Clean Εating : Τι είναι & πώς βοηθάει την υγεία ;

//Clean Εating : Τι είναι & πώς βοηθάει την υγεία ;

Clean Εating : Τι είναι & πώς βοηθάει την υγεία ;

Τι είναι το Clean Εating ;

Το Clean Εating είναι η τελευταία τάση της μόδας στον τομέα “διατροφή” και όπως φαίνεται … ήρθε για να μείνει.

Τι είναι όμως τελικά το Clean Εating και γιατί βρήκε τόσο μεγάλη απήχηση από τον κόσμο ;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Clean Εating ;

Είναι πραγματικά μια τόσο αθώα και υγιεινή διατροφή … ή μια ακόμα “επικίνδυνη μόδα” ;

Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα το Clean Εating ολοένα και πληθαίνουν ! Το #cleaneating ως hashtag στο instagram θα σου αποκαλύψει εκατομμύρια δημοσιεύσεις χρηστών και θα γεμίσει την οθόνη σου με πολύχρωμα πιάτα, απίστευτες σαλάτες, ευφάνταστα smoothies, δελεαστικούς χυμούς … και φυσικά απίστευτα αδύνατα κορμιά και επίπεδες κοιλίτσες.

Η νέα αυτή τάση δημιουργήθηκε από την ανάγκη του κόσμου να ξεφύγει από όλα αυτά τα επιβλαβή και ανθυγιεινά τρόφιμα και να επιστρέψει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής. Ουσιαστικά, η νέα αυτή διατροφική μόδα που οδήγησε σε φρενίτιδα ολόκληρο τον πλανήτη, προήλθε από την πρωταρχική ανάγκη των ανθρώπων να επανακτήσουν μια καλή σχέση με το φαγητό τους … και κατ’επέκταση με το ίδιο τους το σώμα και τον οργανισμό.

Η νέα αυτή ανάγκη του κόσμου, οδήγησε στην στροφή του κόσμου ξανά προς τα βασικά τρόφιμα και την απομάκρυνσή του από καθετί τυποποιημένο και βιομηχανοποιημένο, που επιβαρύνει τον οργανισμό του.

clean-eating-mi-epeksergasmena-trofima

Η διατροφή Clean Εating δε δημιουργήθηκε με στόχο την απώλεια βάρους και το αδυνάτισμα αλλά με πρωταρχικό στόχο την υγεία και την ευεξία !

Το Clean Εating (η Καθαρή Διατροφή όπως θα λέγαμε) είναι ένας όρος που προήλθε από αυτή την έκδηλη πια ανάγκη του κόσμου να στραφεί προς έναν τρόπο ζωής (και εν προκειμένω έναν τρόπο διατροφής) πιο υγιεινό … πιο καθαρό!

Ο κόσμος άρχισε να απαξιώνει σιγά – σιγά την έως τότε μανία του για κάθε βιομηχανοποιημένο τρόφιμο και να στρέφεται προς όλα αυτά τα αγνά προϊόντα της φύσης (φρούτα, λαχανικά και βότανα) και να επιδιώκει την μη επεξεργασία τους.

Αναμφίβολα … η πρώτη λοιπόν σκέψη μας σχετικά με μια τέτοια διατροφή όπως το Clean Εating, είναι πολύ θετική !

Τι ισχύει όμως πραγματικά με το Clean Εating ;

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια κατά τα άλλα τόσο φαινομενικά υγιεινή διατροφή ;

Έχει μόνο πλεονεκτήματα μια τόσο “καθαρή” διατροφή … ή και μειονεκτήματα ;

Πρώτα ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς διατροφικοί κανόνες διέπουν μια τέτοια διατροφή και πώς αυτό επιδρά στον οργανισμό και επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου …

Βασικοί κανόνες του Clean Εating

Το Clean Εating έχει πραγματικά πολύ απλούς και κατανοητούς κανόνες και είναι πολύ εύκολο στην κατανόηση και απλό στην εφαρμογή του … ειδικά για άτομα που έχουν πάρει απόφαση να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από όλα τα “πλαστικά” τρόφιμα, τα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα “σκουπίδια” που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας.

clean-eating-plastika-trofima

Ουσιαστικά, η βασική διαφορά του Clean Εating σε σχέση με άλλα διατροφικά προγράμματα, είναι πως δε δίνει σημασία στο ΠΟΣΟ αλλά στο ΤΙ βρίσκεται μέσα στο πιάτο !

Κανόνας Νο 1 : Επιλέγουμε φυσικές τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Κανόνας Νο 2 : Δεν παραμελούμε τους βασικούς κανόνες διατροφής, που επιβάλλουν σε κάθε γεύμα να υπάρχουν ΚΑΙ υδατάνθρακες ΚΑΙ πρωτεΐνες αλλά ΚΑΙ λιπαρά.

Κανόνας Νο 3 : Αποφεύγουμε τα υψηλο-θερμιδικά ποτά και προτιμούμε τις ημερήσιες θερμίδες μας να τις χρησιμοποιούμε σε γεύματα με υψηλή διατροφική αξία.

Κανόνας Νο 4 : Ελέγχουμε πόση ζάχαρη και πόσο αλάτι καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση.

Κανόνας Νο 5 : Δεν τρώμε μόνο ένα και πολύ μεγάλο γεύμα την ημέρα, αλλά μοιράζουμε τις επιτρεπτές θερμίδες σε μικρά γεύματα καθ’όλη την ημέρα (3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ).

Κανόνας Νο 6 : Προσπαθώ να κάνω τακτικά κάποια γυμναστική ή να έχω μια στοιχειώδη καθημερινή φυσική δραστηριότητα (έστω και 30 λεπτά περπάτημα).

Κανόνας Νο 7 : Προσπαθώ να καταναλώνω όσο το δυνατόν καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο.

Κανόνας Νο 8 : Πάντα δίνουμε προτεραιότητα και προτιμούμε προϊόντα που προέρχονται από τη γη (λαχανικά, φρούτα, καρπούς και βότανα).

Κανόνας Νο 9 : Προτιμούμε να επιλέγουμε μορφές άπαχης πρωτεΐνης.

Κανόνας Νο 10 : Επιλέγουμε να βλέπουμε το Clean Εating ως τρόπο ζωής (δηλαδή μόνιμο) και όχι ως πρόγραμμα δίαιτας (και άρα περιστασιακό).

Κανόνας Νο 11 : Προσπαθούμε να ψωνίζουμε προϊόντα βιολογικά ή με γνωστό τόπο παραγωγής.

Κανόνας Νο 12 : Πίνουμε άφθονο νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κανόνας Νο 13 : Προτίμησε άλλα άλευρα από το κλασσικό λευκό αλεύρι του εμπορίου (όπως για παράδειγμα το αλεύρι από καρύδα, το αλεύρι από ρύζι, το αλεύρι από βρώμη ή το αλεύρι από χαρούπι)

Κανόνας Νο 14 : Επειδή δε μπορούμε να αποφύγουμε τελείως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε καλό είναι να δίνουμε λίγο μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων όπου αναγράφεται η ακριβής τους σύσταση καθώς και η επεξεργασία που έχουν υποστεί και τα πρόσθετα χημικά, συντηρητικά, χρωστικά ή αρωματικά στοιχεία που έχουν προστεθεί.

Κανόνας Νο 15 : Δίνουμε προσοχή στη σύσταση και όχι στη θερμιδική αξία των γευμάτων (χωρίς φυσικά να καταλήγουμε σε υπερβολές).

Ποια τρόφιμα ενδείκνυνται για τη διατροφή Clean Εating ;

Ουσιαστικά, αυτό που πρεσβεύει η διατροφή Clean Εating είναι “Φάτε οτιδήποτε είναι ΜΗ επεξεργασμένο !”.

Τι σημαίνει όμως ΜΗ επεξεργασμένη τροφή ;

Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι ;

Υπάρχουν τροφές επεξεργασμένες … που όμως να επιτρέπονται στη διατροφή Clean Εating ;

Τα βασικά μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι – όπως προαναφέραμε – όλα αυτά τα τρόφιμα που μας παρέχει η μάνα – γη και που δεν περνούν από επεξεργασία και προσθήκη χημικών στοιχείων πριν την κατανάλωσή τους. Αυτά είναι όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα αυγά (ελευθέρας βοσκής), τα χόρτα και τα βότανα.

Στην διατροφή Clean Εating αποκλείονται αυστηρά όλες οι βιομηχανοποιημένες τροφές, τα fast food και γενικά κάθε φαγητό που έχει υποστεί πολύ μεγάλη διαδικασία μαγειρέματος.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες τροφές που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, αλλά όχι πολύ μεγάλη ώστε να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα στη διατροφή Clean Εating. Αυτά τα τρόφιμα με την ελαφριά επεξεργασία μπορούν να καταναλώνονται – συνδυαστικά πάντα με τα ΜΗ επεξεργασμένα τρόφιμα – χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα με τους κανόνες της διατροφής.

clean-eating-mi-epeksergasmena-trofima2

Αυτά τα τρόφιμα είναι :

  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα)
  • το κρέας
  • το ψάρι
  • τα θαλασσινά
  • τα έλαια
  • τα δημητριακά (βρώμη, κινόα, ρύζι καστανό, σιτάρι)
  • τα ζυμαρικά (ολικής άλεσης)
  • τα κατεψυγμένα λαχανικά

Μερικά βασικά τρόφιμα για τη διατροφή Clean Εating

clean-eating-trofima

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που – για κανένα λόγο – δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου ξεκινώντας το πρόγραμμα Clean Εating.

Νο 1 : Τα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι το Α και το Ω για μια καλή διατροφή έτσι  και αλλιώς ! Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος και φυσικά πολύτιμων φυτικών ινών. Επιπροσθέτως, τα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία και χτίζουν μια πολύ καλή βάση για ένα σούπερ – υγιεινό γεύμα.

Νο 2 : Το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αναφέρεται σε διάφορα διαιτητικά προγράμματα, σε δίαιτες ή ακόμα και σε υγιεινά διατροφικά πλάνα. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθάει στην ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του οργανισμού , ενώ ταυτόχρονα έχει … ΜΗΔΕΝ υδατάνθρακες και ΜΗΔΕΝ θερμίδες (αν καταναλωθεί χωρίς πρόσθετη γλυκαντική ουσία).

Νο 3 : Η σοκολάτα υγείας

Η σοκολάτα υγείας ή αλλιώς μαύρη σοκολάτα (και φυσικά και το κακάο !!!) είναι μια “αμαρτία” που μπορούμε να απολαύσουμε άφοβα στη διατροφή Clean Εating. Η σοκολάτα υγείας είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου. Επίσης η σοκολάτα ΠΑΝΤΑ … μας φτιάχνει τη διάθεση.

Νο 4 : Τα οστρακοειδή

Τα θαλασσινά είναι αγαπημένο γεύμα πολλών … αλλά είναι και πολύ υγιεινό ! Ενώ λοιπόν προσφέρουν στον οργανισμό μεγάλα ποσά πρωτεΐνών … είναι σχεδόν μηδενικά σε υδατάνθρακες (και άρα πολύτιμα για μια διατροφή απώλειας βάρους). Επίσης είναι πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες (όπως βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), ενώ περιέχουν και μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.

Νο 5 : Τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η ρέγγα και ο τόνος) είναι ένα πολύτιμο σε βιταμίνες (βιταμίνη Β12 και Β3) πιάτο αλλά και σε πολύτιμα Ω – 3 καλά λιπαρά οξέα που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για κάθε διατροφή (και όχι μόνο για τη διατροφή Clean Εating) !

Νο 6 : Τα εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών είναι επίσης ένα απαραίτητο συστατικό μια υγιεινής διατροφής (όποια και αν επιλέξουμε). Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα grapefruit και γενικά όλα τα εσπεριδοειδή είναι φρούτα που μπορούμε να καταναλώνουμε όχι μόνο μέσα σε φυσικούς χυμούς και smoothies, αλλά και μέσα στις σαλάτες και στα φαγητά μας.

Νο 7 : Το κρέας (άπαχο)

Πάντα επιλέγουμε και προτιμούμε άπαχη μορφή ζωικής πρωτεΐνης, όπως είναι το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα. Στην περίπτωση όμως που επιλέξουμε κόκκινο κρέας τότε φροντίζουμε να επιλέγουμε άπαχο κομμάτι. Μια μερίδα υπολογίζεται περίπου στα 85 γραμμάρια κρέατος !

Είναι όλες οι “επεξεργασμένες τροφές” κακές για την υγεία ;

clean-eating-epeksergasmena-trofima-epivlavi

ΟΧΙ ! Φυσικά και δε μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατηγορία το παστεριωμένο γάλα με μια κονσέρβα με πολλά συντηρητικά, ή το τυρί το ίδιο με ένα donut.

Οι πολύ επεξεργασμένες τροφές όπως και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα – σύμφωνα πάντα με επιστημονικές μελέτες – συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου, με καρδιαγγειακά προβλήματα, με τον διαβήτη καθώς επίσης και με την παχυσαρκία .. φωνάζουν οι επιστήμονες !

Η διατροφή Clean Εating είναι η βάση για να χτίσει κανείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής στην καθημερινότητά του και να αρχίσει να ανατιλαμβάνεται το φαγητό με διαφορετικό – και σίγουρα πιο ουσιαστικό – τρόπο!

Πότε η διατροφή Clean Εating μπορεί να γίνει από ωφέλιμη … επικίνδυνη ;

Ακόμα και η πιο υγιεινή συνήθεια, όταν μετατραπεί σε μανία, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον οργανισμό και την υγεία. Μια υπερβολική μανία με την ποιότητα και την προέλευση των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διατροφική διαταραχή  όπως είναι η ορθορεξία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ορθορεξία ή ορθοτροφία είναι μια μορφή διατροφικής διαταραχής (όχι τόσο συχνή όσο η βουλιμία ή η ανορεξία) αλλά εξίσου επικίνδυνη και ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια όπως φανερώνουν διάφορες επιστημονικές μελέτες. Το άτομο με αυτή τη διατροφική διαταραχή παρουσιάζει υπερβολικό ζήλο στην επιλογή της τροφής που καταναλώνει. Συνήθως μάλιστα, το άτομο με διατροφική διαταραχή ορθορεξίας, στρέφεται σε κατανάλωση “υγιεινών” τροφών, superfoods και βιολογικών προϊόντων με σχεδόν εμμονική προσήλωση.

By | 2020-12-08T10:58:11+02:00 September 20th, 2019|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment