • υπέρταση
  • προβλήματα της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα
  • διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης
  • καρκίνος

Τα Θαλασσινά και η Σημασία τους στη Διατροφή

vasiliki-oikogeneia-thalassina-genika

Ωστόσο δεν πρέπει να στεκόμαστε στις παρενέργειες που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει ένα μολυσμένο με βαρέα μέταλλα ψάρι ή τα μολυσμένα θαλασσινά, αλλά στα απερίγραπτα οφέλη που έχει η κατανάλωσή τους για την υγεία !

Τα οστρακοειδή – όπως και τα ψάρια – είναι πλούσια σε πολύτιμα για τον οργανισμό Ω-3 λιπαρά οξέα που – εκτός όλων των άλλων – είναι ωφέλιμα και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και την αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε, πως η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως :

  • ο καρκίνος
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • η κατάθλιψη
  • η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • οι θρόμβοι
  • η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • τα προβλήματα της όρασης
  • το άσθμα
  • οι πνευμονοπάθειες
  • η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Αffective Disorder-SAD)
  • το έκζεμα
  • η ψωρίαση
  • οι δερματοπάθειες
  • η άνοια
  • η νόσος του Crohn
  • η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • η ελκώδης κολίτιδα
  • η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής
  • η υπερκινητικότητα
  • η υψηλή χοληστερόλη

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά χαμηλά σε κορεσμένα (ανθυγιεινά) λιπαρά. Προσφέρουν βιταμίνες στον οργανισμό (βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D) και ιώδιο !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην καταναλωνετε θαλασσινα και οστρακοειδη που προερχονται απο νερα στα οποια βρισκονται κοντα βιομηχανικες μοναδες και αλλες πηγες μολυνσης !

By | 2020-11-30T16:07:39+02:00 November 6th, 2019|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment