Avocado : Κέρδισε υγεία & Χάσε κιλά

/, Υγεία/Avocado : Κέρδισε υγεία & Χάσε κιλά

Avocado : Κέρδισε υγεία & Χάσε κιλά

Τι κάνει το avocado τόσο ξεχωριστό φρούτο ;

Δεν πρόκειται απλά για ένα νόστιμο φρούτο αλλά για μια πραγματική σούπερ-τροφή !!! Το avocado είναι ιδανική τροφή για όλους, άνδρες και γυναίκες, και αυτό χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά του στοιχεία, τα μέταλλα και τις σχεδόν 20 βιταμίνες που περιέχει !

Φρούτο με σχήμα ωοειδές, το avocado, προέρχεται από το Μεξικό και την κεντρική Αμερική, ενώ πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του πλανήτη για να το έχουμε στην κουζίνα μας. Το δέντρο του είναι μεγάλου μεγέθους και αειθαλές, ενώ η συγκομιδή του καρπού γίνεται το χειμώνα.

Ο καρπός του avocado έχει μια φλούδα πράσινου χρώματος, μη βρώσιμη, που άλλοτε είναι λεία και γυαλιστερή και άλλοτε πάλι σαγρέ και κοκκώδης. Το avocado καθαρίζεται πολύ ευκολα, αφού η σάρκα του είναι πολύ μαλακή και κρεμώδης. Ο καρπός στο εσωτερικό του έχει ένα μεγάλο και στρογγυλού χρώματος κουκούτσι που περιβάλλεται από μια μαλακιά κρεμώδη σάρκα ανοιχτού κίτρινου χρώματος (όταν το φρούτο είναι γινομένο) και πράσινου χρώματος (όταν αυτό είναι άγουρο).

Η σάρκα του avocado έχει μαλακιά “βουτυράτη” υφή, αλλά και ελαφρώς “βουτυράτη” γεύση (γι’αυτό άλλωστε και το δέντρο του avocado έχει καθιερωθεί με την ονομασία “βουτυρόδεντρο”). Το έλαιο που βγάζουμε από το avocado είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και στην φαρμακευτική.

Οφέλη … με αριθμούς !

avocado-aksiologisi-epidosewn

ΝΑΙ ! Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές πόσο ωφέλιμο φρούτο για την υγεία είναι το avocado και πόσα πολλά πλεονεκτήματα προσφέρει στον οργανισμό μας. Ωστόσο, τίποτα δεν μιλάει καλύτερα από τους αριθμούς … οπότε ας δούμε “αριθμητικά” την ευεργετική δράση του avocado :

(για 50 γραμμάρια φρούτου δηλαδή 1 μέτριο avocado)

Θερμίδες : 80

Κορεσμένα λιπαρά : 1 g (5 % της ΣΗΔ)

Ακόρεστα λιπαρά : –

Πολυακόρεστα λιπαρά : 1 g

Μονοκορεσμένα λιπαρά : 5 g

Συνολικά λιπαρά : 8 g (10 % της ΣΗΔ)

Υδατάνθρακες : 4 g (1 % της ΣΗΔ)

Χοληστερόλη : 0

Νάτριο : 0

Φυτικές διαιτητικές ίνες : 3 g (11 % της ΣΗΔ)

Σάκχαρα : 0

Πρωτεΐνες : 1 g

Βιταμίνη Α : 0

Bιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη : 0.04 mg (4 % της ΣΗΔ)

Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη : 0.1 mg (8 % της ΣΗΔ)

Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη : 1 mg (6 % της ΣΗΔ)

Bιταμίνη Β6 : 0.1 mg (6 % της ΣΗΔ)

Βιταμίνη C : 4 mg (4 % της ΣΗΔ)

Βιταμίνη D : 0

Βιταμίνη Ε :1 mg (6 % της ΣΗΔ)

Βιταμίνη Κ : 11 mcg (10 % της ΣΗΔ)

Ασβέστιο : 0.1 mg (0 % της ΣΗΔ)

Κάλιο :250 mg (6 % της ΣΗΔ)

Σίδηρος : 0.3 mg (2 % της ΣΗΔ)

Μαγνήσιο : 15 mg (4 % της ΣΗΔ)

Μαγγάνιο : 0.1 mg (4 % της ΣΗΔ)

Φώσφορος : 30 mg (2 % της ΣΗΔ)

Χαλκός : 0.1 mg (10 % της ΣΗΔ)

Ψευδάργυρος : 0.3 mg (2 % της ΣΗΔ)

Παντοθενικό οξύ : 0.7 mg (15 % της ΣΗΔ)

Μπορεί το avocado να δημιουργεί τρόμο σε πολύ κόσμο λόγω της λιπαρής σύστασής του, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα πιο υγιεινά και πιο πολύτιμα φρούτα στον κόσμο. Περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών και είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά φρούτα.

Επιστημονικές έρευνες, πιστοποιούν πως στο avocado (και συγκεκριμένα στο πιο πράσινο κομμάτι από τη σάρκα του, σηλαδή στο σημείο της σάρκας του που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φλούδα) βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία του καρπού και γενικά το πιο θρεπτικό φορτίο !

Αvocado VS Μπανάνα … σημειώσατε 1 !!!

avocado-banana

ΝΑΙ ! Το avocado, όπως μας επιβεβαιώνουν και ειδικοί διατροφολόγοι, περιέχει περισσότερο κάλιο και από την πολύ διάσημη μπανάνα ! Παρά τις φήμες τόσων χρόνων, τελικά αποδεικνύεται πως το avocado περιέχει διπλάσια περιεκτικότητα σε κάλιο από την μπανάνα με 975 mg έναντι 487 mg της μπανάνας.

Το κάλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό και την υγεία, αφού είναι ένα μεταλλικό στοιχείο με πολλαπλούς ρόλους στον τρόπο λειτουργίας του και στη διαφύλαξη της καλής λειτουργίας του.

Το κάλιο είναι ένα από τα 3 βασικότερα μέταλλα και παίζει πρωταρχικό ρόλο στην υγεία μας. Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ενισχύει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ευνοεί την καλή λειτουργία του μυικού συστήματος και γενικά παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που τελικά λειτουργεί ο οργανισμός μας.

Ένας οργανισμός με έλλειψη καλίου (υποκαλιαιμία) παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα :

  • ακμή
  • ξηροδερμία
  • κρυολόγημα
  • διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • κατάθλιψη
  • αϋπνία
  • ατονία
  • πονοκέφαλος
  • αδυναμία
  • μυϊκή εξάντληση
  • ναυτία
  • κατακράτηση νατρίου
  • πρωτεϊνουρία
  • νευρικότητα
  • μειωμένα αντανακλαστικά
  • δίψα (ανικανοποίητη)
  • αρρυθμία
  • έλλειψη ανοχής στη γλυκόζη
  • οίδημα
  • υπέρταση

Πώς μπορώ να βάλω το avocado στη διατροφή μου κάθε μέρα ;

  • Μπορώ να προσθέσω avocado σε φρουτοσαλάτες.
  • Μπορώ να το βάλω και μέσα σε σαλάτες (ιδανικά ταιριάζει με μαρούλι, με iceberg, με πορτοκάλι και μέντα).
  • Μπορώ να το βάλω στο πρωινό μου γεύμα με μια βάφλα και τηγανιτά αυγά.
  • Μπορώ να το βάλω μέσα σε σάλτσα για ζυμαρικά (μαζί με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο και κρεμμυδάκι).
  • Μπορώ να το κάνω ένα νόστιμο dressing για σαλάτες ή ακόμα και για κοτόπουλο με βάση το αγνό ελαιόλαδο.
  • Μπορώ (φυσικά !!!) να φτιάξω guacamole
  • Μπορώ να το κάνω spread (άλλειμα) για το ψωμί και τις φρυγανιές μου προσθέτοντας και τα μυρωδικά της αρεσκείας μου.
  • Μπορώ να το κάνω εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική mousse σοκολάτας.
  • Μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σε σάντουιτς

avocado-fagito

Τα αμινοξέα του avocado

Δεν είναι μόνο η μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο που κάνει όμως το avocado τόσο ξεχωριστό φρούτο, αλλά και το γεγονός ότι περιέχει 18 πολύ βασικά για τον οργανισμό αμινοξέα !

Τα αμινοξέα αυτά είναι απαραίτητα για το σώμα, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη δημιουργία πρωτεΐνης.

Σε αντίθεση με τη γνωστή σε όλους μας πρωτεΐνη που υπάρχει στο κρέας, η πρωτεΐνη που λαμβάνουμε από την κατανάλωση avocado, είναι πολύ πιο ωφέλιμη γιατί είναι πολύ πιο εύπεπτη (σε αντίθεση με αυτή του κρέατος που για πάρα πολύ κόσμο είναι εξαιρετικά δύσπεπτη) !

Επίσης, λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχει το avocado, η πρωτεΐνη αυτή είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό και πιο εύκολα διαχειρίσιμη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ειδικά τα άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος ή στρέφονται προς μια χορτοφαγική διατροφή και έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής ή ακόμα και προς μια ωμοφαγική διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το avocado είναι ιδανική τροφή για λήψη πρωτεϊνών και για ενίσχυση του οργανισμού.

Χάσε βάρος με avocado !

Είναι δυνατόν ; Το avocado είναι από τα πιο λιπαρά τρόφιμα … πώς είναι λοιπόν να χάσουμε βάρος τρώγοντας “λίπος” ;;;

Το avocado ΟΝΤΩΣ έχει πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά … αλλά σε καλά για τον οργανισμό λιπαρά (Ω-3 καλά λιπαρά οξέα).  Τα μονοακόρεστα αυτά λιπαρά βοηθούν σημαντικά στην καλή υγεία, στην καλή λειτουργία του οργανισμού, στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος … αρκεί να καταναλώνονται ΜΕ ΜΕΤΡΟ !

avocado-pleonektimata

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν φάω avocado ;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η κατανάλωση avocado από άτομα με αλλεργία … στο λάτεξ ! Τα άτομα αυτά είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα αλλεργικού επεισοδίου (ή ακόμα και αλλεργικού σοκ αν είναι εξαιρετικά αλλεργικοί) και μετά από κατανάλωση avocado !

Ωστόσο, τα άτομα με τέτοια αλλεργία είναι πραγματικά ελάχιστα, σε αντίθεση με τα οφέλη της κατανάλωσης avocado που είναι πολλά και τεράστια. Μερικά σημαντικά οφέλη είναι :

  • η καταπολέμηση της γήρανσης
  • η αντικαρκινική δράση
  • η πρωτεϊνούχα σύσταση
  • η προστασία της καρδιάς
  • η πρόληψη της οστεοπόρωσης
  • η θρεπτική του αξία
  • η δράση του για υγιή εγκυμοσύνη
  • η αντικαταθλιπτική του δράση
  • η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος
  • η αντιμικροβιακή ικανότητα
  • η φυσική αποτοξινωτική του δράση
  • η πρόληψη από διάφορες χρόνιες ασθένειες (διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος)
By | 2020-12-06T08:49:07+02:00 September 29th, 2019|Δίαιτες, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment